ZETApress

hírportál

Lékó újra asztalhoz ül

Magyar Sakk NapjaLékó Péter egyéves kihagyás után újra ott lesz a magyar férfi sakk-válogatottban az október 27-én Krétán kezdődő Csapat Európa-bajnokságon ? tudtuk meg délután a Falk Miksa utcai sajtótájékoztatón.

Balogh Csaba, az idén debütáló férfi szövetségi kapitány kijelentette: ahhoz, hogy igazán jó eredményt érjünk el, szükség van Lékó húszéves tapasztalatára. A csapatot még Rapport Richárd, Almási Zoltán, Berkes Ferenc és Erdős Viktor alkotja. Balogh Csaba szerint a reális cél az első tízbe kerülés, de szeretné, ha sikerülne az első hatba jutniuk. ? Erős csapatunk van, de a végső helyezés apróságokon múlik majd ? fogalmazott a játékosként olimpiai ezüstérmes Balogh.

Papp Gábor kapitány közölte, a női válogatott a Hoang Thanh Trang, Lázárné Vajda Szidónia, Gara Anita, Gara Tícia, Papp Petra összeállításban szerepel az Eb-n. A szakvezető az első hatba várja az együttest, a titkos cél egy dobogós helyezés. ? Biztató jel, hogy az egyéni Európa-bajnokságon mindenki jól játszott, sőt két játékosunk, Hoang Thanh Trang és Gara Anita is bejutott a kieséses világbajnokság hatvannégyes mezőnyébe ? jegyezte meg Papp, aki szerint a nőknél nagyobb a szakadék a nagyon erős, valamint a többi válogatott között, és úgy érzi, hogy az orosz-grúz-ukrán triót nehéz megverni, illetve a dobogóról letaszítani.

Sakkozók a József Attila Színházban

Seszták Tamás elnök bejelentette azt is, hogy a sportág népszerűsítése céljából a szövetség idén először megrendezi a Magyar Sakk Napját, az ingyenesen látogatható eseményre szombaton 10 órától a József Attila színházi utcabál keretében kerül sor. A program során meg lehet tekinteni az aktuális férfi világbajnok, Magnus Carlsen életéről, valamint a Polgár-lányokról készült filmet, szimultánt ad a korosztályos vb-ezüstérmes Gaál Zsóka, az agy és a sakk kapcsolatáról tart előadást Vízi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, Erkel Ferenc egyik játszmáját fogja elemezni Csom István olimpiai bajnok, továbbá megmérkőzik egymással a színészek és az újságírók sakk-válogatottja is. A színházi évadnyitó rendezvényen egész-napos, ingyenes programok keretében ismerhetik meg az érdeklődők a József Attila Színház tereit, művészeit. A színház zenés produkcióiból hallhatók részletek, emellett irodalmi kávéház, kulisszajárás, beszélgetések, mesekvíz, kézműves foglalkozás, aszfaltrajz-verseny várja a látogatókat. Az estét a Pankastic! zenekar Csavard fel a szöveget! című koncertje zárja, amelyen Lackfi János és Vörös István megzenésített versei hallhatók.

Balatonszárszón is József Attilával

Az Eb-felkészülést jól szolgálhatja a tíz ország férfi- és női-válogatottjának részvételével szeptember 16-a és 25-e között Balatonszárszón sorra kerülő Mitropa Kupa, amely tíz év után tér vissza Magyarországra. A körmérkőzéses verseny további állandó résztvevői Ausztria, Csehország, Franciaország, Horvátország, Németország, Olaszország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia. Horváth Tamás, a szövetség alelnöke ismertette, hogy ezen az eseményen a magyar férfi válogatott az Erdős Viktor, Bánusz Tamás, Hoang Thanh Trang, Kántor Gergő, Kozák Ádám, míg a női a Lázárné Vajda Szidónia, Gara Tícia, Havanecz Bianka, Terbe Julianna, Kovács Judit felállásban veszi fel a küzdelmet. Magyarország 1990 óta vesz részt a Mitropa Kupa küzdelmeiben, a férfiaknak eddig hétszer, míg a nőknél kétszer sikerült az élen végeznie. Balatonszárszó polgármestere kérdésemre elmondta, hogy december 3-án vasárnap József Attila halálának 80. évfordulója alkalmából versvonat indul Budapestről Balatonszárszóra és a vonatút során neves művészek tisztelegnek a költő munkássága előtt.

1 hozzászólás

  1. József Attila halálának 80. évfordulója alkalmából versvonat indul december 3-án Budapestről Balatonszárszóra; a vonatút során neves művészek tisztelegnek a költő munkássága előtt. A versvonat vasárnap reggel Ferencváros vasútállomásról indul a IX. Kerületi Önkormányzat szervezésében. Az utazás során József Attilára emlékezve fellép Jordán Tamás, Földes László Hobo, a Sebő együttes, Posta Victor és Farkas Ádám színművész, az Ostinato együttes és a Kávészünet zenekar. A programok Balatonszárszón is folytatódnak, ahol a vonattal érkező művészek közös műsora mellett a József Attila Emlékházban tárlatvezetéssel, valamint Lázár Balázs és Tallián Mariann színművészek előadásával tisztelegnek a költő munkássága előtt.