ZETApress

hírportál

Októberiek félmaratonja

Zsiga JánosKiss György nyerte a 81 évesek félmaratonját kora délután a 23. K&H mozdulj! Félmaratonon. Mire a másodikként befutó Zsiga János átöltözött a VIP-zónában, az 1935. október 7-ei születésű győztes már el is hagyta azt. A két héttel fiatalabb futó csöppet sem látszott fáradtnak azután, hogy 2 óra 40 perc alatt teljesítette a 21,1 km-es távot.

A tatabányai sportemberrel jót beszélgettünk. Évtizedek óta rója a kilométereket, s az elmúlt hétvégén felfutott az ország tetejére. A 19. KPMG Kékes Csúcsfutáson 671 méteres szintkülönbséget kellett leküzdeniük, s a 11 km-es távon 18 percet vert a két héttel idősebb (1935. október 8-ai születésű) sporttársára, Fehér Károlyra. Ma ennél több volt a különbség közöttük, mert a 3. helyen érkező senior beszélgetésünk idején még nem is látszott a célból.

János a június 25-ei hortobágyi E.ON Délibáb Terepfutáson is rajthoz akart állni, de családja lebeszélte. A hétvégi futkározások miatt ritkán látják, szeretnének több időt együtt tölteni vele. Úgy döntött, enged kérésüknek, s a nyári alföldi helyett inkább az őszi fővárosi félmaratonokra készül. Ide sem kísérte el a család, felesége a városligeti buzdítás helyett csak Budaörsig kísérte, s ott látogatta meg a rokonokat.

Apropó, feleség! János a ’90-es években a New York Maraton lefutására készült, s a pénz is összegyűlt. Sajnos az előző télen felesége megcsúszott a jégen, s olyan szerencsétlenül esett, hogy nyáron aztán ki kellett cserélni a csípőprotézisét. Ez elvitte a spórolt pénzüket ? meg a beteg asszonyt sem akarta magára hagyni itthon! ?, így amerikai álom szertefoszlott. A külföldet már Szlovákia jelentette, ahová előtte-utána sokszor átfutott a Duna-hídon Komáromtól Komarnoig, meg vissza. Nagy versenyek voltak ezek is régen, buszok tucatjai szállították a részvevőket szerte az országból.

Sokszor részt vett a Bécs?Pozsony?Budapest Szupermaratonon, sajnálja, hogy pár éve abbamaradt. A budapesti befutó születésnapjára, október 23-ra esett, így mindig futással ünnepelt. A mai rajt előtt is ünnepelték a három veteránt, bár az interjúk és fotózások miatt alig volt idejük bemelegíteni. Az első száz métert együtt futották a tévésekkel, a mezőnyt csak két perccel utánuk indították. (A két perc előnyt akkor sem értettem, mert vagy 81 másodperc, vagy háromszor annyi, azaz 4 perc előny járt volna nekik!) Az 1935. októberi születésű 3 sportembernek az kívánom, hogy idén is olyan fitten ünnepeljék 81. szülinapjukat, mint tették ezt eddig már nyolcvanszor!

Szóljon hozzá!