ZETApress

hírportál

Ovációval indult az RG Eb!

Ma délelőtt bemutatkozott és a 14. helyen áll a magyar junior kézi-szercsapat a 33. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság első versenynapján. A kvalifikáció a junioroknak szombaton folytatódik. Kiemelt médiaérdeklődés: több mint 100 akkreditált sajtós az RG Eb-n.

A magyar junior együttes kézi-szercsapat (Ákoshegyi Eszter, Borda Korinna, Földi Cintia, Juhász Anna, Várkonyi Dea; tartalékok: Györe Dorottya, Juhász Emma) a közönség ütemes tapsára vonult be a Papp László Budapest Sportaréna küzdőterére a látványos bejárókapun, és ováció közepette vonult le – a lelátón szurkoló magyar tornászok minden szercserénél igencsak hangosan szorítottak társaiknak. A gyakorlat végén ejtő kézi-szercsapat 14.150 pontot (nehézségi pontszám: 7.400, kiviteli pontszám: 6.750) kapott bemutatójára a bíróktól.

Óriási érzés, amikor a közönség feltapsol a gyakorlatra, amikor meghalljuk, az mindig nagyon jólesik nekünk. A szercseréknél meg az elkapásoknál plusz erőt ad, amikor meghalljuk a reakciót a közönségtől. Az ütemes taps is segített. Nagyon jó volt ezt átélni, sokkal nagyobb erővel csináltuk a gyakorlatot, mindent beleadtunk. A végén volt egy ejtésünk, de reméljük, holnap tudunk javítani! – nyilatkozta Juhász Anna, a magyar juniorok csapatkapitánya. A magyar válogatott a kvalifikáció első napja után a 14. helyen áll a rangsorban, a vasárnapi szerenkénti döntőkbe az első nyolc kézi-szercsapat kerül be. A favorit oroszok egyetlenként érték el az első napi selejtezőben a 17 pontos határt, utánuk az izraeliek és a fehéroroszok következnek. A kvalifikáció szombati napján a kézi-szercsapatok még egyszer bemutatják gyakorlatukat 10 buzogánnyal.

Mindegyik lányunk 15 pont fölött

Jó napot zártak a felnőtt magyar rg-sek az Eb-n. A magyar felnőtt versenyzők is bemutatkoztak a budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon: Kis Alexandra karikával és labdával, Váray Míra karikával, Pigniczki Fanni labdával állt a szőnyegre élete első szenior kontinensbajnokságán. Mindannyian 15 pont fölött kaptak a zsűritől. Váray Míra rendkívüli módon felpörögve érkezett a szőnyegre, és ugyanúgy távozott, határozottan jó hangulatban – meg is volt rá az oka, mert kimondottan jó karikagyakorlatot mutatott be, amelyet a pontozók 15.450-re értékeltek. A magyarok közül az első nap egyedüliként két szerrel induló Kis Alexandra is igen jól teljesített, karikagyakorlatára 15.350, labdájára 15.300 pontot kapott – utóbbinál fellebbezett a delegáció, mert nem értett egyet a zsűri értékelésével, de a visszanézés után az eredeti pontszámot hagyták helyben.

Pigniczki Fanni 15.400 pontot kapott labdagyakorlatára – a felkészülés végén kapta meg ezt a szert is az eredetileg tervezett szalag mellé, és nagyon szépen dolgozott, nem csoda, hogy a vegyes zónában igen boldogan nyilatkozott: – Eddig ez a legmagasabb pontszám, amelyet nemzetközi versenyen kaptam! Úgy terveztem, hogy bátran megyek be, megmutatom, amit edzésen gyakoroltam, és ez össze is jött. Hibátlan gyakorlat szerintem nem létezik, de úgy érzem, ez elég jó volt! Felfoghatatlan érzés az a tombolás, ami fogad minket az Arénában. Számítottunk ilyesmire, de érezni és átélni egészen más – értékelt Pigniczki Fanni.

Hátul már alig vártam, hogy felmehessek, annyira be voltam már zsongva! A karikagyakorlatom szerintem jól indult, aztán a vége felé kicsit elkezdtem „matatni” a szerrel, voltak kisebb kiviteli rontások. A labdagyakorlatom sokkal jobban sikerült, de mindkétszer nagyon jól éreztem magamat. Többnyire nagyon kevés időnk van a két gyakorlat között, most egy kicsit kényelmesebben készülhettünk. Általában az átöltözésnél hagyjuk maguk mögött a gyakorlatot – amikor öltöztem, már a labdára koncentráltam, hogy akkor mire kell majd figyelnem – mondta Kis Alexandra.

Szerintem még sosem léptem ilyen hangzavarban szőnyegre. Furcsa érzés volt, hogy eljött az a verseny, amire annyira készültünk, eljött megnézni minket ennyi ember és mind nekünk szurkolnak. Volt a gyakorlatomban egy pontatlanság, de jól sikerültek a forgásaim, az ugrások, az előadásmód is megfelelő volt. Bosszantó az a pontatlanság, ilyenkor legszívesebben visszamennék, és újra megcsinálnám. Holnap a buzogánygyakorlatomat szeretném nagyon feszes testtel, energikusan megcsinálni, szórakoztatni a közönséget és a bírókat. Nagyon jól éreztem magam! – vont mérleget Váray Míra. Az, hogy a magyar versenyzők holnap mikor lépnek szőnyegre, a pénteki részeredményektől függ. A pontos programot késő este, a napi zárás után teszik közzé, az első napi legjobbak fogják zárni a szombati versenyt.

Szóljon hozzá!