ZETApress

hírportál

Szobor a díszpolgár terén

Papp László szobra Papp László terénPapp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóról elnevezett teret adtak át, és felavatták a sportoló szobrát délelőtt az észak-pesti XIII. kerületben, a Kassák Lajos utca és a Huba utca kereszteződésében található, korábban parkolóként szolgáló területen.

Papp László 1926. március 25-én született az angyalföldi Visegrádi utcában, aktív pályafutása után edzőként és szövetségi kapitányként is szolgálta a magyar ökölvívósportot. Budapest XIII. Kerület Önkormányzata 2001-ben a városrész díszpolgárává választotta a sportolót, aki 2003. október 16-án hunyt el Budapesten.

Tóth József (MSZP) polgármester az ünnepségen köszönetét és elismerését fejezte ki a kerület díszpolgárának életútjáért. A kilencven éve született Papp László győzelem-centrikus személyiség volt, és mindig a XIII. kerülethez tartozott. Soha nem hordta fenn az orrát, teljesítményével érte el az elismerést ? fogalmazott a polgármester.

Borbély Zoltán, a Paplaci című film rendezője a sportoló eredményeit felelevenítve hangsúlyozta: Papp László 200 amatőr mérkőzéséből 197-et nyert meg, profiként veretlen maradt, 29 meccse közül 27-en győzött, kétszer pedig döntetlent ért el. Ő volt az első bokszoló a világon, aki háromszoros olimpiai bajnok lett (1948. London, 1952. Helsinki, 1956. Melbourne) és azóta is mindössze ketten értek el hasonló eredményt. Emellett kétszeres profi Európa-bajnok volt, és csak a politikai vezetők kicsinyessége akadályozta meg abban, hogy ringbe szállhasson a világbajnoki címért. Mindennek ellenére örökre megmaradt szerénynek ? emlékeztett Borbély Zoltán.

Az önkormányzat 1200 négyzetméternyi, díszburkolattal fedett és 600 négyzetméternyi zöldterületet alakított ki az egykori parkoló helyén. A tér közepén állították fel az 5:4-es méretarányú bronzszobrot, Lelkes Márk szobrászművész alkotását, amely bokszolás közben ábrázolja Papp Lászlót. A tér kialakítására százmillió forintot költött Angyalföld-Újlipótváros önkormányzata.

Szóljon hozzá!