ZETApress

hírportál

Amerikai és orosz siker Tiszaújvárosban

Az amerikai Renee Tomlin és az orosz Dmitriy Polyanskiy sikerével ért véget Tiszaújvárosban a 20. ITU TVK Triatlon Világkupa női, illetve férfi döntője. Tóth Tamásnak köszönhetően magyar ezüstéremnek örülhetett az ezúttal is csillagos ötösre vizsgázó közönség ? tudatta Szűcs István sajtóreferens.

A kiválóan úszó és kerékpározó Bragmayer Zsanett a 25. helyet harcolta ki a riói olimpikonokat is felvonultató viadalon. A világon egyedülálló módon megszakítás nélkül huszadik alkalommal Tiszaújvárosban megrendezett ITU Triatlon Világkupa-futam döntőjének résztvevőire ? a szombati előfutamok után ismét ? a sprint táv, azaz 750 méter úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futás várt.

Ami a végkifejletet illeti, Tomlin meggyőző módon, cseppet sem fáradva haladt az aranyérem felé, mely az övé is lett. Yelistratova mögött Danilova futott fel a dobogó harmadik fokára. Bragmayer Zsanett végül 25-ként zárt. ? Nagyon nagy dolog, hogy a döntőbe jutottam! Az úszás és a kerékpározás jól sikerült, bár a középső számban szerettünk volna jobban meglépni társaimmal. A futásra már elfáradtam, kicsit csalódott vagyok a 25. hely miatt, de ez is sokat jelent nekem a folytatáshoz. A tiszaújvárosi közönség folyamatosan erőt adott a következő méterekre, melyért hálás vagyok! ? mondta Bragmayer Zsanett.

Bukovszki és Soós is Európa-kupa győztes!

Kettős magyar siker született a tiszaújvárosi 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét vasárnapi első nemzetközi versenyében, a nyílt ETU Triatlon Junior Európa-kupán. A nőknél Bukovszki Tünde, a férfiaknál Soós Gergő bizonyult a legjobbnak.? Nem számítottam rá, hogy ilyen jól fogom bírni a bringa utáni futást, ez nekem is meglepetés volt. Az úszás most jól sikerült, utána is tartottam magam. Minden erőmet beletettem ebbe a versenybe! ? mondta Bukovszki Tünde. ? Teljesen elégedett vagyok a mai a teljesítményemmel, mindent kihoztam magamból! A múlt heti ifjúsági Eb után kicsit fáradtabban indultam, de semmiképpen sem akartam itt rosszabbul teljesíteni, mint tavaly, amikor bronzérmes lettem. Sikerült! ? örvendezett Putnóczki Dorka.

Másodszor is szólhatott a magyar Himnusz

A férfiak szintén 30 tagot számláló versenyében, a hazai pálya előnyét maximálisan kihasználó Lehmann Bencének és Soós Gergőnek köszönhetőn, magyar úszó-elsőséget jegyezhettünk fel, de az első ötben ott volt még Papp Tamás és Tóth Milán is. ? Az úszás jól ment, igaz elég kemény volt. A bringán csak forogtunk együtt, senki nem akart kockáztatni, így ott már látni lehetett, hogy futóverseny lesz belőle. Én tartalékoltam és készültem a befejező számra. Szerencsére bejött a taktikám ? mondta Soós Gergő.

Az érmeket Szabó Zita, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára, Pigniczky Dorottya, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Sport XXI programvezetője, a virágokat és pénzdíjakat dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere és Lehmann Tibor, a 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét főrendezője, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke adta a sportolóknak. A magyarok közül a Top4 a CEP különdíját is átvehette.

Polianskiy-dupla és Tóth-bronz

A férfiak 30 sportolót ? köztük nyolc magyart ? számláló döntőjének 750 méteres, három körös úszása a francia Raoul Shaw részsikerét hozta, miközben legjobb magyarként, minimális hátrányban, negyedikként Dévay Márk mászott ki a vízből. Riói indulónk, Tóth Tamás és a 2014-es tiszaújvárosi vk-győzelmével sporttörténelmet író, hosszú sérüléséből felépülő Vanek Ákos 18, másik olimpikonunk, ifj. Faldum Gábor 40 másodperc re érkezett meg a partra. Az esti nagyszínpados eredményhirdetésre, ahol a legjobb húszat köszöntötték, Tarnai László a 17., Czigány András pedig a 20. helyen szerzett jogot.

? Öt héttel az olimpiai előtt ez egy nagyon komoly megerősítés volt számomra. A mai versenyen is remek formát mutattam. Az várható volt, hogy a két orosz egy másik, magasabb szintet képvisel, de szerencsére sikerült tartani velük a lépést és szoros csatára kényszeríteni őket. Abszolút elégedett vagyok, innentől kezdve csak az olimpiára koncentrálok ? mondta Tóth Tamás.

Az érmeket Kozmann György, az EMMI sportért felelős államtitkár-helyettese, Bráz György, Tiszaújváros polgármestere, a 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét szervező bizottságának társelnöke, a virágokat Csovelyák Zita, a Nemzetközi Triatlon Szövetség csapatvezetője és Kovács István, a MOL Petrolkémia Zrt. pénzügyi vezetője nyújtotta át a legjobbaknak. Az ünnepléshez szükséges pezsgőket Lehmann Tibor főrendező és Márkus Balázs, a szervező bizottság társelnöke biztosította a pódiumos versenyzőknek.

Este 8-kor, a szabadidősport események teljesítéséért járó tombolaszelvények sorsolása után a New Level Empire lépett színpadra, majd egy órával később a világkupa legjobb 20-20 versenyzőjét köszöntötték ünnepélyes keretek között. Vastag Tamás koncertje után a július elsején indult 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét zárását a tűzijáték jelentette.

Szóljon hozzá!