ZETApress

hírportál

Ünnepeljük a magyar sportot!

Magyar Sport Napja1875. május 6-án Budapest rendezte meg a kontinens első szabadtéri sportversenyét. Ennek emlékére a kormány határozata alapján 2000 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját ? tudatta Nagy Annamária, EMMI Sportért Felelős Államtitkárság.

1875-ben ezen a napon hazánk házigazdája lett Európa első szabadtéri sportversenyének, most 2017-ben pedig a világ egyik legnagyobb sporteseményének rendezésére készülünk. Tiszteletreméltó az a munka, amellyel a magyar sportolók, sport-szakemberek, edzők és sportszervezetek generációk óta biztosítják Magyarország helyét a világ sporttérképén. Ma már nem pusztán sportolóink eredményei viszik jó hírünket, hanem sportversenyek, sportszakmai rendezvények helyszíneként, világszínvonalú szervezőiként is megismertettük magunkat.

Idén 81 rangos nemzetközi eseménynek adunk otthont, 2018-ban pedig már most több mint félszáz hazai rendezésű sportrendezvényről tudunk. Van okunk ünnepelni, de 2018-ban haladni kell az úton, amelyen elindultunk. A kormány célrendszere a sportban nem változott: az élsport eredményességének fokozása mellett biztosítani, hogy, minden gyermek sportoljon, lehetővé tenni, hogy új sportlétesítmények épüljenek, vagy régiek újuljanak meg, valamint hogy Magyarország minél több sporteseménynek adhasson otthont.

A 2018-as költségvetés sportra fordítandó összegei ezekhez a célokhoz, ezek megvalósulásához teremtik meg a feltételeket. A szabadidősportra 30 százalékkal többet fordítunk 2018-ban és több forrás jut a verseny- és élsportra, valamint az utánpótlásra is. Az idén elindított Utánpótlás Edző-programra jövőre 10 százalékkal magasabb keret összeg jut, ami azt jelenti, hogy a gyermekeinkkel foglalkozó edzők, sport-szakemberek anyagi támogatása tovább növekedhet. Az utánpótlás nevelés területére, amely kiemelt prioritást élvez a magyar sporton belül több mint 2,4 milliárd forintot biztosít a 2018-as költségvetés. Folytatódnak továbbá azok a szakmai-támogatásprogramok is, mint például a kiemelt sportágak támogatási programja, a felzárkóztatási program, amelyek a magyar sport további fejlesztését segítik elő, illetve sikerességét biztosítják.

Május 6-án a magyar sportot ünnepeljük és az ünneplés alkalmat teremt arra is, hogy a hazai sport területén tevékenykedő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolóknak, szakembereknek köszönetünket fejezzük ki. 11-én csütörtökön 11 órakor erre kerül majd sor a Pesti Vigadóban, ahol Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének megbízásából dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára ad át elismeréseket a Magyar Sport Napja alkalmából.

1 hozzászólás

  1. Gratulálunk a győri lányoknak a női kézilabda Bajnokok Ligája 3. megnyeréséért! A Győri Audi ETO KC tegnap este hosszabbításban 31:30-ra legyőzte a macedón Vardar Szkopje csapatát a BL-döntőben a Papp László Budapest Sportarénában.