ZETApress

hírportál

Mihkel Raim szülinapján győzött!

A szlovén Rok Korosec nyerte az ötödik szakaszt a Várkert Bazár előtt, Lovassy Krisztián harmadik lett, a Tour de Hongrie összetett győzelmét pedig az észt bajnok Mihkel Raim szerezte meg éppen a 23. születésnapján ? láttuk kora délután a Várkert Bazár VIP-teraszáról. Fotóink Bringasport/Vanik Zoltán felvételei.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny mezőnye hat nap alatt 740 kilométert tett meg a budai befutóig. A 2016-os Tour de Hongrie versenyén 95 kerékpáros állt rajthoz, közülük 79 tudta sikerrel teljesíteni a távot. A nagy körversenyek utolsó szakasza többnyire arról szól, hogy a legjobbak ünnepelnek, fényképeztetik magukat, koccintanak egy kis pezsgővel, majd az etap végén a sprinterek döntenek egymás között a szakaszgyőzelemről, az összetettben pedig nem változik semmi lényeges.

Nos, az már a gyöngyösi rajtot követő első percekben kiderült, hogy a Tour de Hongrie 99 kilométeres zárószakasza egyáltalán nem erről szól. Még szinte minden kérdés nyitott volt, óriási küzdelem zajlott a szakaszgyőzelemért és valamennyi megkülönböztető mezért. Nem sokkal a rajt után sikerrel elszakadt egy nagyjából huszonöt fős szökevénycsapat, amelyben jelentős létszámmal képviseltette magát az ukrán Kolss-BDC együttese, amely az összetett versenyben ledolgozhatónak érezte az észt Raim és az ukrán Polivoda közötti 18 másodperces különbséget.

A szökevénycsapatban helyet követelt magának két magyar versenyző is, Lovassy Krisztián és Rózsa Balázs személyében. Elöl a Kolss-BDC diktálta a tempót, de legfeljebb három perccel sikerült elszakadni az üldözőktől. Az élboly húsz fősre fogyatkozott, mire elérte Budapest határát. A budai körpályán megtett három és fél kör során aztán még jobban szétszakadt a boly, a legügyesebben a szlovén Rok Korosec taktikázott, aki néhány méteres előnnyel megnyerte a Tour de Hongrie utolsó szakaszát. ? Nem volt könnyű szakasz a mai, viszonylag nagy tempót diktáltunk, több csapattársammal együtt belekerültünk a nap szökésébe ? nyilatkozta a befutót követően a szakaszgyőztes Rok Korosec. ? A budai körpályára érve az első körben feltérképeztem a pályát, majd az utolsó körben az emelkedő végén támadtam. Mindent kiadtam magamból, szerencsére a többieknek nem sikerült utolérniük.

Az őt követő boly sprintjét a zöld trikós marokkói Galdoune nyerte, így övé lett a második hely, míg Lovassy Krisztián ezúttal is kitűnően hajrázott, akárcsak tavaly, ezúttal is ő lett a harmadik. ? Ezen a szakaszon végig oldalszél volt, s mivel egészen Gödöllői elég nyitott a pálya, várható volt, hogy nagy szökést hoz ez a nap ? vélekedett Lovassy Krisztián. ? Az ukrán csapat támadott, akartunk mi is segíteni nekik, de nem kértek belőle, ők vezették végig a bolyt, s csak húszan maradtunk a végére. A finisben sajnos el tudott menni egy srác, a sprintben pedig most is második lettem. A végével elégedett vagyok, de az összetett eredményemmel nem. Egy évvel ezelőtt Kusztor Péter csapata végig irányította a versenyt, most viszont minden nap egymást érték a szökések, úgyhogy úgy érzem, az idei Tour de Hongrie nehezebb volt, mint a tavalyi?

Az összetett élén már nem változott meg a sorrend, a 37. Tour de Hongrie győztese az észt Mihkel Raim lett, aki ragyogó hetet futott: június 26-án vasárnap megnyerte hazája nemzeti bajnokságát, egy héttel később pedig végleg elnyerte a Tour de Hongrie sárga mezét. Raim diadala teljes mértékben megérdemelt, minden nap remekelt: a szombathelyi Prológon második lett, a keszthelyi befutót megnyerte, Siófokon hetedikként futott át a célvonalon, Karcagon 5. volt, a Kékestetőre tegnap a 4. helyen ért fel, de 4. lett a végső, budai befutónál is. Ilyen kiegyensúlyozott teljesítménnyel nem is lehetett kérdés, hogy az övé lesz a sárga trikó!

? Öt évvel ezelőtt, még juniorként nyertem az utolsó szakaszversenyemet, ez nem tegnap volt ? újságolta boldogan az észt Raim, aki éppen ezen a napon ünnepelte 23. születésnapját. ? Nagyon örülök, hogy sikerült győznöm a Tour de Hongrie összetettjében, ez egy nagyszerű siker számomra és a csapatom számára is. Ez a siker egy remek születésnapi ajándék! Sohasem jártam még Magyarországon, bár a verseny előtt láttam fotókat Budapestről, gyönyörű ez a város, ez mai számomra be is bizonyosodott!

Raim még csapattársa piros mezét is megvédte: a zárónap egyetlen hegyi hajráján elvitte a győzelmet a spanyol Corral elől, így az amerikai Butler megnyerte ezt a külön-versenyt. ? Nagyon boldog vagyok, hogy megszereztem ezt a trikót, és azért is, mert mi nyertük a csapatversenyt is. Ez egy igazi csapatsiker volt, amit a királyetapon biztosítottunk be. A társaim azon a napon óriásit dolgoztak ? vélekedett a díjátadót követően a Cycling Academy csapatának amerikai kerékpárosa Chris Butler.

A zöld mez sorsa nem forgott veszélyben, a marokkói Galdoune ezen a napon is megnyerte a gyorsasági hajrákat, míg a legjobb 23 évnél fiatalabb versenyzőt illető fehér mez végül a szlovén Rugicaj vállára került. ? Nehéz szakasz volt a Budapestre vezető etap, egy számomra kemény emelkedő állt az utunkban, amit sikerült átvészelnem. Szerettem volna megnyerni a szakaszt, de a Radenska csapata komoly munkát végzett, így sajnos végül csak a második helyen zártam. Örülök, hogy a pontversenyben sikerült megőriznem a vezetést ? értékelt a marokkói Ahmed Amine Galdoune.

Az OTP Bank különdíjakat ajánlott fel a legjobb 23 évnél fiatalabb magyar versenyzők számára, Rózsa Balázs 300, Filutás Viktor 200, Móricz Dániel pedig 100 ezer forinttal lett gazdagabb. Mindhárman a Szuper Beton csapatának versenyzői, Stubán Ferenc együttese a csapatversenyben a 10. helyen zárt, a magyar indulók között legjobbként. ? Igazából az volt a célunk, hogy az U23-as külön-versenyben az első három helyet elhozzuk, valamint az, hogy megszerezzük a legjobb magyar csapat címét ? kezdte mondandóját az összetettben a legjobb helyen záró magyar kerékpáros, a 17. pozícióban végzett Rózsa Balázs. ? Ezen kívül szerettünk volna egy-két szökésbe is belekerülni, ami sajnos nem sikerült, ennek ellenére nem lehetünk elégedetlenek. A királyszakaszon sikerült azt kiharcolnunk, hogy az U23-as összetettben az első három helyre kerüljünk, így ma csak annyi volt a feladatunk, hogy ezt megőrizzük.

Szóljon hozzá!