ZETApress

hírportál

Katinka újra nyert

2016-os dobogósok a Nemzeti NagyszínpadánA férfiaknál Szilágyi Áront, a nőknél a tavalyihoz hasonlóan Hosszú Katinkát választotta a sportsajtó a 2016-os év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) szavazásán. Igaz, ez csak a kétórás 59. M4 Sport ? Az Év Sportolója Gála végére derült ki a Nemzeti Színház Nagyszínpadán.

Szilágyi a riói olimpián címét megvédve győzött a kardozók egyéni versenyében, míg Hosszú az augusztusi ötkarikás játékok negyedik legeredményesebb sportolója lett: aranyérmet nyert 200 és 400 méteres vegyes úszásban, valamint 100 méter háton, és másodikként csapott célba a 200 méteres hátúszás fináléjában. Az edzők és a szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Shane Tusup, Katinka edzője és férje győzött. A csapatok versenyében a férfi labdarúgó-válogatott nyert, amely 44 év után szerepelt Európa-bajnokságon, s Franciaországban csoportját veretlenül megnyerve a nyolcaddöntőig jutott. Az év férfi focistájának a válogatottól a kontinenstorna után elbúcsúzott szombathelyi Király Gábort választottuk. A nőknél ? mint egy hete megírtuk ? az MLSZ döntése alapján Jakabfi Zsanett lett 2016 legjobb focistája.

Az ünnepség kezdetén a Magyar Honvédség díszelgő katonái felvonták a nemzeti lobogót, közben Rost Andrea a Himnuszt énekelte a Cimbalband kíséretével. A díjak átadását többször is megszakította egy-egy látványos zene- és táncszám. A fellépők között operett- és rockénekeseket, táncosokat és artistákat üdvözölhettünk. A díjakat neves egykori és mai sportolók: Kovács Antal judós, Kovács Katalin kajakos, Kiss Gergely és Kásás Tamás vízipólós, Novák Károly Eduárd kerékpáros, Kovács Ferenc és Claude Mekélélé labdarúgó, Sákovicsné Dömölky Lídia tőrvívó és Szabó Tünde úszó, az EMMI sportért felelős államtitkára adták át. Díjátadóként Szöllősi György MSÚSZ-elnököt, Szabó László MPB-elnököt és a 11 éves Boda Ferencet, valamint Gianni Merlot, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) olasz elnökét is üdvözölhettük. Szavait Csisztu Zsuzsa tornász, az MSÚSZ elnökségi tagja tolmácsolta.

A fogyatékos sportolók között a férfiaknál Tóth Tamás győzött, aki a riói paralimpián 100 méteres hátúszásban a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét nyerte, míg 100 méter gyorson harmadik lett. A nőknél a kerekesszékes vívó Krajnyák Zsuzsannát választottuk a legjobbnak, aki a tőrözők egyéni versenyében bronzérmes lett, valamint tagja volt az ezüstérmes tőr- és a bronzérmes párbajtőr-csapatnak is. A női kerekesszékes válogatott ? Krajnyák mellett Dani Gyöngyi, Hajmási Éva és Veres Amarilla voltak a tagjai ? érdemelte ki Az év fogyatékos csapata elismerést. A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők között Beliczay Sándor végzett az élen, aki Hajmási mellett a tőrözők és kardozók között is ezüstérmet nyert Osváth Richárd felkészülését is segítette.

Sport 2016 évkönyvAz év góljának Gera Zoltánnak az Európa-bajnokságon Portugália ellen szerzett találatát választották a szurkolók az M4 Sport honlapján rendezett szavazáson. Az ünnepségen Göröcs János, a korábbi 62-szeres válogatott labdarúgó Csányi Sándor elnöktől az MLSZ Életműdíját, míg Kulcsár Győző, a négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző ? akinek tanítványa, Szász Emese megnyerte a női párbajtőrözők egyéni viadalát a riói olimpián ? az MSÚSZ és a MOB közös Életműdíját egykori csapattársától, Schmidt Pál tiszteletbeli MOB-elnöktől vehette át. A gála zárasaként Hosszú Katinka a hazai díja mellé 2016 legjobb európai női sportolójának járó elismerést is átvehette a görög Yannis Darastól, az Európai Sportújságíró Szövetség (UEPS) elnökétől és a máltai Charles Camenzulitól, az UEPS főtitkárától. A gála végén a dobogósok és a díjátadók közös fotóra álltak össze a Nagyszínpadon. Távozáskor mindannyian megkaptuk a MOB decemberben kiadott 612 oldalas, aranyfedeles Sport 2016 évkönyvét. A tegnap esti élő adást az M4 Sporton ma 09:45-től és vasárnap 11:50-től megismétlik.

Szóljon hozzá!