ZETApress

hírportál

Vándortáborok szárazon és vízen

Táborhely sátrakkalA kormány idén nyártól újjáéleszti a vándortábor-programokat, ennek keretében július és augusztus között gyalogos- és vízi-vándortáborokat indítanak felső tagozatos, illetve középiskolás diákok számára ? tudtuk meg a programot bemutató délutáni sajtótájékoztatón az MKKSZ Latorca utcai Székházában.

Révész Máriusz, az NFM kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosa elmondta, az új rendszer leegyszerűsíti a tanárok munkáját, a gyerekek és a szülők számára pedig anyagi szempontból egy vonzó lehetőséget nyújt. Hozzátette, nagy hangsúlyt fektetnek a kísérő tanárok képzésére, amelyben a Testnevelési Egyetem (TE) nyújt kiemelt támogatást. Kiemelte, hogy egy hét nap ? hat éjszakás gyalogos vándortábor 21 ezer forintba kerül egy diák részére ? szállással, napi egyszeri meleg étkezéssel ?, míg a hat nap ? öt éjszakás vízitúrák 17.500 forintba kerülnek.

Mocsai Lajos, a TE rektora elmondta, hogy első körben a gyalogos, illetve a vízi vándortáborokra is 500-500 pedagógust készítenek fel, akiknek az elméleti képzése az egyetemen zajlik, majd a szakszövetségek (az erdészeti és a kajak-kenu) segítségével tesznek szert a gyakorlati tudásra. Megjegyezte, hogy a vándortáborok több szempontból is rendkívüliek, hiszen a gyerekek földrajzi, történelmi és kulturális szempontból is megismerik az országot, másrészt pedig komoly fizikai igénybevételnek teszik ki magukat.

A gyalogos útvonalakat Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára mutatta be. Öt útvonalat jelöltek ki, a Pilisben (Visegrád-Csobánka 86 km), a Mecsekben (Pécs-Pécsvárad 78 km), a Mátrában (Sirok-Tar, 62 km), a Börzsönyben (Diósjenő-Bernecebaráti 55 km) és a Bakonyban (Bakonybél körtúra 65 km). Kérdésemre hozzátette, hogy egy-egy vonalon három, négy vagy öt táborhely lesz vizes blokkal. A részvételi díj a táborhelyek mellett napi háromszori étkezést ? reggeli, úti csomag és meleg vacsora ? és a túrán érintett kiállítóhelyek belépődíjait tartalmazza.

Vándortábor 2017A két-két dunai és tiszai vízi útvonalat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség segítségével alakították ki, és Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos mutatta be: a Mosoni-Dunán és a Szigetközben egy 110 és egy 80-100 km-es, míg a Felső-Tiszán egy 141 és egy 106 km-es vándortúrát indítanak.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke hangsúlyozta, könnyen és jól össze tudták hangolni a gyalogos és a vízi vándortáborokat, nekik mindössze annyi a feladatuk, hogy erre az időszakra életre szóló élményt adjanak a gyerekeknek. A szervezet első embere megjegyezte, egy kis meglepetéssel is szolgálnak a fiataloknak, ugyanis elkészült az az applikáció, amellyel meg lehet tervezni a túrát, s akár a várható időjárásról, a vízállásról vagy a közeli turisztikai látványosságokról is be tudnak szerezni különböző információkat. A vándortáborokra 20-40 fős diákcsoportok jelentkezését várják, maximális létszám esetén négy pedagógus kíséri majd a gyermekeket, ők bruttó tízezer forintos napidíjat kapnak.

Szóljon hozzá!