ZETApress

hírportál

Félmaraton őszi nyárban

A nyári melegben kenyai futó nyerte a 33. Wizz Air Budapest Félmaratont, az őszi szezon első nagyszabású sportversenyét. Kosgel Mathew-nak mindössze 66 percre volt szüksége a 21,1 kilométeres félmaraton távra, mellyel megnyerte a versenyt.

A magyar bajnok Csere Gáspár 25 másodperccel mögötte érkezett a 2. helyre, ezzel a jubileumi 10. félmaraton győzelmét szerezte meg a magyar bajnokságban. A nőknél Kácser Zita kétszeres Wizz Air Budapest Félmaraton győztes volt a leggyorsabb, 1:17 perces idővel. ? Kifejezetten örülök az új pályának, azt hiszem ilyen jó pályavezetése még sosem volt a versenynek. Nem volt sok macskaköves rész, jóval kevesebb az emelkedő és a Margitsziget után, ha a távolban is, de láttam a célt, így folyamatosan tudtam kontrollálni a távot ? nyilatkozta a célban.

A nyári melegben Lisztes Krisztián és Dombi Tibor volt válogatott labdarúgók sportolókhoz méltó időt futottak, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter élvonalbeli futókkal és egymást váltó testőreivel együtt érkezett a célba és Zacher Gábor is felszabadult arccal futott át a célvonalon. Szekeres Ferenc veterán futó, aki ezzel élete utolsó félmaratonját teljesítette, 2 órán belül ért célba. A legidősebb, a 85 éves Kenyér Imre 2:37:23 időt futott.

Ma reggel 8 órakor Szijjártó Péter mellett Varga Mihály Pénzügyminiszter és Szalay-Bobroviczky Alexandra fővárosi főpolgármester-helyettes dudaszóval indította a 33. Wizz Air Budapest Félmaratont. Több mint 15 ezeren indultak el 4 csoportban ? 08/00-kor, /04-kor, /09-kor és /16-kor ?, hogy lefussák a 21,1 kilométeres távot egyéniben vagy váltóban. Az egyéni félmaratont 11 ezren futották le, míg a csapatokban négyezren indultak el. A reggeli rajtnál 18 fokot mutatott a hőmérő, ami 11 órakor már 25 fokon állt. Jó döntésnek bizonyult a korai rajt.

Szinte minden harmadik magyar településről érkeztek futók, és rekordot döntött a külföldi sportolók száma is: közel 2600-an a határokon túlról érkeztek. A Wizz Air Budapest Félmaraton a legnépszerűbb az angol és a lengyel sportolók körében volt, de jöttek Szlovákiából, Németországból és Olaszországból is. 79 országból neveztek be, ami 10%-os növekedést jelent tavalyhoz képest. Kísérőikkel együtt, több mint ötezer futóturista érkezett a fővárosba. Ami a nemek arányát illeti, az életükben először félmaratont futóknál ugyanannyi férfi és nő futott, míg a többedszer indulók között kicsivel magasabb volt a férfiak aránya.

Négy olyan versenyző is volt, aki elmúlt már 80 éves, míg 114 volt azoknak a versenyzőknek a száma, akik már betöltötték a 66. életévüket. A Budapest Sportiroda 1000 fős szervező csapata ötezer liter izotóniás itallal, 30 ezer liter poharas vízzel, 100 kg szőlőcukorral, 5200 db banánnal, négy zuhanykonténerrel és több mint 200 mobil WC-vel segített a sportolókat. 26 futó 23. alkalommal teljesítette a Budapest Félmaratont.

A futás rosszkedv, kiégés és az őszi fáradtság megelőzésére is jótékonyan hat

Számos pszichológus is felhívta már a figyelmet az őszi lehangoltságra vagy depresszióra, amit általában a lazább nyár utáni hajtós időszak és a szürke, rohamosan rövidülő hétköznapokba való visszatérés okoz. Ezért a BSI munkatársai már hónapok óta arra bíztatták az embereket, hogy kezdjenek el mozogni és tűzzenek ki maguknak egy szerethető és kihívással teli célt, hogy legyen miért várni a szeptembert. Mivel a 21,1 kilométeres távolság volt, akinek sok lehetett, ezért párban vagy trióban is le lehetett indulni. Őket az NN Páros Félmaraton és a Laufenn Trio Félmaraton várta. Akik ennél kevesebbre vállalkoztak, de szerették volna átélni Magyarország kedvenc félmaratonjának kitűnő hangulatát, azoknak a 11/45-kor rajtoló 2,3 km-es Lágymányos-kört alakította ki a szervező Budapest Sportiroda.

Idén is voltak olyan futók, akik nemcsak az élményért és a teljesítményért indultak el a versenyen, hanem pénzt is szerettek volna gyűjteni a lefutott kilométereikkel. Az alábbi alapítványok, civil szervezetek jótékony futói indultak ma: SUHANJ! Alapítvány, Szent Márton Gyermekmentő, Vidám Oroszlán (Happy Lion) Izsó Veronikáért Alapítvány, BAGázs Egyesület, Magyar Élelmiszerbank ? JótéKonyha (az esemény jótékonysági büféje), Magyar Hospice Alapítvány, Őrzők Alapítvány, Bátor Tábor, Utcáról Lakásba Egyesület.

Szóljon hozzá!