ZETApress

hírportál

Lemondott a kapitány

Komáromi Tibor, a kötöttfogású birkózó válogatott szövetségi kapitánya tegnap lemondott. Az állandó sikerekhez szokott egykori világbajnok szakmai vezető nehezen tudta megemészteni a kínai kudarcot, a Vb nyolcadik helyét. Valljuk be őszintén, a birkózás nálunk mindig sikersportágnak számított! Így volt ez 2001. tavaszán is, amikor a Körcsarnokban mi rendezhettük meg az Európa Bajnokságot. A Volánbusz Hírlevél munkatársaként magam is a helyszínem szurkolhattam. Az alábbi írás a folyóirat 2001-es nyári lapszámában jelent meg.

Egy arany és egy bronzérmet, valamint egy negyedik helyezést nyertek a Csepel Birkózó Club férfiai a Szabadfogású és Női Birkózó Európa-bajnokságon a Körcsarnokban. A BVSC-Ganz versenyzője ötödik lett, míg a négy fiatalabb csapattag helyezetlen maradt. A sikerből közvetve a Volán cégcsoport is kivette a részét, mivel kiemelt támogatóként segítette az eseményt. Emblémája ott virított mindhárom birkózószőnyeg közepén. 50 éve minden úton vezetünk, olvashattuk a reklámtáblákon. A nyolc férfi-, valamint öt hölgyversenyzőnk hátán ugyancsak jól látszott a Volán felirat az előre mutató csigavonallal.

Eb-bel is megbirkóztunk

Nem új keletű a kapcsolatunk a Volánnal ? mondja Molnár László a Magyar Birkózó Szövetség marketingfőnöke ?, hiszen a részvénytársaság több birkózót is támogat, a Volánnak is vannak birkózó szakosztályai. Az Európa-bajnokság megrendezéséhez jelentős anyagi támogatást kaptunk, melyből válogatott versenyzőink nyugodt felkészülését biztosíthattuk. Mi kerestük meg a Volánt, mi kértük a segítségét, mert az 1999-es budapesti Öttusa Vb-n és az elmúlt évi székesfehérvári Öttusa Eb-n a cég ugyancsak kiemelt főszponzorként már többszörösen is bizonyított.

Az anyagiak mellett reklámlehetőséget is kaptunk tőlük, így az autóbuszok oldalán hirdethettük az eseményt. További segítséget jelentett, hogy a négynapos kontinensviadalra ötven százalékos kedvezménnyel utazhattak Budapestre a szurkolók. Ez is közrejátszott abban, hogy a mérkőzések teltházak előtt zajlottak. A MÁV ilyen kedvezményt nem adhatott, mely a Volán külön kérése volt. Érthető okokból a konkurenciát nem akarták látni maguk mellett a Körcsarnokban a volánforgatók.

Tavaly már volt egy birkózó EB a Körcsarnokban, s a szervezésre akkor másfél év állt a szövetség rendelkezésére. Most jóval kevesebb volt a felkészülési idő, mert a lengyelek visszalépése miatt csak két hónappal korábban érkezett a felkérés a nemzetközi szövetségtől.

Az, hogy újabb Eb-t ? immár a hatodikat ? rendeztettük, önmagában is sportdiplomáciai siker, melyben a tavalyi kiváló megrendezés is közrejátszott. Az elmúlt évben a Volán még nem volt jelen, a mostani Eb-n viszont már igen. Közreműködött a szállításban, s ehhez a Volán-társaságok munkájának összehangolásával is hozzájárult. A versenyzők így rendre célba jutottak úgy a felkészülési, mind a versenyidőszakban egyaránt.

Volánbusszal járták az országot

Az Eb-re készülő férfiak Párizsban gyakoroltak március végén, április elején. Itt jelentős nemzetközi mezőny gyűlt össze, s több fiunk későbbi budapesti ellenfelével is megküzdhetett a felkészülés során. Párizsból az út Mátraházára vezetett, ahol magaslati edzőtáborozás fejezte be a felkészülést. Itt nem a magaslati levegő beszívása volt az elsődleges ? ehhez még a Kékestető is túlzottan alacsony ?, hanem a terepviszonyok a futóedzéseken. Nem mindegy ugyanis a birkózók állóképességének fokozásához az, hogy a tatai tó körül futkároznak sík terepen, vagy a Mátrában róják a kilométereket hegyről le és hegyre fel.

Amíg a fiúk a Mátrában hegyeltek, az öt lány Csepelen készült. Hatodik társnőjük ? a tavaly 75 kilogrammban negyedik helyezést elért Bálint Tímea ? sajnos nem tarthatott velük, s talán a birkózást is abba kell hagynia különböző okok miatt. A két 30 éves és a három 18 éves versenyzőnő az Eb-n már a selejtezőkben kiesett, de az utóbbiaknak még bőven lesz idejük az előbbre lépésre. Igaz hölgyeknél még a 30 év sem öregkor.

Fiaink is meglett férfikorban váltak érmesekké, hiszen Farkas Zoltán 27 évesen lett ötödik, s Aubéli Ottó 26 évesen küzdhetett ? sajnos sikertelenül ? a bronzért. Ritter Árpád 26 évesen akaszthatta nyakába a bronzot, míg Bánkúti Zsolt 25-ik születésnapjára az aranyat. Helyezetlen társaik jóval fiatalabbak, így jócskán lesz idejük bizonyítani.

A szabadfogású sikereken felbuzdulva a szövetség megpályázta a kötöttfogású világbajnokságot, melyet a leégett BS helyén felépülő Sportcsarnokban szeretne megrendezni. Addig eltelik még néhány év, de az élet nem állhat meg. Lesznek újabb világversenyek, így a Volán cégcsoportot azokon is láthatjuk majd a kiemelt főszponzorok sorában.

Szóljon hozzá!