ZETApress

hírportál

Amerikai siker a királyetapon

Amerikai győzelem született a Tour de Hongrie királyetapján: Chris Butler ért fel leggyorsabban Magyarország legmagasabb pontjára. Csapattársa, az észt Mihkel Raim is jól teljesített: negyedik lett és továbbra is őrzi első helyét az összetett versenyben ? tudatta Gombkötő Roland sajtófőnök. Fotóink Bringasport/Vanik Zoltán felvételei.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 95 fős mezőnye hat nap alatt 740 kilométert tesz meg a július 3-i budapesti befutóig. Az előzetesen legesélyesebbnek tartott Lovassy Krisztián a királyetapon is főszerepet szeretett volna magának, így a karcagi rajtot követő támadások során többször is megmutatta magát, majd részese lett a nap szökésének is: a német Hellmann és a cseh Lant oldalán nagyjából egy órai tekerés után tudott ellépni a mezőnytől.

Az üldözők tudomásul vették a kísérletet, s útjára is engedték a triót, amely majdnem három percesre hizlalta előnyét. A Kékes emelkedőéig azonban már csak Lovassy Krisztián jutott el az élen, a többiek a hosszabb-rövidebb emelkedőkön leszakadtak róla. Lovassy Krisztián útközben két hegyi hajrát is megnyert, de a kékesi emelkedő első harmadánál őt is befogta a mezőny. Megkezdődött a harc a szakaszgyőzelemért, amelynek során először az olasz Spreafico kapcsolt a legmagasabb fokozatra, ám két kilométerrel a vége előtt az amerikai Butler is ritmust váltott, s végül nagy fölénnyel, félperces előnnyel megnyerte a királyetapot. A győzelme triplán értékes volt számára, hiszen a Kékestetőn szerzett pontokkal a hegyi pontversenyben is átvette a vezetést, s mindemellett klubtársa, az észt Raim is befutott az elsők között, vagyis megtartotta a sárga trikót.

? Nagyon örülök a győzelmemnek, a szezon elején azt tűztem ki magam elé célként, hogy mindenképpen legyen legalább egy sikerem nemzetközi, kategorizált versenyen ? kezdte mondandóját a szakaszgyőztes Chris Butler. ? Az első szakasz végeredménye eldöntötte az összetett végkimenetelét, így az én nagy sanszom a mai hegyi befutó maradt. A csapat remekül dolgozott értem, miután a három fős szökés ellépett, óvtak, védtek, vártuk az emelkedőt, ahol megindultam. Nagyon akartam ezt a sikert, így mindent beleadtam a hegy legmeredekebb részén is.

? A negyedik helyen végeztem, jó erőben éreztem magam, persze a sárga trikó rengeteg plusz erőt adott ? vélekedett a történtekről Mihkel Raim. ? Nem akarom elkiabálni az összetett győzelmem, hiszen a kerékpársportban bármi megtörténhet. Megnéztük az időjárás előrejelzéseket, amelyek elég nagy szelet jósolnak, s bár holnap egy viszonylag rövid szakasz vár ránk, a győzelmem csak akkor válik biztossá, ha felállhattam a budapesti dobogó legfelső fokára?

A magyarok közül ezen a napon a Szuper Beton fiatalja, Filutás Viktor szerepelt, aki a 18. helyen ért célba a Kékestetőn, és immár az összetettben is ő a legjobb magyar, a 20. helyen áll. ? Hihetetlenül jó érzés, hogy én értem fel első magyarként a Kékestető csúcsára ? mondta Filutás Viktor. ? Azért jöttem ide, hogy a legjobb U23-as magyar versenyzőnek járó címért versenyben lehessek, örülök, hogy most én vezetek ebben a versenyben. Persze, vasárnap még meg kell őriznem a helyem. Egyelőre fel sem fogom, hogy összetettben is én állok a hazai kerekesek közül a legjobb pozícióban. Köszönöm a csapat segítségét, nagyon sokat dolgoztunk ma egymásért!

? Minden tőlem telhetőt megpróbáltam, sajnos azonban csak hárman voltunk a szökésben, a szökevénytársaim pedig viszonylag hamar leszakadtak, így nagyon hamar egyedül maradtam ? így Lovassy Krisztán a célba érkezést követően. ? Kicsit csalódott vagyok, az elmúlt napokban mindent megpróbáltam megtenni annak érdekében, hogy belekerülhessek egy sikeres szökésbe, de sajnos nem sikerült. Az első szakaszon történtek megpecsételték az összetettbeli győzelmi esélyeinket. Meglátjuk, hogy az utolsó szakasz folyamán mire lehetek képes ? mondta. Vasárnap az utolsó etapra kerül sor, a Tour de Hongrie mezőnyére a Gyöngyös és Budapest közötti 99 kilométeres szakasz vár, amelynek végén a Fő utca, Ponty utca, Hunyadi utca, Alagút, Attila út, Lánchíd utca útvonalon három kört tesz majd meg a karaván. Az útvonal látványos küzdelmet ígér.

Amatőrök a Tour pályáján

Tegnap népes mezőny vett részt a Kékesre fel! amatőr túrán, amelynek keretében a résztvevők a Tour de Hongrie mezőnyének érkezése előtt tekertek fel Gyöngyösről hazánk legmagasabb csúcsára. Ma a Tour de Hongrie kora délutáni befutóját a budapesti Brompton világbajnoki futam előzi meg a lezárt budai körpályán.

Szóljon hozzá!