ZETApress

hírportál

Indul a Jégkorong Erste Liga

Az indulás  pontos idejeErste Liga néven rendezik a magyar jégkorong-bajnokság 2017/18-as idényét ? jelentette be Jelasity Radován, az Erste Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója és Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) elnöke délután az Erste Népfürdő utcai Székházában tartott sajtótájékoztatón, melyet Facebook-oldalukon is közvetítettek.

Jelasity Radován elmondta, hogy az Erste olyan sportágakat és sportversenyeket támogat Magyarországon, amelyeknek vele megegyezők a céljai és értékei. Mind az Erste, mind az MJSZ abban hisz, hogy a szisztematikus szakmai munka, az ügyfelek, nézők igényeire koncentráló fejlesztések, szolgáltatások meghozzák az eredményüket. Magyarország dinamikusan fejlődő bankja az Erste, és az egyik legígéretesebben fejlődő sportága a jégkorong, ezért a kettejük együttműködése sikerre van ítélve.

? A Magyar Jégkorong Szövetség fejlesztési elképzelései meggyőztek bennünket arról, hogy érdemes támogatnunk megvalósításukat. A magyar jégkorongsport bízhat bennünk, és a nyugodt építkezéshez mi azzal is hozzájárulunk, hogy három évre elköteleztük magunkat a liga támogatására, ami reményeink szerint csak első lépése lesz a hosszú távú együttműködésünknek ? hangsúlyozta az Erste Magyarország első számú vezetője. Such György kiemelte, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség nagy várakozásokkal tekint az Erste Bankkal közös munka elé, hiszen közös törekvés egy, még az eddiginél is professzionálisabb liga megalapozása. ? Célunk, hogy a szurkolók még a korábbinál is komfortosabban érezzék magukat, és a jégkorongmérkőzés mellett további hozzáadott értéket is tudjunk biztosítani a kilátogató nézőknek ? fogalmazott az elnök.

Az MJSZ ennek érdekében vezeti be a licenc-rendszert, ami azt jelenti, hogy a kluboknak mind szakmai, mind marketing-kommunikációs részről teljesíteniük kell egy minimum követelményrendszert, amivel pluszforrásokhoz juthatnak majd. A Liga csapatai a héten új elnökséget választottak. A korábbi elnök Szőke Álmost megerősítették tisztségében, a férfi szakág Szabados Richárdot, az Erste Magyarország vállalati üzletág-igazgatóját választotta alelnöknek, míg a másik alelnök Marton Tibor lett, aki a női csapatok képviseletét fogja ellátni.

A bajnokság menetrendje

A csapatok mezeiA 2017/18-as szezon alapszakaszában a 9 csapat két teljes kört játszik, ami 32 mérkőzést jelent. A középszakaszban alsó- és felsőházra oszlik a mezőny. Az első négy helyezett kerül a felső ágra, ők biztos résztvevői lesznek a rájátszásnak. A középszakaszban egy teljes kört játszanak a csapatok, a felsőházban hat, míg az alsóházban nyolc mérkőzés lesz. Az alsóház utolsó helyezettje kiesik, a felsőház csapatai pedig a helyezés sorrendjében választanak ellenfelet az alsóház csapatai közül. A rájátszás előtt az első három helyezett választhat magának ellenfelet, a playoffban minden párharc négy nyert mérkőzésig tart. Az Erste Liga 2017/18-as szezonjának résztvevő csapatai: ASC Corona Brasov 2010; SC Csíkszereda; Dunaújvárosi Acélbikák; DVTK Jegesmedvék; Fehérvári Titánok Ferencvárosi TC; MAC Budapest; UTE; EV. Vienna Capitals. A sajtótájékoztató végén a csapatok bemutatták a 2017/18-as szezon mezeit is.

Derbik két év múlva

A szeptember 8-án kezdődő jégkorong-bajnokságon hat magyarországi mellett, két erdélyi és egy osztrák csapat indul. ? Az Erste Bank beszállásával emelkedhet a hazai küzdelemsorozat színvonala? ? kérdezte Takács Gábor az új szezonról Kovács Zoltánt, a szövetség főtitkárát a sajtótájékoztató után.

K.Z: Ebben biztos vagyok, ráadásul a klubok büdzséje is növekszik évről-évre. Egyre népszerűbb Magyarországon a hoki, nem véletlenül beszéltek és írtak arról külföldön is, hogy a magyar szurkolók a legjobbak a világon.

? Az Erste Liga igazi színfoltjának számít a Vienna Capitals még akkor is, ha a bécsiek a második csapatukat indítják. A Capitals első alakulata ugyanis természetesen az osztrák bajnokságban indul, amelyet nem mellesleg tavaly megnyert.

K. Z: Igen, ezzel együtt azt hiszem, hogy a bécsiek a mezőny második felében végeznek majd. Viszont egyszer-egyszer a legjobbakat is legyőzhetik.

? A hatvan-hetvenes években a téli hónapokban a legnagyobb attrakciót a Fradi?Újpest derbik jelentették. Sokszor nyolc-tízezer néző előtt játszott egymással a két ősi rivális. Mikor lesznek újra igazán komoly derbik?

K.Z: Újpesten már évek óta nagyon erős együttest építenek, de a Ferencváros is letette néhányszor a névjegyét. A zöld-fehérek számára azonban nagy hátrányt jelent, hogy nincs saját pályája, ezért Pesterzsébeten fogadja ellenfeleit. A tervek szerint két év múlva átadják a Fradi népligeti jégkorongcsarnokát. Azt hiszem, hogy akkor már ismét nagy rangadókat vívnak majd a zöldek és a lilák.

Szóljon hozzá!