ZETApress

hírportál

Lovasterápia Fóton

Megkezdődött a Magyar Lovasterápia Szövetség XIV. Nemzetközi és Nemzeti Díjlovas Versenye CDI3*/CDI-W/CDIJ/CDIY/CDIP/CDN-A és Lovasterápiás Versenye Fóton. A háromnapos rendezvény védnöke és támogatója a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ? tudatta Pethő Zsófia sajtóreferens.

Az egyes versenyszámok házigazda szerepét idén is a Gyermekmentő Szolgálat ismert közéleti tagjai ? politikusok, művészek, sportolók ? vállalták el. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központját vasárnapig díjlovasok és olyan, sérüléssel élő gyerekek népesítik be, akik év közben lovasterápiában részesülnek, és most büszkén mutatják be a versenypályán, hogy mit is sikerült elsajátítaniuk a terápiás fejlesztés során. Az egészséges sportolók és a sérült gyerekek három pályán, változatos versenyszámokban indulnak a díjakért.

A díjlovas versenyt Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke, míg a nemzetközi Junior díjlovas versenyt Lázár Vilmos világbajnok fogathajtó, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke nyitotta meg. A pénteki első díjlovas versenyszám (nemzetközi, illetve nemzeti junior csapatbajnokság) győztesei: Waldbauer-Schall Elisabeth, Ausztria, Resonanz nevű lovával (nemzeti junior csapatbajnokság); Eva Vavrikova, Csehország, Siracusa nevű lovával (nemzetközi junior csapatbajnokság). Könnyű-osztályú L7 CDN-A: Koszta Botond, Magyar Lovasterápia Szövetség, Bicolor II nevű lovával.

Ugyancsak pénteken került sor a felnőtt Magyar Parasport Bajnokságra, melyet Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke nyitott meg. Délben kezdődtek el és vasárnap délutánig tartanak a gyerekek lovasterápiás versenyszámai. A sérült gyerekek versenyszámainak pénteki házigazdája Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke volt.

A Magyar Parasport Bajnokság résztvevői és győztesei: Molnár József, Arany patkó csapat, Baba nevű lovával; Hadnagy Tibor, Magyar Lovasterápia Szövetség, Escudo nevű lovával; Deák Réka, Koronacsapat, Bourbon nevű lovával; Rák Edina, Rodeo Mephisto nevű lovával; Béres Barnabás; Pázler Vivien. Az eseménydús verseny kellemes, napos kora őszi időben vidám családi programokkal egészült ki: különböző gyerekjátékokkal, autóbemutatóval, arcfestéssel, mini KRESZ-pályával.

A gyerekeket és fiatalokat a kikapcsolódás mellett a már megszokott egészségmegőrző szolgáltatásokkal, ingyenes fogorvosi szűréssel és nőgyógyászati szak-tanácsadással várta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati busza, illetve nőgyógyászati szűrőkamionja, így az élmények mellett az egészségtudatosság is kiemelt szerepet kap ezen a hétvégén. Péntek délelőtt a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete fóti iskolás gyerekeknek bemutatót tartott az elsősegélynyújtás alapjairól, illetve a gyerekek végigjárták az Élhető Jövő Parkot, ahol az EnHome Zöld-járattal kiegészülve színes és interaktív műsor keretében vezették be őket a megújulóenergia-források világába.

Először kapcsolódott be a rendezvénybe az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) ? Biztonságosabb Internet Program ?, melynek magyarországi konzorciumvezetője a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A szervezet a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul, ezért is települnek ki a SIP-oktatók mindhárom napon 09 és 17 óra között, és tartanak előadást a biztonságos internet-használatról a versenyre kilátogató és a lovasterápiás versenyen részt vevő gyerekek részére. Mint megírtuk, az ingyenes rendezvény vasárnap késő délutánig tart, minden érdeklődőt szeretettel várnak az NGYSZ Lovasterápiás és Oktató Központba, a fóti Vörösmarty tér 2-be. Megközelítés a Fóti útról, a Tímár Vaskereskedés épületével szemközti köves útra behajtva.

Szóljon hozzá!