ZETApress

hírportál

Képviselők Fóton

Lovas terapiaAz Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága kihelyezett ülést tartott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás Központjában, ahol a tagok megvitatták a lovassport hazai helyzetét, problémáit és szükségleteit.

A bizottságot az NGYSZ által alapított Magyar Lovasterápiás Szövetség hívta meg azzal a céllal, hogy felhívja a képviselők figyelmét a lovassport és a parasport oktatásának és gyakorlásának problémáira, törvényes hátterének hiányosságaira.

A lókiképzéssel és a parasporttal kapcsolatos problémákról Edvi Péter, a Magyar Lovasterápia Szövetség elnöke A lovas szolgáltatásokról szóló miniszteri rendelet, valamint Az erdőtörvénnyel kapcsolatos problémák című előadásaiban, míg Kövy András lovas szakedző A lovas oktatás helyzete Magyarországon című előadásában számolt be.

A Magyar Lovas Szövetség (MLSZ) részéről a rendezvényen részt vett Sótonyi Péter alelnök, egyetemi tanár, valamint Pécsi István, a Kincsem Park igazgatóhelyettese, az MLSZ megbízottja, aki A Magyar Lovas Szövetség kialakítás alatt álló új koncepciójáról tartott rövid elődadást.

A Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás Központját Bozori Gabriella intézményvezető mutatta be. A terapeuta elmonda: az elmúlt évek bizonyították, hogy mennyire eredményes gyógymód a lovasterápia; egyúttal reményét fejezte ki, hogy a parasport területén a jövőben több versenyző indulhat Magyarországról is, mint az elmúlt években.

Bánki Erik a látogatás végén megállapította, hogy a lovassport és a parasport területén a törvényi szabályozásnak több hiányossága is van, melyeket a jövőben pótolni kell. A Bizottság elnöke sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a lovas sport területén ? a fogathajtókat kivéve ? Magyarország csak közepes vagy annál gyengébb eredményeket ért el az elmúlt évtizedben.

A jelenlevők megállapították, hogy a lovassport minőségének, eredményeinek javulása érdekében a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben kell támogatni a gyerekek, fiatalok oktatását, nevelését. A szakemberek szerint mindezt újabb pályák és fedeles lovardák építésével, valamint a vizsga- és versenyzési lehetőségek megteremtésével lehetne elérni.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által 1997-ben alapított Magyar Lovasterápia Szövetség (MLTSZ) fő célja a lovasterápiával, mint komplex egészségügyi és pedagógiai célú prevencióval, habilitációval, és rehabilitációval foglalkozó intézmények és személyek országos szintű összefogása. Az MLTSZ feladatának tekinti a lovasterápiával foglalkozó szakemberek képzését, továbbképzését, valamint a lovas parasport támogatását is. A szervezet munkájáról további információ weboldalukon olvasható.

Újra nyert a Diósgyőr

A szombati Üllői úti botrányt követően újra találkozott a Fradi a Diósgyőrrel. A Liga Kupában most a fővárosiak látogattak el Miskolcra, s az odavágóról 3:0-s vereséggel távoztak. A Fradi tegnap este még egy meccset játszott. Mivel az MLSZ a következő három meccsükről kizárta a közönséget, az Üllői úton zárt kapuk mögött pótolta a Győr ellen elhalasztott mérkőzését. A közönség hiánya jót tett a hazaiaknak, mert 1:0-ra legyőzték kisalföldi vendégüket.

A DVSC tegnap este Olaszországban játszott, s a Bajnokok Ligája E-csoportjában 5:2-re kikapott a Fiorentínától. A másik csoportmeccs eredménye: Lyon?Liverpool 1:1. Az E-csoport állása a 4. forduló után: a 10 pontos Lyon már továbbjutott, 2. Fiorentina 9, 3. Liverpool 4 pont, 4. Debrecen pont nélkül.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szoros a MotoGP mezőnye | ZETApress

Szóljon hozzá!