ZETApress

hírportál

Hiszek Benned Program

SOSZ-logóKétszázmillió forinttámogatás a kis- és közepes sportegyesületeknek a Hiszek Benned Program keretében: a 2018-as Hiszek Benned Program II. alprogramjának keretében összesen kétszázmillió forint keretösszegű támogatásra pályázhatnak a hazai kis- és közepes sportegyesületek ? tudtuk meg ma délben az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

Amint Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára és Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) elnökének közös sajtótájékoztatóján elhangzott, az alprogramban az államtitkárság a SOSZ-szal együttműködve olyan projektek támogatását tűzte ki célul, amelyek célja a kis- és közepes sportegyesületek utánpótlásbázisának növelése.

Szabó Tünde kifejtette: a támogatással növelni kívánják az országban bármilyen területen működő sportszervezetek tehetséggondozó, utánpótlás-nevelő munkájának hatékonyságát, az utánpótlás korosztályt minél inkább be kívánják vonni a sporttevékenységekbe, ugyanakkor az is cél, hogy programban érintett kis- és közepes sportszervezeti szinten emelkedjen a versenyengedéllyel rendelkező utánpótláskorú sportolók száma.

Az államtitkár ? aki a XXIII. Nagy Sportág-választó Maglódi úti megnyitójáról érkezett ? ismertette, hogy az alprogram keretében a sportági toborzó események szervezéséhez, a versenyeztetési és nevezési díjakhoz, a különböző sporteszközök beszerzéséhez vagy a megnövekedett taglétszám miatt szükséges sport-szakemberi foglalkoztatáshoz és létesítményhasználathoz kapcsolódó kiadásokat tudnak fedezni a sportegyesületek. (A XXIII. NSV előkészületeiről idekattintva olvashatunk.)

Szabó Tünde emlékeztetett rá, hogy az alprogram iránt eddig is nagy volt az érdeklődés, hiszen 2016-ban több mint száz, 2017-ben pedig több mint kétszáz sportszervezet részesült ? a két év alatt összesen 300 millió forintnyi ? támogatásban. Hozzátette: a 2018-as programot augusztusban hirdették meg, s az előző évi 150 millió forinthoz képest most már 200 millió forint értékben nyerhetnek el támogatást az utánpótlás-nevelésben aktív, helyi szinten működő sportegyesületek.

A SOSZ elnöki tisztét 2015 decembere óta betöltő Deutsch Tamás hangsúlyozta, hogy mivel a gyerekek a köznevelési intézmények mellett az egyesületekben tudnak sportolni, ezért a magyar sport eredményessége és a szabadidősport szempontjából is nélkülözhetetlen az egyesületek megerősítése. Kiemelte: a Hiszek Benned program keretében 2016 vége óta két év alatt összesen 500 millió forinthoz jutnak a kis sportegyesületek, s a mostani, harmadik ütemben október elsejéig nemcsak a SOSZ 400 tagegyesülete, hanem a szervezeten kívüli klubok is pályázhatnak.

Deutsch szerint az alprogram jelentősége az, hogy hogy a tehetségkiválasztást már a legfiatalabb korban el tudják kezdeni, hiszen szavaival élve a 2032-es és 2036-os olimpián érmes magyar sportolók már megszülettek, s a magyar sportnak az a feladata, hogy megtalálja ezeket a tehetségeket. Azok az egyesületek pályázhatnak a támogatásra, amelyek bevétele nem haladja meg az évi 500 millió forintot, taglétszámuk nem éri el az 1000 főt, illetve nem részesülnek TAO-támogatásban.

Szabó Tünde elmondta még, hogy a három alprogramból álló Hiszek Benned program I. alprogramja keretében elnyerhető támogatás a helyi önkormányzatok számára előírt sportfeladatok meghatározott részének ellátásához, kiemelten a helyi szintű integrált szabadidősport programok megvalósítását szolgáló projektekhez és a tehetség-kiválasztást elősegítő különböző szabadidősport-események lebonyolításához használható fel. A 2018-as pályázat kiírására beérkezett szakmai tervek értékelése jelenleg is folyamatban van, a pályázatok elbírálását követően összesen 130 millió forint értékű támogatásban részesülhetnek a megyei jogú városok az említett feladatok ellátására.

Az államtitkár ismertette, hogy a harmadik alprogram, vagyis a Fitt, Egészséges Nemzetért Tárt Kapus Program a polgárok sporthoz való szabad hozzáférését célozza meg, és a helyi szinten megvalósítandó szabadidősport jellegű programok támogatását a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) közreműködésével valósítja meg. A programmal a sportért felelős államtitkárság változatos sporttevékenységek végzésére kíván lehetőséget teremteni, valamint a sportinfrastruktúra igénybevételének ösztönzését, és alapvetően a sportolás feltételrendszerének támogatását célozza.

A program legfontosabb célja, hogy a helyi önkormányzati szinten ellátandó sportfeladatok keretében olyan rendszeres, ingyenesen vagy nagyon kedvező áron igénybe vehető sporttevékenységek valósuljanak meg, melyek a lakosság szabadidejének mozgás-gazdag eltöltését szolgálják. A harmadik alprogramot idén, a másodikhoz hasonlóan, augusztusban hirdették meg, újabb 150 millió forintos támogatási kerettel.

Szóljon hozzá!