ZETApress

hírportál

Bienerth az új úszóelnök

Előttem az utódomFolytonosságra szavazott a Magyar Úszó Szövetség. A 199-ből megjelent 148 MÚSZ-küldöttből 126-an voksoltak a szavazólapra egyedüliként felvett Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztosra, az FTC jelöltjére. Sem Hornyák Viktor, a debreceni Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhely, sem Tóth István, a Szentendrei Úszóklub jelöltje nem kapta meg a listára vételhez szükséges 74 szavazatot.

A 11 órára összehívott rendkívüli közgyűlés időben határozatképes volt, de a hosszas regisztrálási procedúra miatt csak 11:35-kor indult a leköszönő Gyárfás Tamás megnyitójával, aki rögvest átadta a levezető elnöklést Sándor Elek jogásznak, akit aztán a résztvevők Soós Csaba jogásszal szemben megszavaztak. A jegyzőkönyvvezető és -hitelesítők, valamint a mandátumvizsgálók és a szavazatszámlálók megválasztása után a napirend elfogadására került sor a margitszigeti Thermal Hotelben.

Eredetileg csak az elnökválasztásra került volna sor, de Hornyák Viktor további pontokat javasolt. Az elnök visszahívása mellett az Elnökség és a MÚSZ-igazgatók visszahívását, pénzügyi beszámolót és alapszabály-módosítást szorgalmazott megalapozatlanul, de a Közgyűlést ezeket tételesen elutasította. Maradt az eredeti napirend, de a három jelölt 8-8 perces egyenkénti bemutatkozása előtt előbb Szabó Tünde államtitkár ? 1992-es barcelonai ezüstérmes úszó ?, majd a leköszönő MÚSZ-elnök szólt az érintettekhez, köztük a férjével jelen lévő Hosszú Katinka úszó-bajnoknőhöz. A napirend előtti felszólalók sorát egy újabb olimpikon, Hargitay András szövetségi kapitány zárta megalapozatlan javaslatával. Kérte, hogy a közgyűlés örökös tiszteletbeli elnökké válassza meg Gyárfás Tamást! Mivel a megszavazott napirend erre nem adott lehetőséget, az 1972-es müncheni olimpiai bronzérmes nemcsak magát, de az érintettet is kellemetlen helyzetbe hozta, az áprilisi rendes közgyűlés viszont erre is, meg az elvetett hornyáki ötletekre is teret ad majd!

A névsor szerinti egyenkénti bemutatkozáson Bienert Gusztáv a sportágon belüli összefogás mellett arról szólt, hogy továbbra is számít elődje segítségére, és együtt készülnek a nyári vizes vb-re, melynek Gyárfás a társelnöke! A két további jelölt erre nem tért ki, de az összefogást alapkövetelményként említették. Utána a többség megszavazta, hogy titkos szavazással döntsenek a három jelölt szavazólapra kerüléséről, majd a következő körben a közülük történő elnökválasztásról. A 13:10-től 14:15-ig tartó első körben 147-en vették fel szavazólapjukat, közölük 143-an dobták az urnába, melyekből 15 érvénytelen volt. Itt még több jelöltet ? akár mindhármat ? be lehetett ikszelni. Hornyákra 41-en, Tóthra 44-en, míg Bienerthre 128-an szavaztak, aki így egyedüliként került végső megmérettetésre. A második körben 146-ból 126-an szavaztak a 62 éves új MÚSZ-elnökre, aki korábban a Magyar Labdarúgó Szövetségnél és a Magyar Kézilabda Szövetségnél is dolgozott. A 2024-es budapesti olimpiai pályázat alelnöke még kampánybeszédében megígérte, hogy megválasztása után negyedórával elnökségi ülést hív össze a folytatás megbeszélésére, hiszen sürget az idő. Kitűzött céljaihoz sok sikert kívánunk!

Szóljon hozzá!