ZETApress

hírportál

Szavazzunk az olimpiáról!

Összegyűltek az aláírásokÖsszesen 266 ezer 151 aláírást adott le a Momentum Mozgalom az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében – jelentette be Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke a Fővárosi Választási Iroda épületénél.

Azt szeretnénk üzenni a Fidesznek, Orbán Viktornak és Tarlós Istvánnak, hogy az, hogy nem kérdezték meg az embereket, arról, hogy legyen-e olimpia Magyarországon, az egy hatalmas és óriási mulasztás volt a részükről! – fogalmazott Fekete-Győr András. Hozzátette, hogy ezt megtette helyettük a Momentum. A mozgalom vezetője nyomatékosan felszólította Orbán Viktort és Tarlós Istvánt is, hogy ne lehetetlenítsék el a népszavazást, ez ugyanis értékelése szerint gyávaság lenne a részükről, valamint elárulnák azokat, akik egyébként támogatják az olimpia ügyét. Szerinte az is gyávaság lenne, ha a népszavazás kiírása előtt visszavonnák a pályázatot.

A helyi népszavazási kezdeményezést Fekete-Győr András nyújtotta be magánszemélyként. A népszavazási kérdés úgy hangzik: Egyetért-e ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát? A Fővárosi Választási Bizottság december 7-én hitelesítette a kérdést, a jogorvoslati határidő letelte után január 18-án kezdhették meg a gyűjtést, amelyre 30 nap állt a rendelkezésükre. A népszavazás kiírásához 138 ezer 527 érvényes aláírás szükséges, melynek majdnem a duplája gyűlt össze.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerint az ellenzéki pártok meggyengítették Budapest esélyeit, gyengítik Magyarország pályázatát. Ezek után a Fővárosi Önkormányzat jogosultsága, hogy Budapest fenntartja-e szándékát a hazai rendezésű olimpia megrendezésére – hívták fel a figyelmet délutáni közleményükben. Borkai Zsolt elnök úgy fogalmazott, hogy a MOB a pályázat egyik benyújtójaként a szakmai oldalt képviseli ebben a témában. – Pontosan emlékszem arra a napra, amikor a Magyar Olimpiai Bizottság székházában valamennyi politikai párt vezetői konszenzusban voltak az olimpiarendezést illetően, mindannyian pártpolitikától függetlenül támogatták a budapesti pályázatot. Az ellenzéki pártok azonban sajnálatosan kivonultak az olimpiarendezés támogatása mögül, és elkezdték a magyar társadalmat is megosztani – reagált a MOB-elnök a Momentum Mozgalom által leadott több mint negyedmillió aláírásra. Hozzátette, hogy az ellenzéki pártok nagymértékben meggyengítették és gyengítik folyamatosan Budapest esélyeit, gyengítik Magyarország pályázatát. A MOB a pályázat egyik benyújtójaként a szakmai oldalt képviseli, a döntés meghozatala a Fővárosi Önkormányzat jogosultsága! – zárult közleményük. A 2024-es ötkarikás játékokért Budapest mellett Párizs és Los Angeles is verseng, a győztest szeptember 13-án szerdán hirdetik ki a perui Limában.

2 hozzászólás

  1. A fideszes többségű Fővárosi Képviselőtestület mai rendkívüli ülésén 22 igennel és 6 nemmel az olimpiai pályázat visszavonása mellett döntött. A Fidesz–KDNP Frakció meghajlott a kormányfő akarata előtt. Orbán Viktor, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt MOB-elnök egy hete döntötte el, hogy Magyarország visszavonja pályázatát a 2024-es olimpia megrendezéséről, s ezt kellet ma megerősíteni.

  2. Három hiábavaló próbálkozás után Párizs rendezheti a 2024-es olimpiai játékokat – döntötte el a NOB ma este a perui Limában. Ezzel egy időben döntöttek a 2028-as játékok megrendezéséről is, amelyet Los Angeles kapott meg. Emmanuel Macron francia elnök szerint a döntéssel mindkét város és a NOB is jól járt.

Szóljon hozzá!