ZETApress

hírportál

Remeklő japánok a Judo GP-n

Pupp Réka fehérbenÖtvenöt ország 254 judósa lép tatamira a hétvégi Budapest Judo Grand Prix-n, amelynek szombati első versenynapján a paksi Pupp Réka szerepelt a mieink közül a legjobban: a junior Európa-bajnok judós az ötödik, Bartha Ákos, Zámbori Bence és Szabó Franciska pedig hetedik lett. Fotónk Horváth György felvétele.

Illusztris vendégei voltak a Grand Prix hivatalos megnyitójának: a sportág két legendás alakja, a négyszeres világbajnok, olimpiai aranyérmes japán Jamasita Jaszuhiro és a tokiói Kodokan Intézet elnöke, Uemura Haruki mellett a románok ötszörös olimpiai bajnok tornásza, Nadia Comaneci és teniszező világklasszisuk, a US Open- és Roland Garros-győztes Ilie Nastase is részt vett az ünnepségen, amelyen Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke és Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

Ahogyan az várható volt, a százezer dolláros összdíjazású Grand Prix-n nagyon jól szerepelt az erős csapattal érkező japán válogatott (amely négy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel zárta a napot), de igazán elégedettek lehetnek a teljes olimpiai sorral induló, és ezen a napon három döntőst ? és két aranyérmest ? adó szlovénok is, amelyben a magyar felmenőkkel is rendelkező Gombóc Adrián a fináléban meglepetésre japán riválisát is legyőzte. Ahogyan egészen különleges az is, hogy a két judóst indító Koszovó mindkét versenyzője döntőbe jutott, ráadásul a kétszeres világbajnok Majlinda Kelmendi és Grand Prix-győztes Distria Krasniqi egymás ellen vívta a finálét, amely ? nem meglepetésre ? Kelmendi győzelmével ért véget, aki a riói olimpián is az aranyesélyesek közé tartozik majd.

Ami a magyarokat illeti, a 48 kilogrammosok között csak egy versenyzőnkért szoríthattunk, a paksi Pupp Réka ezúttal is bizonyította, hogy ebben a súlycsoportban nem állunk rosszul, az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva mögött van utánpótlás. Az Atomerőmű SE junior Európa-bajnoka az első körben a román Violeta Dumitruval csapott össze, s egyetlen intéssel veszített ? bár a magyar publikum egyöntetű véleménye szerint a meccs hajrájában Dumitrut is inteni kellett volna!

A folytatásban sikerült javítani, a vigaszágon az ausztrál Rayner (aki amúgy riói induló lesz) alig két és fél percig tudott ellenállni a paksi judós rohamainak, így Pupp Réka jutott tovább. A bronzmeccsen a szerb Nikolics következett ? akit Dumitruhoz és Raynerhez hasonlóan Rékánál magasabban jegyeznek a világranglistán ?, s a harcosan, erőszakosan kezdő junior-világbajnoki ötödik helyezett Nikolicsé lett a győzelem, s ezzel együtt a bronzérem is. Braun Ákos tanítványa az ötödik helyen zárt.

A többi szombati indulónk közül a miskolciak fiatal reménysége, a junior Eb-bronzérmes Bartha Ákos, és két U23-as Európa-bajnokunk, Zámbori Bence és Szabó Franciska tudott bejutni a legjobb nyolc közé, mindhárman a hetedik helyen végeztek. A Grand Prix mai második versenynapján is hét súlycsoport küzdelmeire kerül sor, vasárnap lép tatamira többek között a riói olimpiai indulóink közül a vb-ezüstérmes Tóth Krisztián, a kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél, de ezen a napon szerepel még két Eb-bronzérmesünk: Ungvári Attila és Gercsák Szabina is.

Szóljon hozzá!