ZETApress

hírportál

Kincsem-parkból a Balatonra

Elrajtolt a XXI. Magyar Borok Útja Rallye: száznál több autó kétszáznál több versenyzővel Fazakas Sándor földművelésügyi miniszter és Dukai Miklós, a BM önkormányzati helyettes államtitkára zászlójelére ma reggel útra kelt, hogy 3 nap alatt bejárja a Balaton-környék bortermelő tájait. Az előzményekről idekattintva olvashatunk.

? Napjainkban a magyar borászat a minőségi korszakváltás időszakát éli. A magyar fogyasztók is egyre inkább a hazai, minőségi magyar borok mellett teszik le a voksukat, tavaly a vásárlók 92 százaléka a polcokról magyar bort választott és vitt haza ? mondta a miniszter a XXI. Magyar Borok Útja Rallye Kincsem parki rajtja előtt, ahol Lantai József fényképezett.

A verseny minden egyes állomása úgy lett kialakítva, hogy a versenyzők megcsodálhassák a festői szépségű magyar tájat, a vidék hagyományát és a magyar borászok gondos munkájának gyümölcsét, a magyar szőlészeteket és azok kiváló borait. A XXI. MBÚR több száz fős mezőnye kiváló agrárszakemberekből, közéleti személyiségekből, neves üzletemberekből, vállalkozókból és sportolókból áll, akik ezzel is hozzájárulnak a magyar bormarketing támogatásához. A rendezvény nagy hangsúlyt fektet a kulturált borfogyasztás népszerűsítésére, s miközben egészséges életmódra inspirál, hozzájárul az alkohol mértékletes fogyasztásának tudatosításához is.

Az idei verseny a Balatoni Borrégió hat borvidékének (Badacsonyi, Balatonboglári, Balaton-felvidéki, Balatonfüred-csopaki, Nagy-somlói és Zalai) természeti kincseire, híres borvidékeire és különleges zamatának köszönhetően közkedvelt boraira hívja fel a figyelmet. 17 pincészethez (ma és holnap héthez-héthez, vasárnap háromhoz) látogat el a mezőny, az ismert nagy nevektől az egészen kicsi, ámde elismerést érdemlően magas színvonalon működő családi vállalkozásokig.

Fazekas miniszter köszöntőjében mindenkit arra biztatott, hogyha tehetik, csatlakozzanak az Országkóstoló sorozathoz és a Nemzeti Borkiválóság Programhoz, hiszen közös törekvésünk és nemzeti érdekünk, hogy minden kiváló minőségű borunkat megismertessük a hazai és külföldi fogyasztókkal. Emlékeztetett arra is, hogy az idei szüret már elkezdődött, a termésből mintegy 2,5-2,7 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. A borászatok termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatásához a kormánydöntésnek köszönhetően 40 milliárd forintösszegű támogatási forrásra lehet pályázni.

Szóljon hozzá!