ZETApress

hírportál

Wladár lett az úszóelnök

Wladárt elnökké választjákA Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) mai rendkívüli közgyűlésén Wladár Sándort választották a szervezet elnökének a margitszigeti Thermal Hotelben. Az 1980-as, moszkvai olimpián 200 méter háton aranyérmes sportvezető ? visszalépések nyomán ? egyedüli jelölt volt a posztra, a küldöttek pedig 143 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett szavaztak bizalmat neki.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatóján az új elnök hatalmas és megtisztelő feladatnak nevezte a megbízatást. Hangsúlyozta, hogy nem a múltról kell beszélni, a széthúzásról, hanem tabula rasát kell csinálni. ? Mindenki tiszta lappal indul, sok munka, összefogás és leginkább alázat kell! ? mondta, majd azt is célnak nevezte, hogy elérjék: a sajtóban megjelenő hírek ezentúl ne a sportágat mérgező ellentétekről, hanem az úszók sikereiről, eredményeiről szóljanak. Bejelentette továbbá, hogy elnöki tanácsadónak kérte fel a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamást, aki ezt elfogadta.

A MÚSZ elnöki széke azután vált üressé, hogy a szeptember elsején tartott rendkívüli közgyűlésen a tagok visszahívták Bienerth Gusztávot. Az 54 éves Wladár mellett ? aki 2001 óta a Jövő SC igazgatója ? eredetileg még négyen pályáztak a MÚSZ-elnöki posztra, de Czene Attila olimpiai bajnok úszó írásban korábban közölte, hogy visszalép, Hornyák Viktor és Tóth István klubelnökök a fórumon jelezték, hogy visszavonják jelentkezésüket, míg a sportágon kívülről érkező Horváth Gergely Domonkost fel sem vette a szavazólapra a közgyűlés.

A tanácskozás első órája ügyrendi kérdések taglalásával telt, majd felforrósodott a hangulat, miután Hornyák szóváltásba keveredett a levezető elnöki tisztet ellátó Sándor Elek jogásszal. Az akkor még elnökjelölt Hornyák szabálytalanságokra hivatkozva a közgyűlés felfüggesztését indítványozta, meglehetősen emelt hangon, sőt, teátrális mozdulattal egy bilincset dobott a levezető elnök elé az asztalra. A felhorgadó indulatokat Szabó Tünde olimpiai ezüstérmes úszó csillapította le, aki beszédével békésebb mederbe terelte a közgyűlést. Az EMMI sportot felügyelő államtitkára figyelmeztetett rá, hogy az utóbbi időszak történései, a meg nem értés, a negatív visszhangok, a viták beárnyékolták a sportág világraszóló eredményeit, így a nyári magyarországi vizes vb sikerét. ? Fontos ez a nap, a magyar úszósport jövőjéről van szó, és a küldöttek elérhetik, hogy ismét a szakmai munka kerüljön középpontba! ? fogalmazott Szabó Tünde.

A szavazáskor az elnök mellett más tisztségviselőket is megválasztottak: a MÚSZ főtitkára a korábbi magyar bajnok Batházi István, a szakmai alelnök Turi György mesteredző, általános alelnök pedig Becsky András lett. Az elnökségbe bekerült még: Bodrogi Viktor, Gyepes Ádám, Gyurta Dániel, Kovács Ottó, Markovits László, Molnár Mihály, Pass Ferenc, Rákosfalvy Zoltán, Rózsa Norbert, Szentpáli Gábor, Török Enikő és Verrasztó Zoltán.

Szóljon hozzá!