ZETApress

hírportál

Marokkói diadal Siófokon

A Tour de Hongrie második szakasza tömegbukással kezdődött, majd mezőnybefutó során dőlt el, a győzelmet a marokkói Ahmed Amine Galdoune szerezte meg. Az észt Mihkel Raim megőrizte első helyét az összetett versenyben, vagyis továbbra is ő viseli a sárga trikót ? tudatta Gömbkötő Roland sajtófőnök. A gyermekfotók ifj. Galla Tamás felvételei.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 95 fős mezőnye hat nap alatt 740 kilométert tesz meg a július 3-i budavári befutóig. ? Nem alakult túl jól számunkra az első szakasz, először arra gondoltam, hogy ezzel el is dőlt, kik lehetnek harcban a végső győzelemért, de ez az állás a legtöbb csapatnak rossz, ezért arra számítok, hogy sok támadást hoz majd ez a nap ? vélekedett a keszthelyi rajt előtt a verseny magyar esélyesének tartott Lovassy Krisztián.

Ő már a rajtra készült, míg Szalontay Sándor, a prológ győztese ? aki az első szakasz vége felé defektet kapott, és már nem tudott felzárkózni a mezőnyre, s kiszállt a versenyből ? már a hét további programjait tervezgette. ? Ma még biztosan a fiúkkal tartok, aztán meglátjuk. A budapesti befutón egészen biztosan ott leszek. Egészen más terhelést kaptam, mint amire készülni szoktam, ezen a héten pihennem kell.

A Tour de Hongrie mezőnye tegnap kora délután a keszthelyi Főtérről kezdte meg a második szakaszt, ezen a napon Siófok volt a cél, a táv pedig ? egy ?kis? kaposvári kitérővel együtt ? 165 kilométer volt. Ahogyan Lovassy Krisztián megjósolta, már a rajt után megkezdődtek az akciók, egy pillanatra sem nyugodott meg a mezőny. Talán ez lehetett az oka, hogy 15 kilométernél egy defekt tömegbukást okozott, a legrosszabbul a szlovén Jure Miskulin járt, akit az egyik mentőautó beszállított a marcali kórházba (a legfrissebb hírek szerint nincs komoly baja, csütörtök délután kiengedték a kórházból).

Nem járt jól D. Kovács Dávid, a DKSI-Kontent versenyzője sem a bukásnál, neki a kerékpárja tört darabokra. A bukásba több magyar versenyző is ?belekeveredett?, Lovassy Krisztián az árokban kötött ki, beütötte a jobb kezét, de folytatta a küzdelmet, és sikeresen felért az időközben magához térő mezőnyhöz. A sok szökési kísérletből végül egyet engedett el a mezőny: a tavalyi sárga trikós, a luxemburgi Tom Thill és a német Julian Hellmann tudott meglógni. Érdekesség, hogy Hellmann is a bukás résztvevői között volt, az oldalán kiszakadt a nadrágja és egy nagyobb horzsolást is elszenvedett, ennek ellenére Thill párjaként több mint három percesre hizlalta az előnyt.

A nap gyorsasági és hegyi részhajrái nem hoztak változásokat, a zöld trikót megőrizte az összetettben is vezető észt Raim, míg a piros mez a norvég Gjolbergnél maradt. A mezőny Kaposvár után elkezdte lefaragni a hátrányát, Balatonföldvárra érve pedig már egyben volt az élmezőny, így sprint döntött a szakaszgyőzelemről. A siófoki víztorony tövében, a Sió-csatornán átívelő híd közepén felállított célba a marokkói Ahmed Amine Galdoune zúdult be elsőként, aki továbbra is őrzi a fehér mezt. A legjobb magyar versenyző, Lovassy Krisztián a 13. helyet szerezte meg a sprintben.

? Nagyon nehéz volt belekerülni a nap szökésébe, rengeteg volt a próbálkozás, szerencsére sikerült elszakadnom Tom Thill társaságában, akiről tudtam, hogy a verseny címvédője ? kezdte mondandóját Julian Hellmann, aki több mint száz kilométert töltött ezen a napon az élen. ? Szerencsére remekül dolgoztunk össze, bíztunk benne, hogy esetleg haza érhetünk vagy legalább lehet esélyünk a végén. Thill az utolsó kilométereken leszakított, én pedig nem tudtam már követni, nem sokkal később pedig a mezőny utolért. Személy szerint csak élvezni szeretném ezt a versenyt, megismerni az országot, amely eddig nagyon tetszik. A csapatunk legfőbb célja, hogy körbeutazzuk a világot, és a nyereményeinket eladományozzuk. Idén versenyeztünk Kongóban és Szenegálban, ahol a pénzdíjakból kerékpárokat vásároltunk a helyi gyerekek számára.

? A csapatom végig értem dolgozott, amit nem is tudom, hogy miként háláljak meg nekik ? nyilatkozta a befutót követően a szakaszgyőztes, a marokkói Ahmed Amine Galdoune. ? Meleg volt, nem is volt számomra könnyű ez a nap, hiszen nehéz emelkedők nehezítették az útvonalat. Boldog vagyok, hogy győztem, bízom benne, hogy a fehér trikót végig sikerül megőriznem ? mondta a marokkói. A Tour de Hongrie ma a Cegléd és Karcag közötti 186 kilométeres szakasszal folytatódik. Ezúttal az Alföld végeláthatatlan síksága tartogat komoly kihívásokat, akár ez a szakasz is döntő lehet a verseny végkimenetele szempontjából?

Amatőrök a Tour pályáján

Tegnap Siófokon, a Víztorony tövében gyerekek számára indítottak sprintfutamokat, a Tour de Hongrie célegyenesében versenyezhettek a csöppségek. Ugyanerre lesz lehetőség ma délután Karcagon is, a gyerek sprintversenyt a Tour pályáján rendezik meg. A mai napon a ceglédi rajt helyszínén is látványos programokkal készülnek és Karcagon is lesz kerékpáros ügyességi pálya, KRESZ-teszt, bringapárbaj és látványos freestyle-bemutató a Gizmo Show előadásában.

Szóljon hozzá!