ZETApress

hírportál

Ellenfelet választottak

A középszakaszt megnyerő MAC Budapest csapata a Ferencvárossal mérkőzik a Jégkorong Erste Liga negyeddöntőjében. A délutáni sajtótájékoztatóján sorrendben a felsőház első három helyezettje választott magának ellenfelet a Városliget Caféban az alsóház első négy csapata közül a jövő kedden kezdődő meccsekre. Fotóink Rósa István felvételei.

Miután a MAC a Ferencvárost választotta, ezt követően a címvédő és alapszakaszgyőztes DVTK Jegesmedvék a Fehérvári Titánokat, majd a Dunaújvárosi Acélbikák a román SC Csíkszeredát jelölte ki ellenfélnek, míg az Újpest a maradék román Corona Brasov együttesével találkozik az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban. Az újonc osztrák EV Vienna Capitals utolsóként zárt, így számára véget ért a szezon.

Szőke Álmos, az Erste Liga elnöke hangsúlyozta, mindenki elégedett lehet az idény eddigi részével, hiszen az első középszakaszos rendszerű rendezés sikeresnek bizonyult. Hangsúlyozta, néhány csapatnál komoly nézőszám-növekedést tapasztaltak, így például az Újpestnél és a Dunaújvárosnál harminc százalékos emelkedést regisztráltak. Kiemelte, csak a középszakasz utolsó perceiben dőlt el, ki lesz a győztes, azaz ki választhat először ellenfelet, illetve az alsóházban nagyon fontos mérkőzés döntött a playoff szereplésről a Vienna Capitals és a Fehérvári Titánok között. Kitért arra is, hogy az elmúlt idényben bevezetett megkülönböztető jelzések közül idén is aranysisakot fognak viselni azok, akik csapatuk legeredményesebbjei voltak az alapszakaszban és a középszakaszban, illetve a legtöbb gólt szerzett jégkorongozó top scorer feliratú mezben játszik.

Fontos változás az elmúlt idényhez képest, hogyha a 3. harmadot követően döntetlen az állás, további játékrészek jönnek az első gólig!? mondta el Somogyi Attila versenyiroda-vezető. A hosszabbításban öt-öt helyett csak négy-négy mezőnyjátékos és a két kapus marad a jégen. A pályaválasztó, tehát a felsőházból érkező csapat szempontjából két hazai után két idegenbeli találkozó következik, s csak az utolsó három meccset rendezik váltott pályaválasztással, amennyiben szükség lesz rá.

Vb-re készül válogatottunk

Jégkorong-válogatottunk öt találkozót játszik közvetlenül az áprilisi, budapesti divízió I/A-világbajnokság előtti felkészülési időszakban. Egri Gergely sportigazgató hangsúlyozta, a magyar válogatott péntektől Katowicében szerepel négycsapatos felkészülési tornán, sorrendben az egyaránt vb-ellenfél kazah, olasz, illetve a házigazda lengyel válogatottal mérkőzik. Mint mondta, a közvetlen vb-felkészülés március 19-én hétfőn kezdődik, jelenlegi állás szerint öt felkészülési meccsel. Ebből hármat hazai közönség előtt ? Ausztriát és Japánt a tervek szerint vidéken, míg az utolsó találkozón Ukrajnát a budapesti Jégcentrumban fogadja a csapat ?, míg kettőn külföldön, Ausztriában és Szlovéniában vendégeskedik.

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány kifejtette, sok mérkőzést láttak az Erste Ligában az alapszakaszban és a vasárnap zárult középszakaszban, s különösen a karácsony utáni időszakban a minőségben emelkedett a színvonal. ? Láthattuk a fejlődést mindenkinél, van egy-két csapat, amely igazán kiemelkedik, a MAC és a DVTK például igen magas színvonalon játszott vasárnap este ? fogalmazott a finn kapitány Imre Lajos csapatvezető magyar hangján.

Soha nincs annyi ideje a válogatottnak a közös munkához, mint amennyit szeretnének, de így van ezzel mindenki. ? Tovább szeretnénk csiszolni a szisztémát, a novemberi felkészülési tornán láthattuk, hogy jól működik, de még van min dolgozni! ? mondta. Kitért arra is, hogy harminc hokis utazik majd Katowicébe, a keret kialakításába sérülések beleszóltak, ám így is lehetőség szeretne biztosítani minél több játékosnak arra, hogy a liga után a válogatottban is megmutathassa magát. ? Nem bulihokit szeretnénk játszani, hanem megtanulni nyerni, és győzni akarunk már ezen a héten is! ? szögezte le igényét a szakember. A világbajnokságon a feljutó Nagy-Britannia mellett a világelitből kiesett Olaszország és Szlovénia, valamint Lengyelország és Kazahsztán lesz a magyar együttes ellenfele április 22-e és 28-a között a Papp László Budapest Sportarénában. Az első két helyezett feljut a 16-os elitbe, az utolsó pedig 2019-ben a divízió I/B-ben szerepel majd.

Szóljon hozzá!