ZETApress

hírportál

Bridzs Eb Ferencvárosban

2012-ben olimpiai bajnokok voltunk! A magyar válogatottnak van esélye az Eb-győzelemre! Európa bridzselői Budapestre figyelnek és erre minden okuk meg is lesz, mert a magyar játékosok kiváló formában ülnek asztalhoz az 53. Bridzs Csapat Európa-bajnokságon, amelyre 43 országból közel ötszázan érkeznek ? hallottuk a ma déli sajtótájékoztatón.

A magyar válogatottnak nyerni kell! 78 évvel ezelőtt, 1938-ban sikerült legutóbb a dobogó legfelső fokára feljutnia magyar bridzselőknek, olyan személyekkel, mint gróf Zichy Ede és Klór László. Utóbbi zsinórban verte az európai mezőnyt, a ’30-as években egyébként is rendszeres volt az ezüst- és a bronzérem. Budapest 1937-ben biztosított utoljára helyszínt bridzs világversenynek a patinás Vigadóban, amikor a magyar csapatnak egy bronz éremmel kellett beérnie.

Az Európa-bajnoki cím elnyerése nem lehetetlen, hiszen 2012-ben olimpiai aranyéremmel távozott a magyar szenior csapat a Lille-i ötkarikás játékokról. A 16-án kezdődő Eb-n arany is lehet a bronzból, ugyanis szenior olimpiai győzteseink a mostani csapatban kapnak helyet. Az esemény hazai főtámogatói a MOL Nyrt. és az OTP Bank Nyrt. ? hangzott el ma délben a Groupama Aréna sajtótermében. A megjelenteket Kárász Róbert magyar és Zöldhegyi Katalin angol nyelvű moderálásával Yves Aubry, az Európai Bridzs Liga elnöke, Homonnai Géza, a Magyar Bridzs Szövetség elnöke és Harsányi József, az Európai Bridzs Liga gazdasági vezetője tájékoztatta. Fotóink Vigh Alex felvételei.

A magyar keret, nyílt csapat: Dumbovich Miklós, Hegedűs Gál, Kemény György, Szalka Tamás, Szilágyi László, Winkler Gábor ? Talyigás Péter (kapitány), Szalay György (edző). Női csapat: Csipke Szilvia, Fischer Brigitta, Hegedüs Orsolya, Ormay Krisztina, Els Toutenel, Zalai Ágnes ? Kelen Károly (kapitány), Szabó Csaba (edző). Szenior csapat: Gál Sándor, Jakab Sándor, Koltai Gábor, Kovács Mihály, Magyar Péter, Szappanos Géza ? Bárány György (kapitány).

Magyar elnökök, politikusok, művészek és tudósok a bridzset játsszák! A legkiválóbb szellemi sportnak ezt a játékot tartják, nemzetektől függetlenül. A hazai társadalom közszereplői, politikusai, művészei és tudósai is a bridzset választották-talán nem véletlenül, hiszen tökéletes ötvözője a gondolkodásnak, tudásnak és az intuíciónak, ráadásul kitűnően fejleszti a gondolkodást is. A legszakavatottabbak úgy vélik, hogy a bridzset élete végéig tanulja az ember.

Áder János köztársasági elnök, Matolcsy György, az MNB jelenlegi és Járai Zsigmond korábbi elnöke ? volt gazdasági és pénzügyminisztereink ? ügyesen forgatják a lapokat, de Bródy János és Jordán Tamás művészek mellett Vizi E. Szilveszter, az MTA egykori elnöke is a bridzs szerelmese. Egyre több fiatal választja ezt a játékot, ma már nem az időseké a bridzs. Fiatalodik a sport és ez jó jel. Sokáig a szép-korúak játékaként tartották számon a bridzset, amelyben decens hölgyek és jól öltözött urak ülnek egymással szemben a villák nagyszobáiban. A bridzs azonban elkezdte ledönteni a mítoszokat és mára számtalan európai ország kisiskolásainak tanítják a játékot, mondván erősíti az elmét, segíti a logikus gondolkodást és a matematikai alapok elmélyítésének egyik legjobb fegyvere.

Forradalmi javaslat a nemzetközi bridzs szövetségtől: legyen a hazai közoktatás része a bridzs. Az 53. Bridzs Európa-bajnokság megnyitójának egyik és talán legforradalmibb bejelentése, hogy a magyar közoktatás részévé váljon a bridzs oktatás is. Az ötlet nem ördögtől való, ugyanis a skandináv országokban már évtizedek óta ezzel a kártyajátékkal serkentik a 8-15 éves nebulók gondolkodását és logikáját. A magyar iskolák közül az egyetlen fecske a Budaörsi Hermann Ottó Általános Iskola. Ott a 7-8. osztályos diákok órarendjében a jelenlegi tanévtől kezdve lapot osztottak a tanulóknak és tantárgyként oktatják a bridzset.

Exkluzív kiállítás: Ottlik Géza könyvét tartják a bridzs bibliájának! Nincs egy olyan világklasszis, aki ne ismerné és ne forgatná a mai napig Ottlik Géza: Kalandos hajózás a bridzs ismeretlen vizein című bridzsről írt könyvét. A bridzselők bibliájaként nyilvántartott művet állítólag akkor veszik kezükbe a legnagyobb ászok, ha bajban vannak. Ottlik briddzsel kapcsolatos világát, szakírói munkásságát és viszonyulását a játékhoz egy ünnepi kiállítás keretében mutatják be június 14-én 18 órától az IF Kávéházban, a Ráday utca 19-ben. Megnyitja: Bácskai János ferencvárosi polgármester. Az Európa-bajnokságot június 16-án csütörtöktől 25-én szombatig a ferencvárosi Groupama Arénában rendezik, megnyitója 18-án szombaton este lesz.

1 hozzászólás

  1. Valóban, a bridzs hihetetlenül fejleszti a gondolkodást. Jó lenne folytatni a szép hagyományokat és itthon Európa bajnokságot nyerni! Nagyon örülök, hogy a rendkívül sokoldalú Ottlik Géza, aki többek között matematikával is foglalkozott, könyve bemutatásra került.