ZETApress

hírportál

Élsportolók köszöntése

DíjátadókFélszáznál több felsőoktatásban tanuló fiatal, köztük a riói olimpia és paralimpia öt-öt érmese érdemelte ki idén az Év egyetemi sportolója elismerést a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) délutáni díjátadóján.

A Magyar Sport Háza I. emeletén az év legeredményesebb egyetemista és főiskolás sportolóinak járó plaketteket azok vehették át, akik ebben az évben felnőtt világbajnokságon aranyérmet szereztek, a Rio de Janeiro-i olimpiáról, illetve paralimpiáról éremmel tértek haza, illetve az egyetemi világbajnokságokon és az Európai Egyetemi Játékokon az első három hely valamelyikén végeztek. Prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnökének megnyitója után dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára; Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes; dr. András István, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnökségi tagja, a Dunaújvárosi Egyetem rektora; Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke és dr. Braun Márton, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója szólt a megjelentekhez Szentkirályi-Szász Krisztina, a MEFS PR- és marketingigazgatója moderálásával.

Szabó Tünde államtitkár köszöntőjében kiemelte: akik ezúttal díjat kaptak, megmutatták, hogy a sportot és a tanulást a nehézségek közepette is össze lehet egyeztetni, így mások számára is követendő példaként szolgálnak. A sport fontosságát hangsúlyozva hozzátette: a fizikai és a szellemi fejlődés nagyon fontos záloga a sikeres élet megalapozásának, valamint, hogy a mozgás megteremti az eredményes tanulás minden főbb elemét. A díjat olyan ismert élsportolóknak ítélték oda, mint a Rióban kétszeres aranyérmes kajakozó Szabó Gabriella (Edutus Főiskola), a kard egyéniben győztes Szilágyi Áron (Károli Gáspár Református Egyetem), a 100 méteres pillangóúszásban második Cseh László (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), a 800 méteres gyorsúszásban bronzérmes Kapás Boglárka (Eötvös Loránd Tudományegyetem), valamint a férfi párbajtőr-csapattal ugyancsak harmadik helyet elért Rédli András (Óbudai Egyetem).

DíjazottakSzintén az Év egyetemi sportolója lett a riói paralimpián 100 méteres hátúszásban első, 100 méter gyorson harmadik helyezett Tóth Tamás (Testnevelési Egyetem), a 200 méter vegyesen második, 100 méter pillangón harmadik Sors Tamás (Pécsi Tudományegyetem), az asztaliteniszben ezüstérmes Csonka András (Budapesti Metropolitan Főiskola), a kerekesszékes női tőrcsapattal második Hajmási Éva (Kodolányi János Főiskola), valamint a kerekesszékes női párbajtőr-csapattal bronzérmes Veres Amarilla (Nyugat-magyarországi Egyetem).

A díjazottak között voltak még többek között a 2016-os sportági felnőtt világbajnokságon aranyérmet nyert versenyzők, a kenus Dóczé Ádám (Testnevelési Egyetem), az öttusázó Földházi Zsófia (Budapesti Gazdasági Főiskola), valamint az uszonyos úszásban győztes Kosina Gergő és Senánszky Petra (mindkettő Debreceni Egyetem). Az ünnepségen díjazták a 2015/16-os tanév magyar egyetemi-főiskolai országos bajnokságai intézményi pontversenyének legjobbjait is. Ebben a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola lett az első, megelőzve a Testnevelési Egyetemet és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet. A kitüntetések átadása között kivetítették többek között a szeptember 20-i nemzetközi egyetemi sportnapon készült videót is, melyről idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!