ZETApress

hírportál

Kicentizett litván diadal

A Tour de Hongrie harmadik szakaszának végén egy hosszú szökés után a litván Gediminas Kaupas szerezte meg a győzelmet, de csak métereken múlt a siker: a szökevényeket üldöző boly a célegyenesben majdnem utolérte Kaupas-t és társát. Az észt Mihkel Raim továbbra is őrzi első helyét az összetett versenyben ? tudatta Gombkötő Roland sajtófőnök.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 95 fős mezőnye hat nap alatt 740 kilométert tesz meg a holnapi budai befutóig. Lovassy Krisztián még a siófoki kórházat is megjárta csütörtök délután, a bal kézfejét vizsgálták meg, amely a második szakasz elején történt tömegbukás során sérült meg. ? Szerencsére nem tört el! ? mondta londoni olimpikonunk, miközben egy zsák jeget szorított rá, majd a folytatást firtató kérdésre rávágta: Persze! A bukás után Siófokig is el tudtam tekerni vele?

Tegnap reggel a Tour de Hongrie karavánja autókkal, buszokkal, motorokkal utazott át Siófokról Ceglédre, ahol látványos kerékpáros programok várták a publikumot. A harmadik szakasz déli rajtja után még az Alföld kapujának városában tett meg egy kört a mezőny, s a Cegléd város díjáért kiírt gyorsasági részhajrát a siófoki szakaszgyőztes, a marokkói Galdoune húzta be. Lovassy Krisztián pedig megmutatta, jól van a keze: az első ígéretes szökési kísérletnek ő is részese volt. A szakasz elején máris olyan élénk volt a mezőny, hogy egymást érték a támadási kísérletek. Még olyan is előfordult, amit ritkán látni: a sárga trikós észt Raim is szökni próbált?

Nem volt a bringásoknak könnyű dolguk, hiszen szélcsendben, 32 Celsius-fokos hőségben 186 kilométert kellett megtenniük a végeláthatatlan Alföldön. A litván Kaupast, a magyar Popovics Gergely, a német Leppert a nagy hőségben is a szökés mellett döntött, s az összetettben veszélytelennek ítélt triót végül útjára engedte a mezőny. A szökevények előnye egy idő után meghaladta a három percet, majd ötven másodpercre csökkent, hogy aztán néhány helycsere ? a horvát Maltar egyedül felzárkózott, Popovics és Leppert viszont leszakadt ? is történjen. A Kaupas, Maltar duó aztán újra hizlalni kezdte az előnyt, az utolsó húsz kilométeren már öt percnél is több volt az előny. Lázas számolgatásba kezdtek a csapatoknál, s nem is vártak tovább: a mezőny félelmetes tempóval kezdett az üldözésbe.

A duó végül kicentizte a győzelmet: a jól hajrázó Kaupas néhány méteres előnnyel nyert, de a célfotó alapján még Maltar is beért a mezőny előtt, a harmadik helyet a siófoki győztes, a marokkói Galdoune szerezte meg, míg a sárga trikós észt Mihkel Reim ötödik lett, így biztosan őrzi az összetettben első helyét. A legjobb magyar ezen a napon a debreceni Kovács Máté lett, aki az előkelő 11. helyet szerezte meg a sprintben.

? Előzetesen az volt a tervünk, hogy belekerüljünk a nap szökésébe, ami végül nekem sikerült ? kezdte mondandóját a szakaszgyőztes Gediminas Kaupas. ? Bíztam benne, hogy egy nagyobb létszámú csoport alakulhat ki, végül azonban csak hárman keveredtünk az élre. Nem gondoltam volna, hogy lehet esélyünk, különösen azt követően, hogy féltávnál egy perc alá csökkent a különbség. Ezt követően viszont a mezőny hátul váratlanul megtorpant, később Bruno Maltar csatlakozott hozzánk, aki nagyon erős versenyző, de az utolsó kilométerekhez közeledve sikerült vele továbbmennem. Ekkor arra gondoltam, hogy ha célba is érnénk a mezőny előtt, a sprintben akkor sem tudnám Brunót megelőzni. Nagyon boldog vagyok, hogy végül sikerült megnyernem ezt a remek szakaszt!

? Tulajdonképpen nagyon nagy sikerként élem meg a mai napot, mivel az volt a célunk, hogy a csapatunkból valaki bekerüljön a szökésbe ? mondta a befutót követően a szakasz szökésének magyar résztvevője, Popovics Gergely. ? Reménykedtünk benne, hogy egy kisebb létszámú csoportot enged el a mezőny, mivel hosszú volt a szakasz, várható volt, hogy el tud majd szakadni egy csoport. Megnyertem egy részhajrát, amire nagyon büszke vagyok, bár nem volt nagy verseny érte, mondhatni épp én kerültem a váltott vezetésben előre. A mai napon a hegyi-menőink tudtak egy kicsit pihenni, reméljük, hogy a királyszakaszon jó eredményt érhetnek el ? mondta Gergely. Ma minden eldőlhet, a Tour de Hongrie mezőnyére a királyetap vár: Karcagról Magyarország legmagasabb pontjára, a Kékestetőre kell feltekerni, a táv 137 kilométer lesz.

Amatőrök a Tour pályáján

Pénteken Karcagon gyerekek számára indítottak sprintfutamokat, a Tour de Hongrie célegyenesében versenyezhettek a csöppségek, emellett volt kerékpáros ügyességi pálya, KRESZ-teszt, bringapárbaj és látványos freestyle-bemutató a Gizmo Show előadásában. Szombaton népes mezőnyt várnak a Kékesre fel! amatőr túrára, amelynek keretében a résztvevők a Tour de Hongrie mezőnyének érkezése előtt tekernek fel Gyöngyösről hazánk legmagasabb pontjára.

Szóljon hozzá!