ZETApress

hírportál

Finis a Nagyhéten

Célban a győztesSzombaton már a döntőért küzdenek Tiszaújvárosban. A 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét mai, MB Barter Napján a 20. ITU Triatlon Világkupa és az ETU Triatlon Junior Európa-kupa előfutamait rendezik meg, melynek célja a vasárnapi, 30 főt számláló fináléba kerülés ? tudatta Szűcs István sajtóreferens.

E mellett a tömegsport események iránt érdeklődőknek és a kikapcsolódni vágyóknak is bőven lesz válogatási lehetőségük. A 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét szombati MB Barter Napján legkorábban, 8 órakor, a Turista Triatlon résztvevői kezdenek. A 10 km gyalogtúrából, 7 km evezésből és 25 km kerékpározásból álló kombinált teljesítménytúrára 2-4 fős csapatok jelentkezését várják a Tisza-parti városrészben, a szakosztályi csónakháznál. A csapattagok ezúttal is kapnak egy-egy sorsjegyet a teljesítésért. További tombolaszelvény gyűjtési lehetőséget jelent a 9 órakor, a Tiszaújvárosi Sportcentrumban elkezdődő lábtenisz verseny és az ugyanott, 10 órakor induló streetball torna. Ez utóbbira 14 év alatti fú, valamint 14 év feletti női és férfi, négy tagú csapatok jelentkezését várják.

A nyílt, ebből adódóan ausztrál, azerbajdzsáni, dél-afrikai, kanadai és szingapúri versenyzőket is felvonultató junior Európa-kupa 12:30-kor kezdődik Tiszaújvárosban. A Dísztó partján kiépített pontonról 3 férfi és két női futam résztvevői rajtolhatnak el, hogy 500 méter úszás, 12 km kerékpározás és 3,2 km futás után eldöntsék, kik lehetnek ott a vasárnapi, 30 versenyzőt számláló fináléban. A 20 ország, 50 sportolóját csatasorba szólító női vetélkedésben 17 magyarnak szurkolhatunk.

Junior Európa-kupa sok-sok magyarral

A szintén a Nagyhét keretében, kedden megrendezett ETU Triatlon Ifjúsági Európa-bajnokság vegyes-váltó számában ezüstérmes magyar válogatottat erősítő Putnóczki Dorka és Soós Fanni mellett Fuchs Dóra, vagy Petrov Dorottya is odaérhet a legjobbakhoz. A 22 nemzet, 73 férfi sportolója között 25 magyar fiatal is lehetőséget kap a nemzetközi versenyrutin gyarapítására. A mezőnyben ott lesz a hét elejei ifjúsági Eb-n a magyar válogatottal szintén ezüstérmes Lehmann Csongor és az azonos versenyszámban ifjúsági olimpiai ezüstérmes bátyja, Lehmann Bence is. Rajtuk kívül Soós Gergő is kellemes meglepetést okozhat. A 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét mai MB Barter Napjának kulturális, illetve zenei étlapján a Csicseriborsó gyerekzenekar (10 órától), kézműves-ház (13 órától) a KreAktív Akusztik (18:30-tól), Geszti Péter (20 órától) és a Bourbon Street (21:30-tól) szerepel.

1124 (!) futó a Jabil Napján

Rajtolnak a futókA tiszaújvárosi 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét tegnapi, Jabil Napjának sportos része a futásról szólt. A második tömegsport megmozduláson 621 résztvevőt regisztráltak, míg a Jabil 3Próba befejezését jelentő Jabil 1/3 Maratonon, egyéniben és váltóban összesen 503 sportoló mérette meg magát. A Phőnix Hotel előtt ? sorozatban már másodszor ? először a tömegsport futásra vállalkozók, szám szerint 621-en ? sorakoztak be a rajthoz. A 2 km-es távot nagyon sokan bemelegítésnek szánták a 30 perccel később indított Jabil 1/3 Maraton utcai futóversenyre, mely az idei Jabil 3Próba elnevezésű szabadidősport eseménysorozat befejezését jelentette. A második rajtot megelőzően a Jabil dolgozói 50 db lufit engedtek fel a levegőbe, szimbolizálva, hogy cégüket éppen 50 évvel ezelőtt alapították meg. A 14 km-es távot egyéniben és négy tagú váltóban is vállalni lehetett. A kispróbázókra 3,5 km teljesítése várt. A Jabil nevével fémjelzett futáson 503 résztvevőt regisztráltak, így ezen a napon összesen 1124 futó koptatta a tiszaújvárosi aszfaltot.

A rajtot követően a férfi versenyben a Gregor László, Nagy Tamás, Csere Gáspár hármas állt az élre, és az első kör, 3,5 km végére meg is tartották mintegy 100 méteres vezetésüket. Mire újra visszaértek a versenyközpontba, már csak Gregor és Csere jelentette az élbolyt, míg Nagy biztosan őrizte harmadik helyét a mögötte 54 mp-re érkező Csontos Imre előtt. A folytatásban a vezető kettős még rá tudott dobni egy lapáttal, így a az utolsó kör előtt már csak az a kérdés maradt, hogy vajon milyen különbséggel utasítják maguk mögé a többieket. A célegyenesben Gregor László lehajrázta a 6 mp-el később, a második helyen beérkező Csere Gáspárt, a 2:17 perccel később befutó Nagy Tamás pedig megtartotta a bronzérmes pozíciót.

A hölgyek versengésében Kiss Ágnes semmit sem akart a véletlenre bízni, alaposan bekezdett, a 13:24 perces első kört senki sem bírta el vele. A következő körökben folyamatosan és jelentősen, átlagban 2-2 perccel növelte előnyét, ami a célba érkezésig sokszorosára duzzadt. Az ezüst- és a bronzérem sorsa a harmadik körben még viszonylag nyitott volt, hiszen Pásztor Kornélia mindössze 28 mp-el előzte meg Pap-Csákvári Juditot. A célban mégsem őket fogadhatták a nézők másodikként, hanem az erejét kiválóan beosztó, a befejező körben az 5. helyről felzárkózó Sávolyi Sárát. A bronz Pásztor Kornéliának jutott. Remek idővel teljesítette a távot a TVSE egykori kajakos világ- és Európa-bajnoka, Szonda Kornélia is.

A váltók küzdelmében az Európai Triatlon Szövetség (ETU) Tiszaújvárosban edzőtáborozó utánpótlás versenyzői és edzői három egységgel is képviseltették magukat. Itt a rendező Tiszaújvárosi Triatlon Klub versenyzőiből, edzőiből verbuválódott, Hankó Dávid, Baráth Tamás, Varró Bálint, Balogh Bence összeállítású Habavaba kvartettje ragadta magához a kezdeményezést, akiket a háromszoros olimpikon Kuttor Csaba vezette Uniqa Team-Újbuda SE Agybetegek névre keresztelt négyese szorongatott legjobban szinte végig, de nem jártak sikerrel. A 14 km befejeztével a házigazdák örülhettek az első helynek. A harmadik helyen, tisztes távolságban, több, mint 4 perc hátrányban a Diszkrét Szomj váltója érkezett meg a célba. A női egyéni és a váltó abszolút 1-3, illetve a férfi egyéni abszolút 1-6. helyezettjei pénzdíjazásban részesültek. Minden célba érkező átvehette a verseny egyedi emblémázott pólóját.

Szóljon hozzá!