ZETApress

hírportál

Észt bajnok a sárga trikós

Mihkel Raim észt bajnok nyerte az idei Tour de Hongrie első szakaszát, amelyet két kastély, a fertődi Esterházy-kastély és a keszthelyi Festetics-kastély között rendeztek meg. Raim így az összetettben is átvette a vezetést, vagyis ő az új sárga trikós ? tudatta Gombkötő Roland sajtófőnök. Fotóink Vanik Zoltán felvételei.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 95 fős mezőnye hat nap alatt 740 kilométert tesz meg a vasárnapi budavári befutóig. A Tour de Hongrie mezőnye a szerda délelőtti órákban Szombathelyről Fertődre tette át a székhelyét, majd az Esterházy-kastély parkjában készülődött a kora délutáni rajtra. A környékről több száz gyerek érkezett a helyszínre, hogy élőképet alkotva kirajzolja a Fertőtáj feliratot. Csodálatos kulisszák között mutatták be a versenyzőket, majd L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára indította útjára a karavánt.

A bringások már alig várták, hogy versenyezhessenek, alaposan belehúzott a mezőny, az első szakasz első felében az optimális számításoknál is gyorsabban haladt a karaván. A mezőny elején egymást érték a támadások, amelyekből végül egy tizenhat fős szökevénycsapat akciója látszott sikeresnek, ötven kilométer után már másfél percnyi volt a különbség az élen haladók és az üldözők között. Az élbolyban tekert a mieink közül Molnár István és Móricz Dániel, míg az izraeli Cycling Academy szinte a teljes sorával képviseltette magát.

A Tour de Hongrie első gyorsasági részhajráját a német Benjamin Stauder nyerte a tavalyi magyar bajnok Molnár István előtt, míg az első hegyi hajrán a norvég Adrian Gjolberg volt a leggyorsabb, akárcsak a befutóhoz közeledve a második hegyi részhajránál, így jelezve: igényt tart a legjobb hegyi-menőnek járó piros trikóra. A szakasz második fele a Cycling Academy elképzelései szerint alakult, az izraeli csapat bringásai a szökevénybolyt a hajrára szétzilálták, a keszthelyi sprintre pedig úgy érkeztek, hogy a négyfős élbolyból ketten a klub színeit képviselték. A sprintben végül az észt bajnok, Mihkel Raim szerezte meg a győzelmet, s ezzel együtt az összetett versenyben is átvette a vezetést.

? Egy nagyon nehéz, részben sík szakaszon vagyunk túl, amelyet nagy tempóval tekertünk végig ? kezdte mondandóját a szakaszgyőztes észt bajnok Mikhel Raim. ? A szakasz közben folyamatosan követtem az adataimat a komputeren, végig jó erőben tekertem, bár a keddi Prológot követően mindenki teljes gázzal hajtott. Mivel összetettben minimális különbségek voltak, ezért sokunknak fájt a foga a győzelemre. Az összetett megnyerésében egyelőre nem gondolkozom, nagyon nehéz lesz megtartani ezt a trikót, ellenben a végső diadalra jó néhány csapattársam esélyes lehet rajtam kívül is!

A második helyen az ukrán Polivoda, a harmadikon pedig a norvég Gjolberg futott be, a legjobb magyar ezen a napon Molnár István lett, a címvédő luxemburgi Tom Thill az üldözők között, csaknem négy perces hátránnyal a 49. helyen futott be, míg klubtársa, Lovassy Krisztián 51. lett. Az összetett versenyben a mieink közül a 16. helyezett Rózsa Balázst jegyzik a legmagasabban, ahogyan arra számítani lehetett, a prológon győztes kitűnő pályaversenyző, Szalontay Sándor igyekezett felvenni a küzdelmet a számára szokatlan versenyformában is, az üldözőkkel tartotta is a lépést, de kevéssel a befutó előtt defektet kapott, s végül kiszállt a versenyből.

? Elég kemény volt a mai szakasz, a csapatnak az volt a taktikája, hogy mindenképpen legyen közülünk valaki a nap szökésében ? vélekedett a történtekről a szakaszt a 12. pozícióban záró Molnár István. ? Arra számítottunk, hogy egy nagyobb sor fog elszakadni, ezért felváltva vettük ki a részünket a próbálkozásokból. Nekem sikerült végül belekeverednem a szökésbe. Az utolsó hegyi hajráig szépen összedolgoztunk, a hegyi hajrát követően azonban megbomlott az egység, sajnos nekem nem sikerült tartanom a lépést az elöl tekerőkkel. Napról-napra próbálkozunk, a csapat célja egy jó összetettbeli helyezés elérése.

? Egy nagy létszámú szökés alakult ma ki, amelybe a Cycling Academy csapatából négyen is belekerültek, így ők irányították a történéseket ? nyilatkozta a hegyi összetett éllovasának járó piros trikót megszerző norvég Adrian Gjolberg. ? A célhoz közeledve négyen mentünk tovább, sajnos túlságosan is hamar indítottam meg a sprintet, így ketten is megelőztek. Jó lenne megőrizni a hegyi összetettben a vezetést az utolsó napig, de ennél sokkal jobban foglalkoztat egy jó összetettbeli helyezés megszerzése! ? mondta Adrian. A küzdelmek csütörtökön a Keszthely és Siófok közötti, 165 kilométeres szakasszal folytatódnak. A somogyi dombság ismét jó terepet adhat egy esetleges sikeres szökésre?

Amatőrök a Tour pályáján

Tegnap délután Keszthelyen a Criterium Castellum keretében a Tour de Hongrie első szakaszának befutója előtt is rendeztek amatőr kerékpárversenyt, a résztvevők a nemzetközi viadal lezárt pályáján körözhettek, Keszthely belvárosában, a győzelmet a férfiaknál Lippai Marcell, a nőknél pedig Szekeres Dorina szerezte meg. Ma a siófoki Víztorony tövében gyerekek számára indítanak majd sprintfutamokat, a Tour de Hongrie célegyenesében versenyezhetnek majd a csöppségek. Itt is lesz kerékpáros ügyességi pálya, KRESZ-teszt, bringapárbaj és látványos freestyle-bemutató a Gizmo Show előadásában.

Szóljon hozzá!