ZETApress

hírportál

Hősies küzdelem szakaszgyőzelemmel

A hétszeres Grand Tour-győztes Alberto Contador indította útjára tegnap a mezőnyt a Tour de Hongrie 3. szakaszán. A teljesen sík, 206 kilométer hosszú etap végén egy hősies szökést siker koronázta: a csíkszeredai Team Novák kerékpárosa, az ukrán Bratascsuk szerezte meg a szakaszgyőzelmet ? tudatták sajtósaik. A csütörtöki 2. szakaszról idekattintva olvashatunk.

A sárga trikót megőrizte a második helyen célba érő Manuel Belletti, a nap legjobb hazai kerekese Karl Ádám lett, aki a 8. helyen ért célba. A sportág egyik legendás alakja, az élsporttól tavaly búcsúzó, de a kerékpársportban továbbra is jelen lévő Alberto Contador Cegléd polgármesterével, Takáts Lászlóval indította útjára a Tour de Hongrie 3. szakaszát. A hétszeres Grand Tour-győztes jelenléte ugyancsak ösztönzőleg hathat a Magyar Körverseny résztvevőire, elvégre a mezőnyben jó néhány olyan bringást találhatunk, aki hasonlóan, legalábbis megközelítőleg sikeres pályafutásról álmodozik.

A nagy hőségben 206 kilométer várt az indulókra, gyakorlatilag teljesen sík terepen. A közelben, a rajt után nem sokkal kijelölt gyorsasági részhajrá miatt nagy tempóban kezdtek a csapatok, s ez csaknem másfél órán át ki is tartott, majd? 70 kilométeren át egyetlen szökési kísérletnek sem adott szabad utat a mezőny. Amikor Dina Dániel (Pannon Cycling Team), Martin Mahdar (szlovák, Dukla Banska Bystrica) és Andrij Bratascsuk (ukrán, Team Novák) alkalmi szövetségre lépett, a mezőny behúzta a féket. A trió néhány kilométer alatt tetemes előnyre tett szert, amely száz kilométernyi tekerés után tetőzött, kilenc és fél percnyire maradt ekkor le az üldöző mezőny. Attól kezdve elkezdett fogyni az előny, hol gyorsan, hol lassabban közeledett a mezőny, s már-már úgy látszott, be is darálja a hősiesen harcoló hármas tagjait, végül másképp alakult a szakasz forgatókönyve.

Hajdúszoboszlóra érve már egy percen belül volt a mezőny, amikor Bratascsuk a nyeregből kiállva fordult társai felé, segítsenek ők is, fogjanak össze, mert sikerrel járhatnak. Dináéknak már nem futotta erre az erejükből, ezért Bratascsuk egymaga próbálta meg a majdnem lehetetlent. Talán szerencséje is volt, hogy a célegyeneshez vezető kanyarokat az üldözők bolyban nehezebben vették be, egy biztos: Andrij Bratascsuk néhány méternyi előnnyel meg tudta szerezni a szakaszgyőzelmet!

? A szakasz előtt nem gondolkodtunk szökésben, de a helyzet másként hozta ? mondta mosolyogva a szakaszgyőztes Bratascsuk, aki nagy dicsőséget szerzett ezzel a diadallal a paralimpiai bajnok Novák Károly Eduárd csapatának, az első szezonját futó Team Nováknak. ? A szökésben nagyon jó srácokkal kerültem össze, akik igazán jól dolgoztak együtt. Már azt nagy sikernek tartottuk, hogy a leghosszabb napon sokáig a televízió képernyőin lehetünk, felhívva így a figyelmet a csapatunkra, valójában szerintem senki sem bízott igazán abban, hogy ez a szökés sikerrel jár majd. Az utolsó tíz kilométeren, amikor még volt két perc előnyünk, győzködtem a többieket, hogy menjünk, mert mégis van egy kicsi esélyünk. Aztán az utolsó két kilométeren már hiába kértem őket, nem igazán tudtak segíteni, ezért mentem egyedül, ahogy csak tudtam. Azt hiszem ez pályafutásom eddigi legnagyobb sikere, de nagy eredmény ez a fiatal csapatunk számára is. Ebben az évben kerültem a Team Novákhoz, az előző csapatomban mindig második ember voltam, aki másoknak dolgoz, nem mutathattam meg, hogy mi van bennem. Itt erre lehetőséget kapok ? tette hozzá Bratascsuk.

A hősies küzdelem Bratascsuk számára jutalmat is adott, Dina Dánielt és Martin Mahdart azonban utolérte a mezőny. ? Összességében nagyon nehéz nap volt, de tökéletes volt a csapattaktika. Nagyon jól együtt dolgoztunk a rajttól kezdve, a többieknek is köszönhetem, hogy elöl tudtam lenni, hiszen az volt a terv, hogy valamelyikünk bekerüljön a nap szökésébe, s végül nekem jött ki a lépés ? értékelt a fáradt Dina Dani. Hozzátette, a háromfős szökevénycsoportban sokáig nem hitték, hogy hazaérhetnek. ? A mezőny meglepően hosszúra engedte a pórázt, s talán spóroltak az erejükkel is. Az utolsó kilométereken bomlott meg az egység közöttünk, talán a szlovák srácon múlt, az ukrán nem akart betámadni minket, de végül így alakult. Az biztos, hogy erősebb volt nálunk, s akkor is ő nyer, ha együtt maradunk, de közös munkával biztosan hárman értünk volna be elöl ? mondta.

A sprintben a sárga trikó Manuel Belletti szerezte meg a második helyet ? tovább növelve ezzel előnyét az összetettben ?, harmadik lett a Kőbánya Cycling Team légiósa, Ahmed Galdoune, a legjobb magyar pedig a válogatott első embere, Karl Ádám lett, aki a nyolcadik helyen haladt át a célvonalon. ? Az első 60-70 kilométeren nagyon magas volt a tempó, aztán amikor elmentek a szökevények, belassultunk. Az utolsó harminc kilométeren ismét fokozódott a mezőny sebessége, eléggé elfáradtam, igyekeztem sokat pörgetni, hogy kíméljem a lábaimat a hátralévő szakaszokra. A befutó elég technikás volt, de ez szerencsére fekszik nekem ? foglalta össze a napot a 8. helyezett Karl Ádám. A legjobb magyar fehér trikóját továbbra is Dina Márton (Pannon Cycling Team) viseli, a legjobb hegyi-menőnek járó piros mez a lengyel Stosznál (CC SPrandi Polkowice) maradt, a gyorsasági pontverseny zöld mezét pedig ezen a napon visszaszerezte Belletti.

Eredmények, 3. szakasz, Cegléd?Hajdúszoboszló (206 km):
1. Andrij Bratascsuk (ukrán, Team Novák) 4:31:04
2. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) 2 mp h.
3. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Kőbánya Cycling Team) a. i.
4. Joeri Stallaert (belga, Vorarlberg Santic) a. i.
5. Luca Mozzato (olasz, Dimension Data for Qhubeka) a. i.
6. Benjamin Hill (ausztrál, Ljubljana Gusto Xaurum) a. i.
8. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetettben:
1. (sárga mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) 12:25:44
2. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa) 12 mp h.
3. Charles Planet (francia, Team Novo Nordisk) 21 mp h.
4. Paolo Toto (olasz, Sangemini MG K Vis) a. i.
5. Pawel Bernas (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) 23 mp h.
6. Patrick Schelling (svájci, Vorarlberg Santic) a. i.
17. Dina Márton (Pannon Cycling Team) 1:00 p h.
29. Valter Attila (Pannon Cycling Team) 1:43 p h.
33. Karl Ádám (magyar válogatott) 2:10 p h.
A gyorsasági pontversenyben: 1. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec)
A hegyi pontversenyben: 1. Patryk Stosz (CCC Sprandi Polkowice)
A legjobb magyar versenyző: 1. Dina Márton (Pannon Cycling Team)

A legnagyobb magyar kerékpárverseny szombaton a negyedik szakasszal folytatódik, a mezőny a Karcag és Miskolc között kijelölt 182 kilométeres etapot teljesíti. Ezen a napon kell lebirkózni a verseny legkomolyabb emelkedőjét is, a miskolci befutó előtt Bükkszentkeresztre másznak fel a kerékpárosok. Ezen a napon veszélybe kerülhet a sárga trikó is. Sorsfordító nap következik! A Karcag és Miskolc között kijelölt 182 kilométeres útvonal magába foglalja az idei viadal legkeményebb emelkedőjét is.

De nemcsak az emelkedő, a célig vezető meredek lejtmenet is megváltoztathatja az erőviszonyokat. A szakasz során három gyorsasági (Tiszafüred, Mezőcsát és Miskolc) és egy hegyi (Bükkszentkereszt) részhajrára is sor kerül. Rajt augusztus 18-án szombaton 11:20-kor a karcagi Kossuth téren, várható befutó 15:42-kor a miskolci Szent István téren. Előnyben lesznek az emelkedőt jobban bíró, illetve a lejtőn bátrabban száguldó versenyzők. A bükkszentkereszti hegycsúcstól a miskolci célig vezető úton még össze is zárhat a mezőny, vagyis a sprintbefutó sem elképzelhetetlen.

Szóljon hozzá!