ZETApress

hírportál

Egy csepp hazai Rióba!

Bíró AttilaA magyar férfi és női vízilabda- válogatott tagjai az utolsó hazai sajtó-nyilvános edzésükön egy amulettbe töltve kapták meg délután azt a vízesszenciát, amely az E.ON Hungária Csoport felhívására az Egy Csepp Hazai Pálya országos roadshow során a szurkolók által összegyűjtött magyar vizekből készült.

Az E.ON szurkolói programjával országosan összegyűjtött cseppnyi támogatással készülhet a vízilabda válogatott a következő megmérettetésére. Az E.ON júliusban indította útjára Egy Csepp Hazai Pálya kampányát, melynek keretében országszerte gyűjtötte a támogatói vizeket a szurkolóktól. Az Egy Csepp Hazai Pálya roadshow során 11 budapesti és vidéki helyszínen zajlott a gyűjtés, melynek eredményeként több ezren küldték be a válogatott számára szánt támogató gesztust.

Az összegyűjtött vízből készült esszenciát Péter Vladimir Munkácsy Mihály-díjas érdemes iparművész által tervezett ezüst amulettekbe zárva adta át az E.ON a női és a férfi vízilabda válogatott tagjainak, a vízcseppekben megtestesítve a szurkolók támogatását és jókívánságait. A Mindenki energiája számít! úgy került megvalósításra, hogy ezzel az amulettel a vízilabda sportág szerelmeseinek támogatása folyamatosan ott lehet a sportolókkal, energetizál, és ez komoly további ösztönző erőt jelenthet a játékosoknak.

? A kampánnyal azt szereltük volna elérni, hogy a vízilabda-válogatottak tagjai az Egy Csepp Hazai Pályán keresztül érezzék, hogy idegenben is velük van a magyar szurkolók szeretete, támogatása. Másfelől pedig a szurkolóknak is megadtuk a lehetőséget, hogy még ilyen távolról is kifejezhessék: a csapat mellett állnak ? mondta Károlyi Zsuzsanna, az E.ON Hungária marketing kommunikációs vezetője, hozzátéve, hogy gondolatvilágában az Egy Csepp Hazai Pálya megegyezik az E.ON csoport fenntartható világról alkotott képével, melyben mindenki pozitív hozzáállására, a közös energiájára szükség van. Hiszen az energiafelhasználásával kapcsolatos döntéseink ma már nem lehetnek semlegesek, azok hatással vannak a minket körülvevő szűkebb és tágabb környezetünkre is, a jelenünkre és a jövőnkre egyaránt hat.

? A sport, így a vízilabda is a szurkolóért van, ez a nagyszerű kezdeményezés még közelebb hozza a szurkolókat a csapatainkhoz. A szimbólum kint, Rióban is emlékezteti majd a játékosokat, hogy mennyien drukkolnak nekik ? fogalmazott Nemcsik Balázs, az MVLSZ főtitkára. ? Ez az amulett plusz erőt ad számunkra a verseny idejére, hiszen a hazai pályát képviseli. Ez egy kedves gesztus, és kifejezi, hogy a magyar szurkolók ott állnak mögöttünk, míg mi Magyarországot képviselve Rióban küzdünk a minél jobb helyezésért ? mondta el Keszthelyi Rita, a magyar női vízilabda-válogatott csapatkapitánya.

Cél az éremszerzés

A férfiaknál két hatos, a nőknél két négyes csoportban zajlanak majd a küzdelmek az első szakaszban, majd a negyeddöntőtől már egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna. Férfi A-csoport: Szerbia, Görögország, Brazília, Ausztrália, Japán, Magyarország; B-csoport: Egyesült Államok, Spanyolország, Franciaország, Montenegró, Olaszország, Horvátország. Női A-csoport: Olaszország, Oroszország, Ausztrália, Brazília; B-csoport: Spanyolország, Kína, Magyarország, Egyesült Államok. ? Tavaly szeptember óta irányítja a női válogatottat. A bemutatkozás kitűnően sikerült: januárban Belgrádban tizenöt év után lett újra Európa-bajnok a csapat és ezzel automatikusan kvalifikálta magát a riói olimpiára. Hányadik helyen végezhet a társaság a B-csoportban? ? kérdezte Bíró Attilát Takács Gábor.

B.A: A második-harmadik helyre várom a lányokat. Egyébként mind a négy együttes továbbjut, persze a helyezéstől függően kap könnyebb vagy nehezebb ellenfelet a negyeddöntőben. Úgy érzem, hogy nagyon jól sikerült a felkészülésünk. Néhány hete az Egyesült Államokban edzőtáboroztunk és több barátságos meccset is játszottunk a házigazdákkal, akik kiemelkednek a nemzetközi mezőnyből. Ez az időszak nagyon hasznos volt. Aztán július közepén részt vettünk a margitszigeti BENU Kupán. Itt az ausztrál, az olasz és a spanyol csapat ellen játszottunk, akik közül véleményem szerint az egyik érmet nyer majd Rióban. Természetesen mi is medálért utazunk Brazíliába, amely a magyar női póló első ötkarikás dobogós helyezését jelentené.

? Játékosként 1988-ban bajnokságot nyert a Ferencvárossal, két évvel később pedig szintén tagja volt a Szívós István irányította Fradinak, amely a bajnoki aranyérem mellett elhódította a Magyar Kupát is. Edzőként is sikeresnek bizonyult a zöld-fehéreknél: irányításával 2006-ban a LEN Kupa elődöntőjébe jutott a csapat. 2012-ben aztán Új-Zélandra szerződött. Milyen tapasztalatokat szerzett a távoli országban?

B.A: Nagyon jól éreztem magam Új Zélandon, egy másik kultúrában. Az ország vezetése a mienkhez hasonlóan nagy hangsúlyt helyez a fiatalok egészséges életmódra nevelésére. Már az általános iskola első osztályában kötelező sportolni. A gyerekek általában atletizálni vagy úszni kezdenek, később a fiúk jelentős része átpártol a rögbihez, a lányoknál pedig nagyon népszerű a vízilabda. Az új-zélandi női válogatott szövetségi kapitányaként két világbajnokságon szerepeltünk, egyszer tizedikek, egyszer pedig tizenegyedikek lettünk.

Szóljon hozzá!