ZETApress

hírportál

Sándoré a sárga trikó

Sándor sárga trikóbanTour de Hongrie: nyert a leggyorsabb magyar, Szalontay Sándoré a sárga trikó! Sándor igazolta a papírformát: a leggyorsabb magyar kerékpáros megnyerte a Tour de Hongrie szombathelyi Prológját, így ő húzhatta fel az összetett első helyezettjének járó sárga trikót.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 95 fős mezőnye hat nap alatt 740 kilométert tesz meg a július 3-i budapesti befutóig. Bemutatkozott a 37. Tour de Hongrie mezőnye, s Szombathelyen arról is képet kaptunk, hogy kik a leggyorsabb versenyzők a mezőnyben. Mondhatnánk, hogy egy kilométer a 740 kilométeres viadal szempontjából nem oszt, nem szoroz, de a többnapos versenyeken szokás, hogy prológ keretében bemutatkozik a teljes mezőny, s ilyenkor találnak gazdára a megkülönböztető színes mezek is.

Nem könnyű a papírformát igazolni egy pályaversenyzőnek az országúti menők között, de Szalontay Sándort ezen a napon semmi sem tudta kizökkenteni, a Dr. Bátorfi-Agria KTK magyar csúcstartója jól koncentrált, az egyenes szakaszokon pedig bőven ellensúlyozta a kanyarok kicsit lassabb bevételét, s végül megnyerte az egy kilométeres szombathelyi Prológot. Így ő viselheti majd szerdán, az első szakaszon az összetett legjobbjának járó sárga mezt.

? Nagyon örülök a győzelmemnek, ilyen eredményt vártam magamtól ? mondta a Prológ győztese. ? Szerencsére a múlt pénteki sajtótájékoztatón elhangzottak történtek meg, ilyen a kerékpársport, ezúttal fél másodperc döntött a javamra. Nem számít, hogy egy centivel nyersz vagy tízzel, az a lényeg, hogy megvan a győzelem. Előzetesen is ilyen idővel számoltam, tetszett a pálya, az első kanyar abszolút jól sikerült, a másodikban viszont lassítanom kellett, mert nagyon összeszűkült, de utána hosszú sprintet nyitottam. A következő napokra azt tudom mondani, ameddig bírom, szeretném folytatni!

? A csapatunk remek erőkből áll, két kiváló hegyi-menőnk és három jó sprinterünk van ? vélekedett a futam harmadik helyezettje, az igen erősnek látszó olasz Delio Gallina Colosio csapatának szlovén versenyzője, Martin Otonicar, aki a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér mezt is megszerezte. ? Szeretnénk minden nap a tőlünk telhető lehető legjobb eredményt elérni, összetettben is arra koncentrálunk, hogy embert delegálhassunk az élmezőnybe. Személyesen nem vagyok teljes mértékben elégedett a mai teljesítményemmel, egy kicsit jobbat vártam magamtól, de a második kanyart, mondjuk úgy, egy kicsit elszúrtam. Örülök a fehér trikónak, jó lenne minél tovább megőrizni! ? Ahogyan azt Szalontay Sándor is elismerte, valószínűnek látszik, hogy a sárga mezt már az első szakaszon, Fertőd és Keszthely között elrabolják tőle, a zalai dombokon egyébként is megrostálódhat a mezőny…

Amatőrök a Tour pályáján

Szombathelyi PrológKedden délután Szombathelyen az amatőrök is kipróbálhatták a Tour de Hongrie Prológjának pályáját, a Szent Márton Prológon a győzelmet a férfiaknál ? akárcsak tavaly ? Prájczer Péter (1:07.84) szerezte meg, az ezüstérmes ? éppen, mint egy évvel korábban ? az osztrák Imre Dominik (1:10.23) lett, míg a harmadik helyezést Bakos András (1:10.78) szerezte meg. A nőknél Homor Regina Szimonetta (1:24.74) lett az első, ötvenheten élték át a Tour-élményt. Erre szerdán is lesz lehetőség! Délelőtt a Szent Márton túra keretében Szombathelyről, a Városháza előtti térről indulnak a résztvevők és a fertődi Esterházy-kastélyig, ahol délután 14 órakor megtekintik a Tour de Hongrie rajtját. Délután Keszthelyen a Criterium Castellum verseny célja a Tour de Hongrie első szakaszának befutója előtti jó hangulat biztosítása, a versenykerékpározás népszerűsítése. A profi viadal befutója előtt egy órával lehetőség nyílik aktív amatőr bringások számára, hogy Keszthely történelmi belvárosában egy lezárt másfél kilométeres körpályán megméressék magukat.

Szóljon hozzá!