ZETApress

hírportál

Látványos megnyitó a Dunán

Megnyílt a vizes vbRendkívül látványos megnyitóünnepséggel kezdődött meg péntek este hivatalosan Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, az úszók, nyílt-vízi úszók, műugrók, szinkronúszók és vízilabdázók 17. világbajnoksága ? láttuk tegnap este a Dunán, Duna World-ön és az m4 Sporton.

A megnyitóünnepség Eötvös Péter Kossuth-díjas világhírű magyar zeneszerző, a Duna hangja című, 12 éves korában szerzett kórusművével kezdődött, amelyhez a világbajnokság alkalmából új szöveget írt Varró Dániel költő. A Lánchíd lábánál, a Duna Pest felőli oldalán felállított óriásszínpadon a Cantemus gyermekkórus működött közre. Ezt követően a víz és a kultúra találkozásának magyarországi történetét mutatták be, az időutazás Aquincumnál kezdődött, majd a honfoglalás, a reneszánsz Buda, Mátyás király, s a huszárok korszakának fontosabb emlékeivel folytatódott. Kodály Zoltán Háry János című dalműve következett 160 táncos közreműködésével, majd Liszt Ferencről is megemlékeztek, akinek egyik kedvelt alkotóhelye a Duna-part volt.

A kulturális-történelmi blokkot követően a sport került előtérbe, előbb Hajós Alfréd úszólegendát, az első magyar olimpiai aranyérem tulajdonosát méltatták, majd a vizes sportok legsikeresebb magyar képviselőinek tiszteletére felcsendült a Himnusz. Több olimpiai bajnok személyesen is megjelent, s ott volt az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök is. Ezt követően a helyszíneket, majd a vb-n szereplő vizes sportágakat mutatták be. Felvonultatták a világbajnokságon résztvevő országok lobogóit, a sort a házigazda Magyarország nemzeti zászlaja zárta, amelyet Varga Dénes olimpiai és világbajnok vízilabdázó vitt fel a színpadra.

Tarlós István főpolgármester Budapest nevében köszöntötte a világbajnokság versenyzőit, szervezőit és nézőit. Felidézte a férfi vízilabda-válogatottal három olimpiai aranyérmet nyert Kemény Dénes szövetségi kapitány szavait: teljesítőképességünk határa sokkal messzebb van annál, mint ahogy gondoljuk magunkról. ? Teljesítettük az embert próbáló vállalást, Budapest felkészült a világbajnokság megrendezésére ? hangsúlyozta. Kitért arra, hogy a vb fővárosi helyszínei Budapest talán legjellemzőbb és legszebb részei közül kerülnek ki.

? Mától több mint két hétig a világörökségi rangra emelt budai vár, a Gellérthegy, a Parlament, a Lánchíd látképe előtt, többek között a gyönyörű Margitszigeten versenyeznek a világ legjobbjai. Budapest nemcsak rendezője, valódi házigazdája lesz a világbajnokságnak ? ígérte a főpolgármester. ? Azt kívánom minden sportolónak, hogy a következő napokban Budapesten valósítsa meg álmait, amiért évek óta keményen dolgozik. Izgalmas küzdelmeket és emlékezetes napokat kívánok mindenkinek, Isten hozta önöket Budapesten! ? zárta beszédét.

? Rendkívüli öröm számunkra, hogy itt lehetünk Budapest gyönyörű városában. Nem választhattunk volna jobb helyszínt ennek az ünnepnek ? mondta Julio C. Maglione, a FINA elnöke, aki többször kiemelte Orbán Viktor miniszterelnök folyamatos támogatását. Hozzátette, a Duna központi szerepet tölt be a versenyben, amely tökéletesen visszaigazolja mottójukat: a víz a mi világunk. ? Készen állunk arra, hogy csodálatos fesztivál részesei legyünk az előttünk álló bő két hétben. 180-nál több ország 2000 sportolója kápráztatja el a világot a következő napokban. Ismét megmutatják a hat vizes sportág nagyszerűségét ezreknek itt a helyszínen, Budapesten, és millióknak a tv-k előtt világszerte. Ez a sport szépsége, és a vizes sportágak büszkék, hogy változatosságukkal gyönyörködtethetnek ? tette hozzá az elnök.

Áder János köztársasági elnök köszöntő beszédében felidézte, hogy az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd, egyben az úszósport első ötkarikás győztese is volt, s amellett, hogy kiváló sportoló, remek építész is, akinek a nevét viseli a vb egyik helyszíne a Margitszigeten. ? A nézőknek, szurkolóknak izgalmas versenyeket, a sportolóknak pedig sportszerű viadalokat kívánok! ? mondta a köztársasági elnök.

A beszédek után a sportolók és a bírók eskütétele következett. A magyar csapatból a műugró Fazekas-Gondos Flóra és Kormos Villő, a szinkronúszó Kiss Szofi és Schwarcz Anett, a vízilabdázó Manhercz Krisztián és Takács Orsolya jelenlétében két fiatal úszó: Kenderesi Tamás olimpiai bronzérmes, illetve Késely Ajna tízszeres junior Európa-bajnok mondta a szöveget, míg a bírók és tisztviselők nevében Bodrogi Viktor, az úszódöntők indítóbírója beszélt.

A magyarországi csúcsesemény egyik különlegességeként, az olimpia mintájára első ízben a vb jelképe is feltűnt: egy vizes szimbólum, amelyet minden idők egyik legjobb női úszója: Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok indította útjára. A Fontanának nevezett jelkép mostantól minden hasonló vizes világversenyen helyet kap majd.

Az esemény zárásaként felcsendült a világbajnokság szurkolói dala Radics Gigi és Takács Nikolas előadásában, majd CeeLo Green háromszoros Grammy-díjas amerikai énekes adta elő előbb a Bright lights bigger city, majd a Crazy című számát. A megnyitóünnepséget színpompás tűzijáték zárta.

Szurkolj bárhol, bármikor a TV GO-val!

A TV GO szolgáltatással azok a szurkolók sem maradnak le a július 14-én kezdődött Vizes Vb eseményeiről, akik nem tudják a helyszínen vagy tv képernyők előtt nyomon követni a versenyeket. A TV GO-val az m4 Sporton és a Dunán sugárzott közvetítéseket egy egyszerű regisztráció után mindenki követheti. A Telekom a FINA Világbajnokság kapcsán kiemelt érdeklődésre számít, ezért számos újítással igyekszik a felhasználók kedvében járni. A legfontosabb változás, hogy július elejétől egy egyszerű regisztráció után a TV GO-n bárki számára ingyenesen elérhetőek a közszolgálati csatornák (m1, m2, m4 Sport, Duna, Duna World, m5) így azokat a felhasználók Telekom TV előfizetés nélkül is, bárhol és bármikor nézhetik, akár okos-telefonon vagy tableten keresztül.

Ezen felül a TV GO-n ingyenesen elérhetőek az Archív TV tartalmai is. Mindezeknek köszönhetően a szurkolók nem maradnak le a FINA VB egyetlen pillanatáról sem, hiszen a verseny élőben is követhető az M4 Sport csatornán, valamint az Archív TV-vel bármikor és bárhonnan visszanézhetők a korábbi közvetítések is. A nagy érdeklődéssel kísért sportesemények megnövelik az online tévézés iránti igényt. Így volt ez tavaly nyáron a labdarúgó Eb és az olimpia ideje alatt is. Tavaly júniusban a Telekom TV GO szolgáltatásra regisztrálók száma az átlaghoz képest több mint háromszorosra nőtt, míg május és június között a tartalomfogyasztás 64 százalékkal nőtt.

Szóljon hozzá!