ZETApress

hírportál

3X3 az Alföldön

Kosárlabdázó lányainkIdén nyáron Magyarország a 3×3-as szakág központja lesz! Július 16-17-én Szolnokon U18-as Eb-selejtezőtornát, szeptember 7-8-án felnőtt World Tour-versenyt és 9-10-11-én U18 3×3 Európa-bajnokságot rendezünk Debrecenben ? tudtuk meg délelőtt a Magyar Sport Háza IV. emeleti nagytárgyalójában.

Javában zajlanak az előkészületek a nyári 3×3-as nemzetközi események magyarországi helyszínein és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében egyaránt. A 3×3-as U18-as világbajnokság tavaly júniusi sikeres lebonyolítása után a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) hároméves szerződést ajánlott fel a magyar szövetségnek hat világesemény megrendezésére, ami három World Tour pénzdíjas versenyből és három Európa-bajnokságból áll össze.

Szalay Ferenc, az MKOSZ-elnöke kiemelte: a FIBA Europe múltheti közgyűlésén elhangzott, hogy a 3×3-as kosárlabda 2020-ban olimpiai szám lehet Tokióban. Kapcsolatrendszerünk, sportdiplomáciánk és az elvégzett munkánk eredményeként Magyarország egy soha nem látott lehetőséget kapott a FIBA-tól, hiszen három év alatt hat igen rangos kosárlabda-eseményt rendezhetünk meg. Tavaly az U18-as magyar női csapat Debrecenben a világbajnokságon harmadik lett, majd később az Európa-bajnokágon aranyérmet nyert. A férfiak 13-adikok lettek a cívisvárosban.

A vasárnap befejeződött U18-as kazahsztáni vb-n a magyar lányok 6. (Kányási Veronika, Gereben Lívia, Mérész Beatrix, Török Ágnes), a fiúk 15. helyen (Durázi Krisztofer, Füzi Róbert, Gulyás Milán, Kerpel-Fronius Gáspár) végeztek. Hatalmas magyar siker, hogy a lányoknál Kányási Veronika megnyerte a világbajnokság ügyességi versenyét, a fiúknál Durázi Krisztofer a zsákolóversenyben, Füzi Róbert pedig a dobóversenyben szerzett bronzérmet.

Becsky István, a debreceni szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy idén már sátortető is lesz a pálya felett, arra az esetre, ha esne az eső Debrecenben. Nagyon szoros lesz a program és várhatóan nagyon magas lesz a színvonal a pályán, illetve a szervezésben egyaránt. A tavalyi világbajnokság végjátékán már nem fértek el a nézők a lelátókon, így idén még nagyobb tribünt építenek, sőt kivetítők is lesznek felállítva. A nézői érdeklődés nagyságát jelzi, hogy a debreceni szállodák kezdenek betelni a World Tour és az Európa-bajnokság idejére. A Nagytemplom előtti téren szeptember 7-8-án a világ legjobb férfi 3×3-as kosárlabdázói versenyeznek majd az úgynevezett World Tour magyarországi állomásán, míg szeptember 9-10-11-én Európa legjobb 18 éven aluli fiú és lány 3×3-as kosárlabdázói küzdenek a kontinensbajnoki címért. A belépés mindkét eseményre díjtalan.

Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. igazgatója szerint a városban is sikerült megtalálni a tökéletes helyszínt az Európa-bajnoki selejtezőre: a folyótól alig néhány méterre, a Tiszai Hajósok terén várják a csapatokat és a nézőket július 16-17-én. 13 órától 22 óráig zajlanak majd a mérkőzések és számos kiegészítő programmal is szórakoztatni kívánják a közönséget. Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára elmondta, hogy beérni látszik az a munka, ami 2010-ben indult el, amikor a szövetség átvette a 3×3-as kosárlabda sportág szervezését és finanszírozását. A magyar csapatok évről-évre szállítják az eredményeket és Magyarországgal nemzetközi szinten is számolnak 3×3-ban.

Szóljon hozzá!