ZETApress

hírportál

Célfotó az Actimelen

A hétvégi 32. SPAR Budapest Maraton? Fesztivál ? V4 Futóhétvégét rendező Budapest Sportiroda bejelentette, hogy 31 ezer 920 futót regisztráltak a hétvégén, azaz messze megdőlt a korábbi nevezési rekord, mely akkor kicsivel haladta meg a harmincezret! Fotóink Nagy László és Zákány Gergő felvételei.

Az új rekord annyit jelent, mintha Szekszárd minden egyes lakosa jelentkezett volna a versenyre, így minden idők legnépesebb magyarországi szabadidősport rendezvényére került sor Budapesten! Rekord született a külföldi nevezők számában is, a két nap során 81 országból 5400-an érkeztek Budapestre. A Spar Budapest Maraton az egyik legnagyobb hazai szabadidősport-rendezvény, mely a hagyományoknak megfelelően idén is két napon át tartott, rengeteg kísérő és szurkoló követte az eseményeket az utak mentén is. A rekordszámú nevező ismét jó példa arra, hogy Magyarország sportnemzetből sportoló nemzetté válik. A sportesemény tegnap vette kezdetét a rövidebb távokkal, így a 2,5-km-es EMMI Maratonka sulifutama, 5 km-es Minimaraton, 2,5 km-es gyaloglás, 600 m-es Családi Futás, a fogyatékossággal élők 400 m-es Esélyegyenlőségi futama, valamint a V4 Váltó 4×2 km-e várta a sportolni vágyókat. Ezekről idekattintva olvashatunk.

A mai maratoni mezőny 40%-a külföldi volt. Jöttek futók Új-Zélandról, Chiléből és Costa Ricából is. Magyarországról 1033 településről érkeztek jelentkezések, azaz minden harmadik településről. A legidősebb induló a 84 éves Kenyér Imre volt, aki a Theodora 30 kilométerén ért célba. Csodálatos őszi melegben telt a délelőtt, aminek a hatalmas szurkolósereg minden tagja nagyon örült, de a futóknak igen kedvezőtlen volt az idő. A rajtnál még csak 16 fok volt, de hamar felkúszott a hőmérő higanyszála 22 fokra, ami nem túl ideális a futáshoz. A 10 km-en hatalmas küzdelem zajlott a korábban olimpián is indult maratonfutó Kovács Tamás és az ausztrál Marantelli között. Végül célfotó döntött a két atléta között, azonos idő mellett (00:31:11) az ausztrálé lett az elsőség. 3. az indonéz Agus Prayoga (00:31:32) lett.

? Sajnos az utolsó ezer méteren a kelleténél jobban elengedtem az ausztrál fiút, és bár az utolsó 100 méteren megcsináltam azt a ritmusváltást, amit terveztem, de még ő is tudott egyet ráváltani, ezért mér nem maradt időm megelőzni ? mondta a 2. helyezett Kovács Tamás. ? Igazán jól éreztem magam ma délelőtt, nyaraláson vagyunk a barátnőmmel Budapesten. Első alkalommal járunk az országban, és egy hirtelen döntés eredménye volt a nevezésem. Korábban futottam már jobb időt is ezen a távon, azonban ne feledjük, elsősorban nyaralni érkeztem ide ? mondta a győztes ausztrál Michael Marantelli.

Theodora 30 km eredménye, férfiak: 1. Varga Dániel (ELTE SE Sashegyi gepárdok) 01:52:01, 2. Pavelko Adnrii (ukrán) 01:53:24, 3. Rafael Viktor Manuel (spanyol) 01:55:56. Nők: 1. Szabó Nóra 02:01:40, 2. Saanum Inger Dagny (norvég) 02:04:01, 3. Egervölgyi Lilla (SZVSE) 02:08:11.

A maratonon a MAC-os Józsa Gábornak (02:20:21) sikerült megvédenie az elsőségét, negyedszerre szakította át elsőként a célszalagot és ezzel beérte az eddigi egyedüli négyszeres győztes Rezessy Gergelyt. A dobogós sorrend végül megegyezett a tavalyival: 2. Csere Gáspár (BEAC) 02:21:02, 3. Jenkei Péter (Vasas) 02:22:18. ? 35 km-nél sikerült végképp ellépnem az ellenfelektől, utána már csak magamra kellett koncentrálnom. A combomban volt egy kis izomfáradtság, ez az utolsó kilométereken erősen befolyásolta a tempómat, ráadásul a Városliget utolsó szakaszán a burkolat sem az igazi, ami külön terheli ezt az izmot. Ennek ellenére a mai lett a legjobb időm Budapesten, s ennek nagyon örülök! ? mondta a férfi győztes Józsa Gábor.

A nőknél élete első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte a pécsi Szabó Tünde (02:42:47), aki az ötszörös magyar bajnok dunakeszi Staicu Szimonát (02:51:41) előzte meg. A 46 éves, olimpián is szerepelt Staicu már a verseny előtt bejelentette, hogy élete 40. maratonjával elbúcsúzik ma a versenyszerű maratontól. ? Az elejét nagyon megfutottam, szinte azonnal elléptem a női mezőnytől, utána már a férfiak tempójából próbáltam erőt meríteni. Nagyon örülök, hogy rajt-cél győzelmet arattam. Összességében nem volt nehéz a verseny, 14 kilométer után már éreztem, hogy végig bírni fogom ? árulta el a női győztes Szabó Tünde. 3. Gulyás Vera (DSC-SI) 02:56:06 lett.

Hírességekben sem volt hiány, a maratonon futott az MTVA munkatársaiból Németh Balázs, Náray Balázs, Vigh András és Mucsányi Marianna, valamint Ferenczi István egykori válogatott labdarúgó, Nagy Balázs, a győri Nemzeti Színház és a fővárosi Madách Színház művésze. A két nap során ott volt a mezőnyben a 11 táv egyikén a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Storcz Botond és Szabó Gabriella, a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergő, az olimpiai ezüstérmes kajak négyesből Kulifai Tamás, Paumann Dániel és Tóth Dávid, Kozma Dominik világ- és Európa-bajnoki bronzérmes úszó, Verrasztó Dávid kétszeres világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok úszó, Bernek Péter rövid-pályás világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai bajnok úszó, valamint Dombi Rudolf olimpiai és Európa-bajnok kajakozó.

Futottak a show-világ hírességei is: Sarka Kata, aki tegnap 5, ma 10 km-t is vállalt, Rákóczi Ferenc és Vadon János rádiós műsorvezetők, Váczi Eszter jazz énekesnő. A politikusok sem maradtak ki a sorból, indult dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, Révész Máriusz kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos. Az EMMI csapata ismét fogyatékossággal élő sportolókkal futott együtt a 32. SPAR Budapest Maratonon. Ma a 10 és 30 km-es távon futókon kívül a 32. Spar Budapest Maraton egyéni indulói és a négyes váltók álltak rajthoz. 09:30-kor a Hősök terén a mezőnyt dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, 10:15-kor az Actimel 10 km-ét Heiszler Gabriella, a SPAR ügyvezető igazgatója indította útjára.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=KifAxKu89lo[/youtube]

A 42 km-es maratoni távot az Emberi Erőforrások Minisztériumának csapata ? ahogy 2012 óta mindig ? idén is parasportolókkal közösen, váltóban teljesítették. Az EMMI vezetői a versenyen való indulással biztatnak másokat is arra, hogy csatlakozzanak a miniszter és államtitkárai által elindított kezdeményezéshez, és a közös sportolással segítsék fogyatékos embertársainkat abban, hogy ők maguk is átélhessék a versenyzés és a sport nyújtotta örömöket! Az EMMI két váltó csapattal indult, a csapatok tagjaiként többek között dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár államtitkár, dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár és Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár váltották egymást a 42 kilométeres távon. A váltó parasportolói között futott többek között Lengyel Zsófia paratriatlonos és parakerékpáros többszörös bajnok, Suba Róbert paralimpiai ezüstérmes kajakos, és Boronkay Péter többszörös para-tereptriatlon világbajnok is. Az EMMI munkatársai és családtagjai közül a tavalyi évhez hasonlóan idén is mintegy háromszázan vettek részt a versenyen.

Szóljon hozzá!