ZETApress

hírportál

Béke téri szoboravatás

Tóth II. József és Czibor ZoltánCzibor Zoltánt (1929?1997) és Tóth II. Józsefet (1929?2017), az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmet nyert magyar labdarúgó-válogatott két játékosát együtt ábrázoló köztéri bronzszobrot avattak fel délelőtt a Csepel SC Béke téri stadionja előtt.

Az angolok ellen az akkor 30 éves londoni Wembley Stadionban aratott 1953-as 6:3-as (4:2) diadal 64. évfordulóján, egyben a Magyar Labdarúgás Napján megtartott ünnepségen Borbély Lénárd csepeli polgármester beszédében kijelentette: a kerület régi adósságát pótolta, amikor emléket állított a legendás csepeli focistáknak, az Aranycsapat két játékosának. ? Mindketten tiszta szívű, lelkes sportember voltak, akik számára mindenek feletti érték volt a becsület, a tisztelet és a sportszerűség, ezért pályafutásuk példa lehet a ma fiataljai számára ? fogalmazott a polgármester. Borbély emlékeztetett arra, hogy az idén októberben elhunyt Tóth II. József halála előtt egy interjúban megemlítette: az Aranycsapatból a rongylábúnak becézett, húsz éve meghalt Czibor Zoltánnal volt a legjobb viszonyban, akivel két éven át együtt játszottak a Csepeli Vasasban.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a két játékos együtt szerepelhetett az 1954-es vb-n, valamint az évszázad mérkőzésének május 23-ai visszavágóján, amikor a magyar válogatott Budapesten 7:1-re (3:0) győzte le Angliát az előző nyáron átadott Népstadionban. Külön kiemelte, hogy Tóth II. József végig a csepeli klub játékosa volt, ezért hűsége és kitartása sokat jelent a helyieknek.

Orbán Viktor üdvözlő levelét Németh Szilárd, Csepel országgyűlési képviselője olvasta fel. A kormányfő többek között azt írta, hogy az ország, a nemzet lelkét erősíti, ha vannak példaképei, akikre felnézhet, kiemelkedő eredményei, amelyek viszonyítási pontot jelenthetnek. ? Mi, ma élő magyarok még ennél is többet köszönthetünk az Aranycsapat tagjainak, mert ők világítottak rá a bennünk rejlő akaraterőre, mellyel a lehetetlen is legyőzhetővé vált ? fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint Czibor Zoltán és Tóth II. József tevékeny részesei voltak az Aranycsapat példátlan sikereinek, s gólerős játékkukkal bizonyították, hogy bátor, felemelt fejű és nagyra hivatott nemzethez tartoznak.

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke szerint az Aranycsapat történelmet írt, s a világháború elvesztése után visszaadta az emberek hitét abban, hogy létezhet egy dolgos, békés és szabad Magyarország. A XX. században az ’56-os forradalom mellett az Aranycsapat tagjai szerezték a legnagyobb hírt és dicsőséget Magyarországnak ? tette hozzá.

Czibor Zoltán csepeli játékosként lett aranyérmes az 1952-es Helsinki Nyári Olimpián, két évvel később azonban már a Bp. Honvéd futballistájaként szerepelt a vb-n, a nemzeti 11-ben 43-szor lépett pályára. Tóth II. József a Csepeli Vasas és a Csepel SC labdarúgója volt, a válogatottban 12 találkozón szerepelt. Mindketten Budapest és Csepel díszpolgárai, köztéri szobruk Budahelyi Tibor Munkácsy- és Ferenczy Béni-díjas, valamint Lelkes Márk Cserny-díjas szobrászművész közös alkotása.

Szóljon hozzá!