ZETApress

hírportál

Négy hét múlva regatta

A Nemzeti Regatta a nyár első balatoni fesztiválja, ahol egyszerre fedezhetők fel Magyarország településeinek kincsei, ízei és kultúrája! A kétnapos fesztiválon színes családi és gyermekprogramok, egészségsziget, Rádiós kívánságműsor, az ország hírességei és kóstoltatás is várja a kilátogatókat!

Az esemény főtámogatója, az idén 50 éves évfordulót ünneplő házigazda Siófok városában június 9-10-én országos seregszemlén mutatja meg további 50 település Zalaegerszegtől, Debrecenig helyi értékeit, és enged bepillantást kulturális, kulináris világába! Az előzmények idekattintva olvashatók. A benevezett 51 magyarországi település összemérheti tudását a partról, nézőhajóról és óriáskivetítőn is jól követhető vitorlásversenyen, a Sió csatornán zajló izgalmas sárkányhajó versenyben, mindemellett bemutatkoznak a nagyszínpadon is, ahol a háziasszonyi szerepkörben Ördög Nóra közreműködik.

A csapatokkal és az általuk képviselt magyarországi településkel a Települési Ízek Utcájában lehet majd ismerkedni, ahol a sátorstandokon mindenki bemutatja saját látnivalóit és elkészíti a település jellegzetes ételkülönlegességét is a szakértő zsűri és az ínyenc, kóstolni vágyó fesztivállátogatóknak. A különböző versenyszámokat külön-külön is szakértő zsűri bírálja el, sok értékes, látványos és a település hírnevét öregbítő díj talál gazdára a kétnapos fesztivál keretében, így a benevezett települések biztosan nem térnek haza üres kézzel, csakis tele balatoni élményekkel!

A települések izgatottan készülnek a vendégek minél színvonalasabb kiszolgálására, több különleges fogást is megkóstolhat a nagyérdemű a kétnapos rendezvényen: csábítóan hangzik a palettában Pilisjászfalu Jászgombóc levese, Alsóörs Vízimanó tortája vagy a zirci Bakonyi Zsivány Tokány. Nemzetközi ízekkel is találkozhat a nagyérdemű, ugyanis több település a testvérvárosát bevonva készíti el a jellegzetes fogásait.

? Sikerült meginvitálnunk a rendezvényre Komárom finn testvérvárosa: Lieto polgármesterét, Esko Poikela urat és feleségét, akik maguk is szenvedélyes vitorlázók, és a csapat tagjai lesznek. Szombaton a közös főzés keretében a versenybe nevezett ételünk is autentikus lesz, Lokiheitto ja saaristolaisleipä, azaz Finn lazac leves archipelago kenyérrel ? mondták el a komáromiak.

Az ízek mellett a Nemzeti Regattán, akár olimpiai bajnokokkal, sportolókkal, színművészekkel is találkozhatnak a kilátogatók: A fővárosi vitorláscsapat tagjai lesznek az idén téli olimpiai bajnoki címet szerzős Liu testvérek ? Shaoang és Shaolin Sándor, míg Kozma Dominik világ- és Európa-bajnoki bronzérmes úszó Nyim település képviseletében lesz jelen az eseményen. Kistarcsa színpadi produkciójában Dolhai Attila, Bognár Szilvia és a Pannónia Néptánc-együttes közreműködik, Siklós hajójára pedig Szentgyörgyváry Péter várkapitány is felül majd. Szolnok képviseletében Vincze Lilla előadóművész, Siklós képviseletében a Vivát Bachus lép fel vasárnap délelőtt a nagyszínpadon.

Az egyforma hajókkal rendezett vitrolás-verseny valódi izgalmakat ígér, a hajókon a sportág nagy nevei is megjelennek: Balatonkenese taktikai vezetője a 13-szoros Kékszalag győztes Litkey Farkas lesz, a tavalyi győztes Alsóörs csapatát Scholtz Imre és Hegyi Márton erősíti, a 2016. évi győztes házigazda Siófok csapatát Pomucz Tamás Európa-bajnok vitorlázó vezeti, Székely Antal vitorlázó olimpikon pedig Orfű csapatának élén érkezik.

A színes napközbeni forgatagot színvonalas koncertek koronázzák meg a délutánok folyamán, élvezhetik a kilátogatók Király Viktor, a TNT, az idén 15 éves Kowalsky meg a Vega és a Patikadomb koncertjeit is. Érdemes tehát a siófoki szezonindító eseménye kilátogatni június 9-10-én a szurkolóknak, érdeklődőknek, hiszen a gazdag, ingyenes programkínálat igazi családi kikapcsolódást ígér minden korosztálynak a nyár elejére! ? tudatta Mihalovics Dóra, a BAHART marketing vezetője.

Szóljon hozzá!