ZETApress

hírportál

Trónfosztás Ausztriában

A WMRA hosszú-távú terepfutó világbajnokság különösen kegyetlen verseny, az év egyik kiemelkedő eseménye. A versenynek az ausztriai turistaparadicsom, Söll adott otthont ? ahol már évek óta megrendezik a Kaisermarathon nevű versenyt ? mely idén világbajnoki pálya is volt egyben. 42 km, 1900 mászás és 700 m meredek, sziklás lejtő.

A pálya első szakasza teljesen sík terep, de 10 km után hihetetlen terepre érnek a futók. Ezen a pályán a pályacsúcs Jonathan Wyatt nevéhez fűződik: 3:06:43! Terepen, 1900 m mászással! Fantasztikus? ? tudatta a Multisportinfo.hu.

Jonathan idén is az esélyesek között szerepelt, de nagyon komoly ellenfelei volt a kenyai válogatott és az angol terepfutó fenomének: a 2008-as világbajnok Jethro Lennox Skóciából, a tavalyi ezüstérmes Tom Owens, az angol sorozat bajnoka Ricky Lightfoot és Morgan Donnelly. A nőknél a 2008-as világbajnok cseh Anna Pichrtova és az új-zélandi Anna Frost számítottak esélyesnek.

6. hosszútávú terepfutó világbajnokság Söll, Ausztria

Az első 10 km-t az élmezőny 33 perc alatt teljesítette (terepen ez óriási sebesség), a komolyabb hegyi szakaszok azonban megrostálták a profikat is: Wyatt egészen a 6. helyik is visszaesett a kenyaiak és az angol Lightfoot mögött, de a hosszú mászás végén, a célnál már mindenkit megelőzött – kivéve a fantasztikusan versenyző svájci Marc Lauensteint, aki taktikusan mindig az élen haladók mögött haladt sokáig, majd a legkeményebb sziklás emelkedőn ellépett a mezőnytől és folyamatosan növelte az előnyét.

Sokan találgatták a verseny után, hogy ha Wyatt nem taktikázik rosszul és figyel a svájci versenyzőre, akkor talán győzhetett volna ? így a svájci a győzelem mellé a pályacsúcsot is megszerezte, 23 mp-t faragva Wyatt idejéből.

A nőknél a cseh Pichrtova biztonsági futással nyerte a versenyt: nem futott el, de senkit nem hagyott elmenni, a célegyenesben pedig fantasztikusat hajrázott. A versenyt 400 férfi és közel 100 nő teljesítette, a hétvégén megrendezett további futó- és gyaloglóeseményeken kétezernél is több résztvevő volt. Igazi tömegsport már a terepfutás, az emberek végre kiszakadnak a betonból, egyre többen találják meg az outdoor nehézségekben rejlő szépséget.

Szóljon hozzá!