ZETApress

hírportál

Tóth Krisztián GP-győztes!

Remek magyar szerepléssel zárult a budapesti 3. Judo Grand Prix: Tóth Krisztián aranyérmet szerzett, Ungvári Attila és Joó Abigél a dobogó 3. fokára állhatott, Demeter Bendegúz és Waczulik Richárd pedig a 7. helyen végzett. Fotóink Horváth György felvételei.

A harmadik Budapest Judo Grand Prix szombati első versenynapja kissé csöndesen telt el, a mieink számára nem alakultak túl jól a mérkőzések, végül a paksi Pupp Réka az ötödik, Bartha Ákos, Zámbori Bence és Szabó Franciska pedig hetedik helyen végzett. Vasárnap már parázs hangulatról gondoskodtak a mieink, két olimpiai indulónk, Tóth Krisztián és Joó Abigél mellett Ungvári Attila is bejutott a délutáni, érmekért zajló programba!

A döntők előtti programban egy díjátadás is szerepelt: Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke és dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke ünnepélyes keretek között adta át az IJF aranyérmét a judo magyarországi terjesztésében kulcsszerepet játszó Galla Ferenc 9. danos mesternek 87. születésnapja alkalmából. Dr. Tóth László és Nagy György, az MJSZ főtitkára adta át Illyés Miklósnak, a 2000-s Sydney-i olimpián résztvevő judosunknak, a Magyar Judo Szövetség korábbi szakmai alelnökének a 6. danfokozatot és a hozzá járó piros-fehér övet, Antoni Zsolt és Pusztai István pedig a Magyar Judóért Érdemérem arany fokozatát vehette át a sportágért tett erőfeszítéseinek elismeréseképpen.

A mieink közül ezen a napon Stadler András (81 kg), Demeter Bendegúz (+100 kg) és Waczulik Richárd (+100 kg) is tudott meccset nyerni a Grand Prix mezőnyében, utóbbi két judós ezzel a hetedik helyen zárt a nehézsúlyúak között. A 81 kilogrammosok küzdelmeiben Ungvári Attila az ukrán Makuka elleni ipponnal kezdett, majd a második körben a spanyol-grúz Kalabegashvili ellen is idő előtt lezárta a meccset. A negyeddöntőben a japán Ebi volt az esélyesebb, igazolta is a papírformát, szerencsére Bíró Tamás tanítványa a vigaszágon javítani tudott, Karvaly a friss junior Európa-bajnok szerb Majdov ellen földharcban, fojtással csikarta ki a győzelmet.

A Közgép-Ceglédi VSE versenyzője a bronzéremért a szerb Doszennel mérte össze az erejét. A küzdelem nem tartott sokáig: Ez a bronzmeccs végre úgy alakult, ahogyan szerettem volna, sikerült meglepni egy kisbelsővel, aztán a földön befejezni ? nyilatkozta Ungvári Attila. ? Jó néhány évvel ezelőtt fejlesztgettem ki magamnak ezt a fojtástechnikát, és ma kétszer is sikerült eladnom. Valósággal libabőrös volt a hátam, amikor kimentünk a tatami mellé. Fantasztikus volt a közönség, nagyon jó érzés, hogy sikerült előtte érmet szereznem! ? örvendezett a bronzérmes.

A 78 kilogrammban a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél a világranglistán elfoglalt előkelő helyezésének köszönhetően kiemelt volt a sorsolásnál, s erőnyerőként kezdett. A KSI SE kitűnősége a negyeddöntőben kapcsolódott be a küzdelmekbe, s a francia Garry nem is tudta feltartóztatni, ipponnal Pánczél Gábor tanítványa jutott tovább. Az elődöntő sajnos nem úgy alakult, ahogyan azt mi szerettük volna, hiszen Ana Velensek, a szlovénok világbajnoki ezüstérmese földharcban Abigél fölé kerekedett, így a magyar versenyző a bronzéremért harcolhatott a délutáni programban. Az ellenfele ezúttal is egy szlovén judós, a tizennyolc esztendős, junior világbajnoki ezüstérmes Klara Apotekar volt, akit két vazariért kapott ipponnal győzött le Abigél.

? Kicsit bánom, hogy az elődöntőben, Velensek ellen így alakult a földharc ? kezdte Joó Abigél. ? Sokat gyakorlom az utóbbi időben a földharcot, már jobban is megy, most mégis így ért véget. Egy vereségnek is megvannak a maga tanulságai, még jobban kell a meccsen koncentrálnom, a földharcban való védekezés során pedig nem szabad azzal foglalkozni, hogy mikor fognak végre felállítani ? mondta Abigél. ? Nagyobb figyelemmel gyakoroljuk a földharc átmenetet, Abigélnek az elődöntőben ma becsúszott egy pici hiba, de emellett egész nap nagyon jól dolgozott, jól állt a lábán, sokat dobott, jól szerepelt ? fűzte hozzá Pánczél Gábor. Ebben a súlycsoportban egyébként ? akárcsak tavaly ? ismét az olimpiai bajnok, az amerikai Kayla Harrison szerezte meg az aranyérmet Budapesten.

A 90 kilósok között a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián is kiemelt volt, de hiába kezdett erőnyerőként, az első mérkőzésén a tavalyi Kodokan-kupa győztes japán Ocudzsi várt rá a tatamin. A sportág őshazájából érkező, meglehetősen erős válogatott ebben a súlycsoportban is kitűnő harcost állított csatasorba, csakhogy Tóth Krisztiánt sem olyan fából faragták, hogy hazai közönség előtt fejet hajtson egy japán kihívó előtt. Szikrázóan kemény küzdelemben, a hosszabbításban végül a magyar versenyző vívta ki a továbbjutást!

Gondoltuk volna, hogy ezek után már könnyű dolga lesz a KSI SE klasszisának, csakhogy az izraeli Kochman sem adta ingyen a bőrét: a negyeddöntő is hosszabbítást hozott, s végül egy intéssel Tóth Krisztiáné lett a győzelem. Az elődöntő ehhez képest sétagalopp volt, bár a brit Stewart aligha idézi majd fel szívesen a történteket: Pánczél Gábor tanítványa fojtással nyert, a junior Eb-ezüstérmes Max Stewart talán azt sem tudta, melyik városban jár éppen?

Következhetett a döntő, a szlovén Zgank ellenében. Tóth Krisztián két évvel ezelőtt már harcba szállhatott a budapesti aranyéremért, ám akkor a japánok világbajnoka, Nisijama Daiki megakadályozta a végső győzelem kivívásában. Ezúttal semmi sem állhatott az útjába, ide-oda hajigálta a szlovén judóst, végül ipponnal három percnyi küzdelem után ipponnal nyert. Mindez azt jelenti, hogy nem telhet el év magyar GP-győzelem nélkül Budapesten: 2014-ben Csernoviczki Éva, tavaly Ungvári Miklós, idén pedig Tóth Krisztián tiszteletére játszották el a Himnuszt!

? Nagyon jól esik, hogy ilyen sokan szurkoltak a magyarok sikeréért, hihetetlen erőt ad, amikor érzi az ember, hogy ennyien állnak mögötte ? mondta a döntőt követően a 90 kilogrammosok aranyérmese. ? Nem készültünk külön erre a versenyre, az utóbbi időben erőfejlesztéssel foglalkoztunk, keveset judóztunk, egy kicsit nehezen álltam vissza. Az első két meccsem elég döcögősre is sikerült, de a döntőben már minden a helyén volt! ? örvendezett Krisztián.

? Számunkra kitűnő edzéslehetőség volt a budapesti Grand Prix, versenykörülmények között mérhettük fel, hogy hol tartunk ? értékelt Pánczél Gábor, Krisztián edzője. ? Krisztián rajtján meglátszott, hogy másfél hete még az erősítő programot csináltuk. Ezen a téren rengeteget fejlődött, ha sikerül mellé felhoznunk a technikáját is, akkor minden rendben lehet majd az olimpián. Rióban nagyon taktikus meccsekre számítok, amelyeken többnyire nem a látványos dobások döntenek majd ? reménykedett az edző. A tervek szerint a Tóth Krisztián győzelmének tiszteletére megszólaló Himnusszal véget is ért a rövid életű magyar GP története: jövőre a budapesti vb miatt nem rendezünk itthon ilyen versenyt, 2018-ban pedig már egy szinttel magasabban, vagyis Grand Slam-tornával folytatnánk Budapesten. Úgy legyen!

Szóljon hozzá!