ZETApress

hírportál

Pólós tenyerek a falakon

Tibor a partonBenedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a magyar férfiválogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, illetve segítője, korábbi csapattársa, Gergely István kétszeres ötkarikás aranyérmes vízilabdakapus tenyérlenyomatával bővült délután a Hemingway Alapítvány által 1991-ben létrehozott Magyar Sportcsillagok Fala a Liszt Ferenc téri Hooters Étterem alagsorában.

Az ünnepi eseményen Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, a Sydney?Athén?Peking sorozatban háromszor győztes válogatott szövetségi kapitány méltatta a két klasszis játékost. Gergely Istvánról elmondta: 1994-ben látta először játszani egy szlovák?magyar ifjúsági Európa-bajnoki meccsen ? akkor még szlovák színekben ?, majd 2001-ben a fukuokai világbajnokságon a szlovákok 11:10-es kiütése után kereste meg a hálóőrt azzal, hogy ő tudna neki egy szebb szín-összeállítású fürdőköpenyt. A szakember hangsúlyozta, sokat járt Mádl Ferenc akkori köztársasági elnöknél a kapus ügyében. Végül 2003-ban, az utolsó pillanatban jött meg a magyar játékengedélye, s rögtön egy Barcelonában szerzett világbajnoki arannyal mutatkozott be.

Kemény Dénes kiemelte, nem sokkal a 2008-es pekingi olimpia előtt, a malagai Európa-bajnokság után ? amelyen bronzérmet nyert a válogatott ? sokan azt hitték, hogy a kontinensviadalon szereplő együttest viszi magával az ötkarikás játékokra, végül egyetlen helyen változtatott és Nagy Viktor helyére őt nevezte. ? Szécsi Zolival a lehető legjobb barátságot alakították ki, s egy kapusnak mindig könnyebb úgy védeni, ha nem azt érzi, hogy a kollégája csak a hibájára vár. Tökéletesen segítették ki egymást, egyszer az elődöntőben, majd a döntőben is. Az eredményt tudjuk! ? mondta Dénes.

Benedek Tiborról elmondta, amikor 1999-ben nyolc hónapos eltiltását követően ? amelyet egy sebre használt kenőcs miatt kapott, s eredetileg két évre szólt ? egy római telefonfülkéből felhívta őt, csak annyit tudott garantálni a kiváló játékosnak, hogy meghívja a keretbe. A balkezes pólós kiharcolta a csapatba kerülést, s Sydneyben az oroszok elleni döntőben négy góllal hálálta meg a bizalmat. ? Az ezt követő két olimpián tökéletes csapatkapitány volt, olyan problémákat is megoldott, ami nekem már sok lett volna, vagy éppen nem akartam lépni az ügyben ? mondta Kemény Dénes, aki egy elfeledett történetben elevenítette fel, hogy a 2004-es athéni játékokra készülő együttesbe akkor még csak vendégként kapott meghívót a mindössze 16 éves Varga Dénes szuper-tehetség, aki az egyik első tréningen Benedekkel közösen készülhetett. ? Azt hiszem, jó befektetés volt az a kis oktatás, hiszen négy évvel később Pekingben Domi meghálálta a bizalmat ? tette hozzá.

? Nagy megtiszteltetés, örülök, hogy itt lehetek Gergely Pistivel, akivel már három éve dolgozunk a válogatott élén. Hamarosan egy újabb fontos pillanat előtt állunk, hiszen néhány hét és itt a riói olimpia ? mondta Benedek Tibor. ? Tibor minden fontos pillanatnál ott volt a karrierem során, Dénes pedig a válogatottnál. Fantasztikus érzés, hogy most itt ülünk mind a hárman! ? mondta Gergely István. Tibor és István kézlenyomata a 168. és a 169. a Sportcsillagok Falán, amelynek nagy része megsérült a Testnevelési Egyetemen tavaly történt tűzesetben, s a helyreállítás után ott kerül majd ki újra.

Szóljon hozzá!