ZETApress

hírportál

Gyors-korcsolya a BOK-csarnokban

A jegünk kellően kemény és hideg. Több napos munka után a jégkészítők befejezték az építést és áll a jég a BOK-csarnokban, ahol a jövő héten az Audi ISU Rövid-pályás Gyors-korcsolya Világkupát rendezik, nem csekély téttel ? tudtuk meg Holub Katitól. Fotóink Róth Tamás felvételei.

Az ISU a négy olimpiai kvalifikációs versenyen (melyből a budapesti lesz az első állomás szeptember 28-a kedd és október 1-je vasárnap között) elért pontszámok alapján állapítja meg, mely ország hány versenyzővel képviseltetheti magát a XXIII. téli olimpiai játékokon Dél-Koreában 2018. február 9-e péntek és 25-e vasárnap között.

? Ez itt egy mobil pálya, hiszen a BOK csarnokban alapvetően nincsen jég, bár már több jeges világversenyt is rendezett itt a magyar szövetség ? mondta Bartha László, a városligeti Műjégpálya létesítményvezetője, a jégépítő brigád főnöke. ? A csarnok padlójára hűtőcsöveket fektettünk, a jégpálya szélén helyezkedik el a hűtési gerincvezeték, s kívül, közvetlenül az épület mellett állnak a hűtőgépek, hűtőkompresszorok. A jég felhízott 7,5 cm-re, a hőmérséklete mínusz 7 fok, megfelel az ISU előírásoknak. Aki itt szétnéz, s nem kifejezetten ismeri a short tracket, rögtön észreveszi, hogy a jégkorong palánk helyett, mozgatható szivacstáblák veszik körül a 60×30 méteres pályát. Ez a közvetlenül a rövid-pályás gyors-korcsolya számára kifejlesztett rendszer a sportolókat védi egy esetleges bukás esetén. A szivacsok nincsenek rögzítve a talapzathoz, csak egymással érintkeznek egy heveder szerkezet segítségével, így képesek ? szükség esetén ? elmozdulni, ezzel is csökkentve a sportolóra ható erőket ? mondta el a létesítményvezető.

Már birtokba is vette a jeget tegnap a magyar válogatott, szakzsargont használva, bekorcsolyázták a pályát. Az első jégre lépés azt a célt szolgálta, hogy az építők tapasztalatokat nyerjenek a jégminőségről, s ennek alapján korrigáljanak, ha szükséges. Erre csak éjszaka maradt lehetőség, mert mától már folyamatosan jönnek a 43 ország versenyzői, sőt első fecskeként a lengyelek már tegnap megérkeztek, sőt már ők is túl vannak az első edzésükön. A Szervező bizottság egyidejűleg bejelentette, hogy a világkupa első két napján, jövő hét csütörtökén és péntekén ingyenes lesz a belépés az eseményre.

Szóljon hozzá!