ZETApress

hírportál

Olimpiai főpróba Drezdában

Gyors-korcsolyázók a JégcsarnokbanSzűk egy hónappal a Phjongcshang-i téli olimpia rajtja előtt ötkarikás főpróbát tart a magyar rövid-pályás gyors-korcsolya válogatott a január 12-én péntektől 14-én vasárnapig tartó drezdai Európa-bajnokságon.

? Az olimpiai felkészülést tekintve tökéletes időpontban van a kontinensviadal, de a legjobbjaink indulásához az is kellett, hogy a Drezdában megszokott, rendkívül sérülésveszélyes merev palánk flexibilis lesz. Novemberben véget ért a világkupa, azóta nem versenyeztek a sportolók, jól jön, hogy versenykörülmények között gyakorolhatnak ? mondta Telegdi Attila, a MOKSZ gyorsasági szakágának igazgatója a csapat első felének délelőtti indulása előtt.

A sportvezető a BOK Gyakorló Jégcsarnokban hozzátette, a versenyzők nagyon kemény terhelés közepén indulnak majd, ezért egyéniben nincs elvárás velük szemben, de a vb-ezüstérmes női és vb-bronzérmes férfi váltót is dobogóra várják, elvégre a riválisok is az olimpiai felkészülés közepén tartanak.

? Arra nyomatékosan felhívtuk mindenki figyelmét, hogy most ne vállaljanak be kockázatos manővereket. Amit más helyzetben megpróbálnak, azt most ne tegyék ? mondta Telegdi, aki elárulta, hogy nőknél Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca és Kónya Zsófia szerepel egyéniben, azaz Keszler Andrea és Heidum Bernadett csak váltóban indul, míg a férfiaknál Knoch Viktor, Burján Csaba és az amerikai születésű Krueger Cole lesz az egyéni induló, a magyarok két legjobbja, Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang Ádó pedig a váltóban kap helyet.

Telegdi ezzel kapcsolatban megjegyezte, a sportolókkal egyeztetve döntöttek arról, hogy kinek van szüksége a versenyzésre. A nőknél azért a legrutinosabbak maradnak ki, mert nekik megvan az a tapasztalatuk, amellyel a versenyzés automatizmusként működik, ráadásul hosszabb regenerációs időre van szükségük a versenyek után. A férfiaknál pedig azért határoztak másképpen, mert a negyedik olimpiájára készülő Knoch Viktort ebben a szezonban sok sérülés hátráltatta, így keveset versenyzett, de mostanra tökéletes állapotba került.

? Nagyon várom az Eb-t, hosszú volt ez a két hónap versenyzés nélkül, jót fog tenni az olimpia előtt, még ha fáradt is leszek ? mondta Jászapáti Petra. Hasonlóképpen vélekedett Bácskai Sára Luca, aki bevallása szerint kicsit izgul, de neki különösen jót fog tenni a versenyzés, mivel a négy vk-ból csak kettőn szerepelt. ? Nem bánom, hogy csak váltóban kell futnom. Nem hiszem, hogy hiányozni fog ez a néhány futam egyéniben, így is hosszú ez a szezon ? mondta a minden távon junior világbajnok Liu Shaoang.

A magyar csapat első fele 11 órakor útnak is indult, azok pedig akik csak váltóban kapnak szerepet, holnap utaznak a drezdai Eb-re, melyen pénteken a selejtezőket rendezik, majd szombaton és vasárnap a döntőkre kerül sor. A magyarok azért busszal utaznak, hogy a zárás után azonnal haza tudjanak jönni, s így egy napot se veszítsenek az olimpiai felkészülésből. A tavalyi torinói Eb-n egy arany- és hat ezüstérmet nyertek a magyarok.

Szóljon hozzá!