ZETApress

hírportál

Futás-bringa-futásszendvics a folytatásban

Duatlon-váltók versengésével folytatódott a 20. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét tömegsport eseménysorozata. A csütörtöki Tiszaújváros Napon köszöntötték a hétvégi nemzetközi versenyekre 40 országból érkezett sportolókat, sportvezetőket, edzőket, vendégeket is ? tudatta Szűcs István sajtóreferens.

A július 5-ei Tiszaújváros Nap a Tisza Média Kft. által szervezett gyermeknappal indult. A kicsinyek nagyon örültek a kisvonatozási lehetőségnek, az állatsimogatónak és a játszóparknak is. 10 órától egészen estig folytatódott a Magyar Vöröskereszt véradása az önkormányzat melletti parkolóban. 17 órától a Sajó Jazz Band hangolta a jelenlevőket a Kreaktív-színpadon. A szokásos tömegsport étlapon ezúttal a duatlon váltó szerepelt. A három fős csapatok tagjaira 1 km futás, 4 km kerékpározás és újabb 1 km futás várt. A Hotel Phőnixnél kijelölt versenyközpontból 54 egység első emberei rohantak ki a futópályára, hogy a kör teljesítése után indítsák kerékpáros társukat, akik visszaérve adták tovább a befejező futóembernek a képzeletbeli váltóbotot.

A Dísztó partján, dr. Márkus Gábor szobránál ? a Tiszaújvárosi Önkormányzat szervezésében ? meghitt hangulatú megemlékezést tartottak, ahol a tiszaújvárosi, a magyar és a világ triatlonjában egyaránt meghatározó szerepet betöltött, 2013-ban elhunyt kiváló sportvezető, családapa és barát előtt hajtottak fejet a jelenlevők. A Márkus-család tagjaival, ismerősökkel, barátokkal együtt ott volt az emlékezők között Bráz György, Tiszaújváros polgármestere, a Nagyhét Szervező Bizottságának társelnöke, dr. Fülöp György, alpolgármester, a helyi képviselő testület szinte valamennyi tagja, a városi intézmények vezetői, Eugene Kraus, az Európai Triatlon Szövetség (ETU) elnökségi tagja, Lehmann Tibor főrendező, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke, dr. Vereckei Csaba dandártábornok, B-A-Z megye rendőr-főkapitánya és Farkas Zoltán, a névadó főtámogató MOL Petrolkémia Zrt. képviselője is.

A hétvégi nemzetközi versenyre érkezett vendégeket 19 órától ünnepélyes keretek között köszöntötték a Dísztéren. A résztvevő országok zászlóinak bevonulását követően Eugene Kraus, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) és az ETU nevében üdvözölte Tiszaújvárost és az ide érkezett valamennyi vendéget. A luxemburgi sportvezető kiemelte, hogy a világ triatlonos utazó cirkuszának Tiszaújváros az egyik legjobb versenyhelyszíne, ahol a legodaadóbb, szívvel-lékekkel dolgozó szervező bizottság, illetve önkéntes csapat dolgozik. 2013-ig dr. Márkus Gábor, majd utódai mindig partnerek voltak abban, hogy a sportág újításait itt próbálhassuk ki. Nem lehetünk eléggé hálásak mindezért nekik, és Tiszaújvárosnak!

? A triatlonnal 22 éve egyfajta szimbiózisban élő városlakók számára büszkeséget jelent, hogy ilyen hosszú ideje felkerültünk a világ triatlon térképére és a mai napig stabilan ott vagyunk. Az, hogy a világ szinte minden pontján ismerik Triatlonújvárost, ilyen népszerű a Nagyhét rendezvénysorozata, elsősorban dr. Márkus Gábornak és családjának köszönhetjük. A sportolóknak azt kívánom, hogy legyenek eredményesek, mi tiszta szívből szurkolni fogunk nekik! Hajrá Tiszaújváros! Hajrá triatlon! ? köszöntötte Tiszaújváros nevében dr. Fülöp György alpolgármester a megnyitón jelenlevőket.

Este 8-tól Zalatnai Cini és zenekara koncertezett a Dísztéren. A Trombitás Fréditől a Tölcsért csinálok a kezemből-ön át A nem vagy én apácáig elhangzott az összes nagy sláger, a jelenlevők nagy-nagy örömére. A Kreaktívon 21:30-tól Teddy Harpo zárta be a napot.

Újabb futással a tombolaszelvényekért

A Nagyhét július 6-ai Ipartechnológia Napján 16 órakor a MOL szurkolói sátrában is meg lehet tekinteni a labdarúgó világbajnokság aktuális negyeddöntőjét, az Uruguay?Franciaország derbit. A Hotel Phőnix előtt 17 órától lehet jelentkezni egy újabb tömegsport-eseményre, a futásra. A 2 km-es közösségi futás rajtja 18 órakor lesz. Fél órával később a Kreaktív-színpadon zenél az Eötvös Akusztik, mely 19:30-tól a Backstage formációnak adja át a fellépés lehetőségét. A napi csúcs-koncertet Király Linda és Király Viktor produkciója jelenti, mely 21 órakor kezdődik a Dísztér nagyszínpadán.

Szóljon hozzá!