ZETApress

hírportál

Sportolóink riói lázban

Rió 1Már csak 2 hónap van vissza a paralimpia kezdetéig ? a magyar sportolók teljesen riói lázban égnek. De hol fognak lakni a paralimpikonok, és mit tesznek a brazilok a terror- és a zikavírus fenyegetés elhárítására? A K&H, a Magyar Paralimpiai Csapat Pénzintézete összegyűjtötte a legérdekesebb adatokat.

Az eddigi legnagyobb olimpiai és paralimpiai falu épült fel Rióban. A Rio de Janiero közelében, Barra da Tijucában található faluban augusztusban az olimpikonokat, szeptemberben pedig a paralimpikonokat szállásolják el. A 31 darab 17 emeletes épület 3604 apartmanjában összesen 17 ezer 950 sportolót és a hozzájuk tartozó személyzetet (edző, orvos, masszőr stb.) tudnak elszállásolni. Így ez az olimpiák és paralimpiák történetének legnagyobb faluja ? még a londoni 16 ezer fős szállást is felülmúlja.

Olimpiai és paralimpiai falu

A helyszínen 13 ezer alkalmazott és önkéntes szavatolja majd, hogy minden problémamentesen zajlódjon. A falu magántőke bevonásával épült, és összesen 258 milliárd forintba került. A lakásokat a játékok után értékesítik. Az épületek természetesen akadálymentesek, a liftbe egyszerre akár 2 kerekesszék is befér. A sportolóknak maximum 50 perc lesz eljutni a különböző edző-, illetve versenypályákra. Naponta 210 tonna ételt fognak felszolgálni a résztvevőknek, de a faluban különböző helyi ételeket kínáló kioszkok is kihelyezésre kerülnek.

A sportolók különféle szolgáltatások közül választhatnak: csak néhány métert kell sétálniuk a postáig, bankig, vagy éppen a fodrászhoz. Egy rekreációs központ a felüdülést, szórakozást szolgálja, ahol a sportolók a videó-játéktól kezdve a billiárdon át a zenei hangszerekig rengeteg eszközzel kikapcsolódhatnak. A szervezők a különböző vallási felekezetekre is gondoltak, külön vallási centrum is épült, amelyben az iszlám hívőknek külön férfi és női helyiség is található.

Biztonság és vírusvédelem

Rió 2A biztonság fenntartására számos intézkedéssel készülnek. Már júniusban felépítették azt a kerítést a helyszín köré, ami a biztonságot szolgálja. Júliusban 500 rendőr vizsgálja át az épületeket a pincétől a padlásig, a játékok folyamán pedig minden belépőnek röntgenkapun kell áthaladni, és a táskákat is átvizsgálják. A biztonságon kívül a másik fő aggodalomra a Zika vírus ad okot, ezért az összes apartman szúnyogriasztó elektromos eszközzel lesz ellátva. Ezen kívül számos nemzet szúnyoghálóval is készül, hogy minél jobban védje magát az esetleges csípések ellen.

Fogadalmat tettek a Rióba induló olimpikonok

Ünnepélyes keretek között tettek fogadalmat a Magyar Olimpiai Bizottság mai közgyűlésén a riói olimpiára induló magyar sportolók. A Művészetek Palotájában tartott eseményen dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, Áder János köztársasági elnök és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntötte a sportolókat, edzőket, sportvezetőket.

? Az első szó a tiszteleté, amellyel sportvezetőként és egykori sportolóként országunkat vezető kormányunk tagjainak tiszteletét szeretném felétek, Önök felé közvetíteni. A második a köszöneté. Mert idáig eljutni, elérni, hogy a piros-fehér-zöld színeket képviselhessétek a nemzetek legnagyobb sportjátékán, az ötkarikás játékokon, komoly küzdelem eredménye. Az olimpia nem csak egy szó, nem csak egy verseny a sok közül, nem egy győzelem, vagy vereség, az olimpia a szívekben él ? mondta dr. Szabó Tünde.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 120 éve a magyarok már az első újkori olimpián komoly sikereket arattak; heten indultak és hat éremmel a hatodik helyen jegyezték az eredményeiket. Az azóta eltelt 120 esztendő alatt 25 olimpián bizonyíthattunk, s a nyári olimpiákon 480 érmet gyűjtöttek össze hazánk fiai. Utána felidézte Pierre de Coubertin báró szavait: A legfontosabb dolog az olimpiai játékokban, hasonlóan az élethez: nem a diadal, az igyekezet. A legalapvetőbb dolog nem az, hogy legyőzd társaid, hanem, hogy küzdj jól! Kívánom, hogy e szavakat kövessétek Mindannyian. Küzdjetek felemelt fejjel, tudva, hogy itt Európában 15 millióan leszünk ott veletek a startvonalon, a rajtkövön, a hajóban, a ringben, a páston és a 15 milliós magyarság minden tagja mérhetetlenül büszke arra, hogy 2016-ban Rióban Ti képviselitek a magyar lobogót és hazánkat az olimpián! ? biztatta a sportolókat az államtitkár.

2 hozzászólás

  1. Örülök az olimpiai résztvevőknek… Közben az atlétikai Európa-bajnokságon ezüstérmes lett a magyar súlylökő. HAJRÁ Magyarok Rióban is… mindent bele…

  2. Nagyon örülök, mert a sport az egészség és a mozgás az csak alapja a jó szellemi és fizikai állapotnak!