ZETApress

hírportál

Négy kvóta a cél Tokióra

Berecz Zsombor világbajnokA 32 éves Berecz Zsombor (Finn Dinghy) világbajnok, valamint a 20 éves Érdi Mária (Laser Radial) vb-nyolcadik által begyűjtött két kvóta mellé további kettő megszerzése a célja a Magyar Vitorlás Szövetségnek ? tudtuk meg délelőtt a dániai vb-ről hazatért versenyzőink köszöntésén a Magyar Sport Háza I. emeleti Konferenciatermében.

Berecz Zsombor a sportág első magyar világbajnoki aranyérmét nyerte meg olimpiai hajóosztályban Aarhusban. ? A magyar vitorlássport történetében olyan mérföldkőhöz érkeztünk, amely szinte felfoghatatlan! ? mondta Kollár Lajos, a szövetség elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy ez a siker további lendületet ad a sportágnak idehaza.

? A dániai vb előtt két olimpiai kvóta megszerzése volt a cél, amit sikerült teljesíteni. Zsombor vb-címe hab a tortán ? mondta Holczhauser András főtitkár. Kiemelte, hogy Magyarországon az utóbbi években nőtt a 18 éven aluli versenyzők száma, de jelezte, ugyanakkor az aktív egyesületek száma nem emelkedett. Hangsúlyozta, hogy a vezetőség négy olimpiai kvótában reménykedik, valamint abban, hogy az 1980-as, moszkvai olimpia után Tokióban ismét érmet ünnepelhet a magyar vitorlássport. A két olimpiai kvótás vitorlázót a szövetség fejenként ötmillió forintos extra támogatásban részesítette.

Kelemen Tamás, az újdonsült világbajnok Berecz edzője emlékeztetett arra, hogy 2010 óta dolgoznak együtt. Hozzátette, abban látja tanítványa erejét, hogy a legelveszettebbnek látszó helyzetekből is képes felállni. Úgy véli, hogy Berecz tavaszi ujjtörése sem ment a felkészülés rovására, és miután a pszichikai és mentális ráhangolásra jobban tudtak koncentrálni, összességében még a hasznukra is vált.

? Amióta együtt dolgozunk, az edzőm nemcsak az edzőmmé, hanem a testvéremmé vált ? mondta elérzékenyülve Berecz Zsombor. A tavasszal elszenvedett kerékpáros balesetéről úgy vélekedett, ha az az év elején történik, valószínűleg nem ülhetne most itt. ? Ám a sérülés hatására pszichológus segítségét is igénybe vettem, és rengeteget köszönhetek a feleségemnek is, aki rávezetett a mentális felkészülés fontosságára ? tette hozzá.

Berecz arról is beszélt, hogy általában rosszul kezdi a versenyeket, és ez így történt Aarhusban is. ? Az utolsó futamban ott volt a Jóisten keze, amikor leküldte ránk azt a vihart, aminek eredményeként előttem senki sem tudta kezelni a váratlan helyzetet és sorra felborultak. Én viszont a 30. helyről feljöttem hetediknek ? fogalmazott a világbajnok. A csütörtöki éremfutam 6 csomós szélben indult, ami később 10 csomó körülire erősödött. A napot az összetett második helyéről kezdő Berecz végig vezetve, minden bójánál elsőként fordulva megnyerte a zárófutamot, a korábban élen álló, címvédő Max Salminen pedig csak a 7. helyen ért célba, így a magyar sportoló megelőzte őt összetettben.

Világbajnoki örömtáncA tavalyi, balatonföldvári vb-n ötödik Berecz már szerdán ? első magyarként ? kvótát szerzett a 2020-as tokiói játékokra, csütörtökön pedig a magyar vitorlássport első világbajnoki aranyérmese lett aktív olimpiai osztályban. A 32 éves versenyző eddigi legnagyobb sikerét a 2016-os Európa-bajnokságon érte el, melyen ezüstérmet nyert. Aarhus-i szereplése azt jelenti, hogy pályafutása negyedik olimpiájára készülhet: 2008-ban Pekingben a 29., 2012-ben Londonban a 21. lett Laserben, míg 2016-ban Rióban a 12. helyen végzett Finn Dinghyben. Eredmény: 1. Berecz Zsombor 70, 2. Max Salminen (Svédország) 74, 3. Pieter-Jan Postma (Hollandia) 76 helyezési pont.

Érdi Mária tizedikként került a Laser Radial pénteki éremfutamába, amelyben 2. lett, így összesítésben két pozíciót javítva 8. helyen végzett az Aarhus-i olimpiai kvalifikációs vitorlázó-világbajnokságon. A 20 éves magyar vitorlázó az éremfutamban nagyon stabilan versenyzett, egyik bójánál sem volt rosszabb negyediknél és a futam során, a szakaszokon belül sem állt ötödik helynél hátrébb. Ebben a hajóosztályban 18 tokiói kvóta talált gazdára, így Érdi készülhet második ötkarikás játékára azt követően, hogy Rio de Janeiróban 14. lett. Sikeres kvalifikációja papírformának tekinthető, mivel az idei versenyszezonban mostanáig egyszer sem zárt ötödiknél rosszabb pozícióban.

? Eddig is példaképem volt Zsombor, most az elnyert vb-címe arra is bizonyíték, hogy mi is elérhetjük ezt az eredményt ? mondta a másik olimpiai kvótás, a 20 évesen második olimpiájára készülő Érdi Mária. Hozzátette: örül a 8. helyének, de azzal is tisztában van, hogy sokat hibázott a vb-n, és van még miben fejlődnie. Érdi megemlítette, hogy szeret edzeni, és Tokióig az a célja, hogy stabilan az élmezőny tagja legyen, az olimpiáról pedig éremmel szeretne hazatérni.

Az eseményen részt vett a szintén vb-szereplő Gyapjas Balázs ? Gyapjas Zsombor (470-es) edzőjükkel: Majthényi Szabolccsal, valamint Vadnai Benjamin ? Vadnai Jonatán (Laser Standard), akiktől szintén tokiói ötkarikás szereplést remél a szakmai vezetőség. Megjelent továbbá Virág Flóra ? Molnár Dávid (Nacra 17 Foling) is.

Szóljon hozzá!