ZETApress

hírportál

33. SPAR Maraton új helyszínen

Az október 6-7-én szombat-vasárnap sorra kerülő 33. SPAR Budapest Maraton Fesztiválra már lázasan készülődnek a hazai és a külföldi futók ? tudtuk meg a mai sajtóreggelin a Bem téri Külgazdasági és Külügyminisztérium I. emeleti tanácstermében.

A sajtótájékoztatón Kovács Anita PR igazgató moderálásával felszólalt Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezető-versenyigazgatója; Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos; Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország ügyvezető igazgatója; Menczer Tamás, a KKM tájékoztatásért és hazánk nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára; Ónody Eszter és Thuróczy Szabolcs, az Aranyélet sorozat szereplői, valamint a háromszoros maraton futó Marosi Gábor operatőr, akik Mátyássy Áron rendezővel kiegészülve 4 fős váltóban indulnak október 7-én.

Kocsis Árpád versenyigazgató elmondta, hogy 21 év után hagyják el a Városligetet, a Liget projekt munkálatai miatt. A rajt és a cél ezúttal az ELTE lágymányosi campusánál lesz ugyanott, ahol két hete a 33. Wizz Air Budapest Félmaratont rendezték. Az M3-as metró felújítása miatt módosították az útvonalat is, amely a Duna két partján vezet, keresztül az Alagúton és a Margitszigeten. Ez az útvonal is Európa egyik legszebbje és leglátványosabbika marad.

A tavalyi rekordot jelentő 32 ezer induló után idén is 30 ezer nevezőt várnak a kétnapos sporteseményre. Kocsis Árpád úgy fogalmazott, a régióban nincs és a kontinensen sem sok az ilyen nagyságú szabadidős sportesemény. Október 6-án, szombaton a családi távokat rendezik meg 10 órai kezdettel, másnap 9 órakor rajtol a maraton ? amely országos bajnokság is egyben ?, 09:40-kor pedig a 30 kilométeres verseny. Újdonság, hogy idén minden célba érkező érmet kap. A nevezők közel 40 százaléka vidéki, és az összes futó 44 százaléka nő.

Révész Márius kormánybiztos emlékeztetett rá, hogy Magyarországon egy hónap alatt 150-200 futóversenyt rendeznek, a BSI rendezvényei pedig egyfajta zászlóshajónak tekinthetők. A kétnapos maratoni fesztivál remek alkalmat kínál a közös sportolásra és ezek azok az események, melyek segítenek a családoknak és gyerekeknek abban, hogy kialakítsák az aktív életmódot. Ezért fontos a BSI több évtizedes tevékenysége. Az Olimpiai Ötpróba programsorozat kiemelt őszi eseménye a maraton fesztivál, melyre egyre több ötpróbázó nevez.

Heiszler Gabriella ügyvezető igazgató elmondta, a cég nemcsak támogatja az eseményt, hanem dolgozói rajthoz is állnak és jótékonysági célra gyűjtenek. Az idei maraton egyik különlegessége, hogy a SPAR háziasszonya, Ördög Nóra is futócipőt húz és élére áll egy csapatnak a 10 kilométeres távon. Az eddigi hagyományokhoz hűen ebben az évben is állandó stratégiai partnerükkel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen mesekönyveket gyűjtenek a rászoruló gyerekek javára.

Menczer Tamás KKM-államtitkár kiemelte, hogy 2017-ben 81 országból 5400 külföldi futó érkezett a versenyre. Tavaly összesen 24 ezer 400 futóturista jött Magyarországra, akik több mint hárommilliárd forintot költöttek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is indul a versenyen. Szeptember 09-én ? mint megírtuk ? a félmaratont is lefutotta.

Az október 14-én érkező tévésorozat 8 részes évada gyakorlatilag négy játékfilmnyi időnek felel meg, amelyet ennek megfelelően hosszabb idő alatt forgattak le, így ez leginkább egy maratonhoz volt hasonlítható az ott dolgozók számára. A jól összeszokott stábnál körülbelül az 50. napnál jött el a holtpont, de ahogy a futásban, úgy a forgatáson is túllendültek ezen és folytatták a munkát, így az eredmény önmagáért beszél. Thuróczy Szabolcs 2015-ben kerekesszékes szerepben játszott együtt Fenyvesi Zoltán kerekesszékes maratonossal, melyről idekattintva olvashatunk. Kérdésemre elmondta, hogy akkoriban elindultak együtt egy 10 kilométeres versenyen, ahol ő is kerekesszékbe ült, de gyakran kiszállt belőle, mert könnyebb volt tolnia, mint tekernie.

Szóljon hozzá!