ZETApress

hírportál

44 éve negyedikek lettünk!

1972-es Eb-emlékünkAz idei kontinensviadalon június 14-én kedden Ausztria, 18-án szombaton Izland, végül június 22-én Portugália ellen játszunk a franciaországi foci Eb F-csoportjában. Mint ismeretes, válogatottunk utoljára 1972-ben játszhatott az Európa-bajnokság négyes döntőjében ? írta Takács Gábor.

A selejtezők során Bulgáriával, Franciaországgal és Norvégiával kellett megküzdenünk. Az oslói 3:1-es győzelmet hozó nyitány után 1971 áprilisában a franciák ellen csak 1:1-es döntetlent értünk el a Népstadionban, egy hónappal később pedig 3:0-ra kikaptunk Szófiában. Sokan már temették együttesünket, amely azonban Illovszky Rudolf irányításával ? aki a harmadik mérkőzés után vette át csapatunk irányítását ? ősszel mindhárom ellenfelét legyőzte. Szeptemberben itthon 2:0-ra jobbnak bizonyultunk a bolgároknál, majd a továbbjutás szempontjából sorsdöntő mérkőzésen októberben 2:0-ra megvertük a franciákat Párizsban. Végül egy hazai 4:0-os győzelemmel zártuk a csoportmérkőzéseket Norvégia ellen, így a legjobb nyolc között folytathattuk.

1972 tavaszán következtek a negyeddöntők. Április 29-én a zsúfolásig megtelt Népstadionban 1:1-et játszottunk Romániával, majd két héttel később a visszavágón 2:2 volt a végeredmény Bukarestben. Akkor még nem számított az, hogy melyik csapat szerzett több gólt idegenben, így a két válogatott május 17-én Belgrádban harmadik mérkőzést vívott a továbbjutásért. Sokáig 1:1-re állt a meccs, majd néhány perccel a befejezés előtt Szőke István máig emlékezetes bombagólt lőtt jó 25 méterről, így 2:1-re nyertünk. Ezzel a sikerrel válogatottunk kijutott a júniusi belgiumi négyes döntőbe. Sajnos itt már nem kísérte szerencse szereplésünket. Az elődöntőben 1:0-ra kikaptunk a szovjetektől úgy, hogy kihagytunk egy tizenegyest, a bronzmeccsen pedig 2:1-re alulmaradtunk a házigazdákkal szemben, így végül a 4. helyen végeztünk. Utolsó gólunkat Kű Lajos rúgta, róla idekattintva olvashatunk.

1 hozzászólás

  1. Nagyszerű győzelemmel kezdtek focistáink az Eb-n. Az előzetesen esélyesebbnek tartott osztrákokat Szalai Ádám és Stieber Zoltán góljával 2:0-ra győztük le kedden Bordeux-ban. Mivel csoportunk másik mérkőzésén Portugália 1:1-et játszott Izlanddal, a mieink az első helyen állnak a kvartettben.