ZETApress

hírportál

Bob-pálya Zemplénben

Bobpálya nyáronEurópai uniós támogatással épült meg a Zempléni Turisztikai és Idegenforgalmi Centrum. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében több mint ötszázmillió forint uniós támogatással, összesen közel egymilliárd forintértékben épült fel Sátoraljaújhely egyik legnagyobb jelentőségű beruházása, a Zempléni Turisztikai és Idegenforgalmi Centrum.

Az ünnepélyes átadáson Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta, hogy 2013-ig a kormány és az Európai Unió támogatásával 300 milliárd forint fordítható turisztikai fejlesztésekre. Sátoraljaújhely egyik legnagyobb jelentőségű beruházása, a Zempléni Turisztikai és Idegenforgalmi Centrum az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében valósult meg csaknem egymilliárd forintból.

A beruházás eredményeképp megépült többek között egy 550 négyzetméter alapterületű központi épület, a téli-nyári bob-pálya üzemeltetéséhez szükséges indító- és fogadóhelyiség, a Libegő középső kezelő épülete, egy 200 méteres csúszda, a Kalandpark és a Tanösvény, valamint a Síház-sítörténeti Múzeum, ahol bemutatják például a régi sífelszereléseket és az első sífelvonó néhány elemét.

Elkészült a 1460 méter lesikló hosszúságú télen-nyáron üzemelő bob-pálya, illetve a 9300 négyzetméter alapterületű műanyag sípálya, ami egész évben biztosítja az odalátogatóknak a síelés élményét. A régi kilátó helyett felépült egy, a helyhez és a komplex turisztikai látványossághoz illő háromszintes, körülbelül 44 méter magas kilátó, amely emblematikus építménye a városnak. A fejlesztés révén egy olyan turisztikai komplexum jött létre, amely hozzájárul a térségbe érkező turisták számának növeléséhez, a vendégek eltöltött vendégéjszakáinak emelkedéséhez.

A sátoraljaújhelyi beruházás egyike annak az összesen 358 projektnek, amelyek a 2007-ben meghirdetett turisztikai vonzóerő-fejlesztést segítő pályázatok és kiemelt projektek, valamint a szálláshelyek bővülését ösztönző pályázatok keretében országszerte több mint 161,8 milliárd forintos támogatásban részesültek. Az ennek eredményeként megvalósuló beruházások nagysága meghaladja a 276 milliárd forintot.

A beruházások háromnegyede a hátrányos helyzetű régiókat érinti, ezekben a térségekben a turizmus fejlesztése ugródeszkát jelenthet a komplex fejlődés beindulásához. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007-2008-as időszakában az Észak-magyarországi Régió területén összesen 45 turizmusfejlesztési projekt részesült 14,26 milliárd Ft támogatásban.

Sátoraljaújhelyen eddig 55 alkalommal pályáztak sikeresen az első Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiírásaira, a projektek összesen közel hatmilliárd forinttámogatásban részesültek ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!