ZETApress

hírportál

Lékó nem megy Bakuba

Lékó Péter itthon maradA férfi és a női válogatott szövetségi kapitánya is éremszerzésben bízik az idei sakkolimpián, amelyet szeptember 1-je és 14-e között rendeznek Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón a herceghalmi Abacus Hotelben.

Az éremszerzésben bízva ül asztalhoz a pénteken kezdődő sakkolimpián a magyar férfi és női válogatott. Bakuban 180 férfi és 141 női csapat indul, ez részvételi rekord. Rácz Zoltán a Magyar Sakkszövetség főtitkára szerint sikerült biztosítani a felkészüléshez minden feltételt, így minden játékos nyugodt lelkiismerettel ülhet majd le az asztalhoz.

Két éve a norvégiai Tromsőben férficsapatunk ezüstérmes lett, míg a nők a 45. helyen végeztek. ? Bár a sakk egyéni sportág, de az olimpiát csapatban rendezik. A mi válogatottunk rutinos és lendületes sakkozókból áll. Almási Zoltánnak már ez lesz a 11. sakkolimpiája, Rapport Richárd révén pedig újra van olyan játékosunk, aki a világranglistán első húszban van, jelenleg 16. Ő lesz az első táblásunk ? mondta Polgár Judit szövetségi kapitány, aki elárulta, ennyi edzőtábor és felkészülés még egy sakkolimpia előtt sem volt.

Polgár szerint Rapportnak az első tábla nagy kihívást jelent a nagyobb pszichológiai nyomás miatt. A csapat legfiatalabb sakkozója, az első sakkolimpiáján induló Gledura Benjámin lesz. A játékosként két éve visszavonult Polgár úgy vélte, fiatal, lendületes sakkozóról van szó, aki az elmúlt egy esztendőben sokat tett azért, hogy fejlődjön. Balogh Csaba és Berkes Ferenc alkotja még a férfi válogatottat. ? Bár Oroszország, Kína és az Egyesült Államok is nagyon erős, de ha az utolsó fordulókban minden jól alakul, akkor akár még az érmes helyet is elérhetjük ? árulta el a kapitány kiemelve, az Élő-pontok alapján most kilencedik helyen áll a világranglistán a jelenleg is Herceghalmon edzőtáborozó magyar férfi válogatott, amely ha az első hatban végezne, akkor már elégedett lenne. Arról is beszélt, hogy Lékó Péter nem lesz a keret tagja és el kellett fogadnia a szegedi nagymester döntését, de a jövőbe tekintve arra figyelt, hogy az indulók a versenyre tudjanak koncentrálni.

Papp Gábor, a nők szövetségi kapitánya is kiemelte a felkészülés fontosságát: Világszinten nincs olyan válogatott, amely ennyit készült volna, mint mi, nekünk a sakkolimpia előtt hat edzőtáborunk volt ? mondta. Szerinte összeszokott csapattal indulnak, amely a ranglistán hetedik, egyúttal hozzátette, bár a legjobb tízben az első öt együttes nagyon erős, ennek ellenére bízik egy érem megszerzésében. Hoang Thanh Trang lesz az első táblás, rajta kívül Gara Anita, Gara Tícia, Vajda Szidónia és Papp Petra indul még a sakkolimpián. A 13,3 millió eurós költségvetésű sakkolimpia helyszíne a 23 ezer férőhelyes bakui Kristályterem lesz, ahol a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivált is rendezték.

Szóljon hozzá!