ZETApress

hírportál

A Tour de Hongrie bemutatkozott

Sajtótájékoztató volt öt nap alatt hét városban! Látványos programmal, sportos erőpróbákkal, ügyességi kerékpáros pályával és Sisakot viselek! néven futó, a biztonságos közlekedést népszerűsítő túrával járta az országot az elmúlt napokban a Tour de Hongrie szervező csapata ? tudatta Gombkötő Roland.

A legnagyobb magyar kerékpárverseny programját öt nap alatt hét városban ? Szombathelyen, Fertődön, Sárváron, Keszthelyen, Kaposváron, Siófokon és Cegléden ? mutatták be. Az idei Tour de Hongrie június 28-án Szombathelyen rajtol, a várhatóan 25 országból érkező 120 kerékpáros 6 nap alatt 740 kilométert tesz meg, hogy július 3-án vasárnap kora délután elérje a célt, amelyet idén is a budai Várkert Bazár előtt állítanak fel.

Szombathely számára nagy érték a Tour

Akárcsak 2015-ben, az idén is Szombathelyen kezdődik majd meg a Tour de Hongrie: június 28-án kedden a vasi megyeszékhelyen kerül sor a prológra. Az egy kilométeres egyéni időfutamversenyre lezárják majd a belváros néhány utcáját, a rajt az Iseum előtt lesz, míg a cél a Főtéren lesz kijelölve. Nagy érdekessége lesz ennek a futamnak, hogy vajon valaki meg tudja-e akadályozni a leggyorsabb magyar kerékpárost, Szalontay Sándort a győzelemben: a magyar csúcstartó pályakerékpáros lesz a prológ legnagyobb esélyese, így magyar versenyzőre kerülhet a sárga trikó! ? Örülök neki, hogy ismét Szombathelyről indul a Tour de Hongrie, ez a város mindig is komoly szerepet játszott a magyar kerékpársport életében ? hangsúlyozta dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, aki jó időt és balesetmentes versenyt kívánt a résztvevőknek.

Koczka Tibor alpolgármester hozzátette, nemcsak a profik számára lesz fontos állomás Szombathely, hiszen a prológ előtt a vállalkozó kedvű amatőrök is kipróbálhatják a pályát, nekik rendeznek majd időmérő versenyt, másnap, július 29-én pedig a Szent Márton túra keretében tekernek majd át az első szakasz rajthelyszínére, Fertődre, erre a 60 kilométeres túrára is lehet már jelentkezni. ? Szombathely számára nagy érték a Tour, elég csak megnézni, milyen médiafigyelem övezte a tavalyi versenyt, a legtöbb beszámolóban kiemelték, hogy a városunkból indult útjára a nemzetközi viadal ? mutatta fel a 2015-ös körversenyről készített vaskos médiaelemzést Koczka Tibor. Simon Péter Zoltán, a Vas Megyei Kerékpáros Szövetség elnöke elárulta: a két amatőröknek szóló rendezvényre már most többen jelentkeztek, mint egy évvel korábban.

Fertőd: összefogás, a közös célokért

Június 29-én szerdán kastélytól kastélyig halad majd a Tour de Hongrie mezőnye, a rajt a fertődi Esterházy kastélynál lesz, míg a befutóra a keszthelyi Festetics kastély előtt kerül sor. Fertőd, sőt az összes környező település komolyan készül a nemzetközi sportesemény fogadására. ? Nagyon hálás vagyok a szervezőknek, hogy bennünket választottak, és Magyarország legnagyobb kerékpárversenye Magyarország legnagyobb kastélyából indul majd útjára. Az a nap egy igazi civil, önkormányzati és központi költségvetési összefogás lesz. Mi aznap nagyon kedvezményes belépődíjakkal várjuk a vendégeket, a környékbeli civil szervezetek, turisztikai cégek és egyesületek is az esemény mögé állnak ? mondta Bodrogai László Anzelm, az Esterházy-kastély főigazgatója.

Június 29-e kerékpáros nap lesz Fertődön, a kastély körül kijelölt pályán gyerekversenyeket rendeznek, délután különféle sportos és szórakoztató programok várják majd a családokat. Nagy esemény lesz, hogy csaknem négyszáz kerékpáros gyerek alkot majd igazi élőképet az Esterházy kastély parkjában, kirajzova a Fertőtáj feliratot. A Tour de Hongrie mezőnye 14 órakor rajtol majd a kastély főbejárata elől. ? Ez a sportolásra és közlekedésre egyaránt alkalmas eszköz nagy szerepet játszik Fertőd hétköznapjaiban, június huszonkilencedikén a környékbeli településekkel összefogva ünnepeljük majd a kerékpározást ? tette hozzá Bognár Zoltán, Fertőd polgármestere.

Sárvár szeretettel fogadja a mezőnyt

Sárváron a várban tartott a szervezőkkel közös sajtótájékoztatót Kondora István, a város polgármestere és dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. A népszerű fürdőhely egy gyorsasági hajrá helyszíne lesz, a fürdő előtt kijelölt helyen elsőként áthaladó kerékpáros nyeri el Sárvár különdíját, amelyet a polgármester a keszthelyi befutó után ad majd át. ? Sárváron is mindennapos közlekedési eszköz a kerékpár, örülök, hogy megmutathatjuk azt is az itt élőknek és a vendégeinknek, hogy hogyan használják ezt a profi versenyzők ? jegyezte meg Kondora István. A Tour de Hongrie karavánja a tervek szerint június 29-én 15 óra körül érkezik meg Sárvárra, s a kijelölt részhajrá miatt látványos közelemben, 50-60 kilométer/órás sebességgel robog át a városon.

Keszthely cél- és rajtállomás is lesz

A június 29-i Tour de Hongrie szakasz befutója Keszthelyen, a Festetics-kastély főbejáratánál lesz, ahol ugyancsak egész napos kerékpáros program várja az érdeklődőket. A profi bringaverseny miatt lezárt pályán a gyerekek és a hobbi kerékpárosok számára is indítanak futamokat, de ezen kívül is sok sportolási és szórakozási lehetőséget kínál majd ez a délután. ? Talán a sors akarta így, hogy annak idején összetalálkoztunk a Tour de Hongrie szervezőivel. A tavalyi sikeres rendezvény után örömmel jelentkeztünk az idei Tourra is, örülök, hogy újra célállomás lesz a városunk, s egyben a másnapi szakasznak is nálunk vágnak neki a kerékpárosok. A sportot és az ilyen rangos sporteseményeket igyekszünk minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogatni, ezek egyrészt népszerűsítik Keszthelyt, másrészt lehetőséget adnak az itt élő fiataloknak, hogy a sportos életmódot válasszák ? kezdte Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere. A Tour de Hongrie mezőnye június 29-én 17 óra környékén ér célba a viadal első szakaszán, majd másnap, június 30-án 13:15-kor innen indul tovább Siófok felé.

Kaposvár: visszatérés egy évtized után

Somogy megye székhelye, Kaposvár egy gyorsasági részhajrá erejéig fogadja a nemzetközi verseny mezőnyét, a második szakaszon, június 30-án csütörtökön 15 óra környékén, a város központjában található buszállomás mellett. A kezdeményezéssel kapcsolatban Dér Tamás, Kaposvár sportért felelő alpolgármestere fejezte ki örömét. ? Tíz év után kerül vissza Kaposvárra a Tour de Hongrie, jelen pillanatban nem tudnak bejönni a belvárosba, viszont nagy örömünkre szolgál, hogy ez a nagyon-nagyon régi esemény átmegy Kaposváron, felkerül a Tour de Hongrie térképére és meg tudjuk mutatni legszebb pontjainkat ? tette hozzá az alpolgármester.

Siófokon tudatos stratégia a sport menedzselése

Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere elmondta, a Balaton-parti városban tudatos stratégia a sport menedzselése, szívesen támogatnak látványos, tömegeket vonzó és megmozgató sporteseményeket. ? Ez az itt élők számára egy megtérülő befektetés, az ide látogatóknak pedig vonzó programokat kínál. Az idei események között a Regatta, a strandlabdarúgó Európa-bajnokság és a Tour de Pelso mellett a Tour de Hongrie is fontos szerepet kap ? tette hozzá a polgármester. Az egyébként is az ország egyik legkedveltebb turisztikai célpontjának számító Siófok életében is fontos szerepet játszik a kerékpáros turizmus, az egyre jobban kiépülő kerékpárutak minden korosztály számára vonzó sportolási lehetőséget kínálnak. Siófokra június 30-án 17 óra körül érkezik majd a mezőny, a befutóra egy igen hosszú, a Víztoronyhoz vezető egyenesben kerül majd sor, ez pedig sprinthajrát vetít előre. A látványos befutó mellett is sok kerékpáros programot kínál majd ez a nap, érdemes lesz Siófokon is megnézni a Tourt!

Cegléden is ki lehet próbálni a pályát

A Tour de Hongrie mezőnye július elsején pénteken Ceglédről rajtolva kezdi majd meg a harmadik szakaszt, méghozzá úgy, hogy a városban kijelölt három kilométeres pályán tesz egy kört, s egy gyorsasági hajrá során a mezőny leggyorsabb kerekese elnyerheti Cegléd különdíját. ? A város nagyon büszke rá, hogy egy ilyen rangos nemzetközi esemény egyik rajtjának házigazdája lehet, külön is készülünk erre az alkalomara, hiszen július elsejére egy különdíjat is felajánlottunk ? mondta Takáts László, Cegléd polgármestere az Alföld kapujának nevezett városban megtartott sajtótájékoztatón, ahol elhangzott az is, hogy a helyiek is kipróbálhatják magukat a Tour de Hongrie pályáján: a már említett három kilométeres körön a hobbi kerékpárosoknak is indítanak majd futamot a szervezők. Más programokkal is készülnek erre a napra, amikor minden a kerékpározás körül forog majd.

Érdekesség, hogy Ceglédnek már 2015-ben is volt kötődése a Magyar Kerékpáros Körversenyhez, hiszen az esemény minden egyes állomásán a ceglédi Hegeshow szórakoztatta a nagyérdeműt. Hegedűs László, vagy ahogy a kerékpáros világ ismeri, Hege egy igazi közönség-kedvenc szakág, a triál egyik világklasszisa. A harmadik szakasz rajtja július elsején 12:30-kor lesz a ceglédi Kossuth téren, innen indul majd el a mezőny a karcagi befutó felé. A sornak persze nincs még vége, a szervezők hamarosan felkeresik Karcagot és Gyöngyöst is, Budapesten pedig országos sajtótájékoztatóra kerül majd sor, immár az esélyesek részvételével.

Szóljon hozzá!