ZETApress

hírportál

Szentendrei forgatás

Szentendrei sajtóbemutatóRendhagyó sajtóbemutatóra várta vendégeit a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Judo Szövetség: a szentendrei Skanzen területén mutatták be a riói olimpiára készülő magyar judoválogatottat ? legjobbjaink itt vettek részt az M4 Sporton látható Hajime Judo Magazin olimpiai különszámainak forgatásán. Immár bizonyos: nyolc judósunk képviselheti színeinket a brazíliai nyári játékokon.

A múlt hétvégi guadalajarai World Judo Masters versennyel véget ért a judósok két esztendőn át tartó olimpiai kvalifikációs sorozata. 2014 májusától öt kontinensen több mint nyolcvan nemzetközi versenyen (világbajnokságon, World Judo Masters-viadalon, kontinensbajnokságon, Grand Slam-, Grand Prix- és kontinentális Open-tornán) lehetett pontokat gyűjteni, a két év során csaknem 3500 judós került fel az olimpiai ranglistára. Közülük 386 versenyző léphet tatamira a londoni olimpián.

Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke mindenkinek köszönetet mondott, aki részese volt ennek a sikernek, a nyolc olimpiai kvalifikációval ugyanis Magyarország ebben a sportágban a legjobb tíz közé került. Kiemelte: nagyon erős és rutinos csapat utazhat Rióba, amely képes lehet a londoni olimpia sikereit (egy ezüst- és egy bronzérem, továbbá két ötödik és egy hetedik helyezés) túlszárnyalni. A nyolc induló már biztos, de a szabadkártyák kiosztásának június 10-i határidőig akár gyarapodhat is eggyel ez a létszám, dr. Tóth László reményét fejezte ki, hogy a sokáig kvótaközelben lévő Gercsák Szabinának is sikerül a csapatba kerülnie.

Akik egyenes ágon kivívták az olimpiai indulás jogát: Ungvári Miklós (73 kg, Közgép-Ceglédi VSE), Csoknyai László (81, Atomerőmű SE), Tóth Krisztián (90, KSI SE), Cirjenics Miklós (100, Atomerőmű SE), Bor Barna (+100, Atomerőmű SE), Csernoviczki Éva (48, Ippon Judo Tatabánya), Karakas Hedvig (57, BHSE) és Joó Abigél (78, KSI SE). A versenyzők és edzőik méltatása mellett hozzátette: ugyancsak elismerésre méltó Fridrich Annamária teljesítménye, tizenhat év után lehet újra magyar bíró az olimpián, ráadásul az eddigi 26 helyett idén már csak 14 bíró szerezhetett jelölést a játékokra.

Dr. Kovács Antal, az eddigi egyetlen magyar olimpiai bajnok judós, az MJSZ marketing és kommunikációs alelnöke abban bízik, hogy Rio de Janeiro után már nem ő lesz az egyedüli aranyérmes, s öt-hat versenyzőnket is esélyesnek tartja arra, hogy akár a végső győzelmet is megszerezze, ehhez azonban arra is szükség van, hogy mindenki lássa, ez egy erős csapat, amelyben mindenki támogatja a másikat. A riói judotorna az olimpia első versenynapján, augusztus 6-án szombaton kezdődik és hét napig tart. A válogatott tagjaival még a nagyközönség is találkozhat: június 25-26-án szombat-vasárnap a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg az idei Budapest Judo Grand Prix-t, amelyen olimpiai indulóink közül is többen indulnak majd.

Bemutatták a magyar olimpiai judoválogatottat: a rendkívül kiélezett kvalifikációs sorozatban nyolc sportolónk ? Ungvári Miklós (73 kg, Közgép-Ceglédi VSE), Csoknyai László (81, Atomerőmű SE), Tóth Krisztián (90, KSI SE), Cirjenics Miklós (100, Atomerőmű SE), Bor Barna (+100, Atomerőmű SE), Csernoviczki Éva (48, Ippon Judo Tatabánya), Karakas Hedvig (57, BHSE) és Joó Abigél (78, KSI SE) ? harcolta ki az indulás jogát, ráadásul valamennyien direkt kvalifikációt szereztek, így sikerült felülmúlni a londoni kvalifikációt, amikor ugyancsak nyolcfős volt a magyar válogatott, de Madarász Tamás szabadkártyával vehetett részt a küzdelmekben.

Negyvennégy esztendővel ezelőtt, 1972-ben indult először magyar judós az olimpián, akkor öt versenyzőnk léphetett tatamira, közöttük volt az első pontszerzőnk, Hetényi Antal is, aki az ötödik helyen végzett. Négy évvel később, az 1976-os játékokon Montrealban hat magyar induló volt a mezőnyben, s Tuncsik József megszerezte az első magyar judós olimpiai medált, egy bronzérmet. Az 1980-as moszkvai játékokon nyolc magyar induló két bronzéremmel tért haza.

A kényszerű 1984-es Los Angeles-i szünet miatt csak nyolc év után, 1988-ban Szöulban hét magyar judós indult, míg a legnépesebb küldöttséget húsz éve, 1992-ben Barcelonában delegálta a magyar judo: akkor tizenkét versenyzőnk szerepelhetett, igaz, ebben az időszakban még nem volt kvalifikációhoz kötve a részvétel. Az 1996-os első ?kvalifikációs? olimpián hét indulónk volt, 2000-ben Sydneyben hat sportolónk küzdhetett, míg 2004-ben Athénban csupán két versenyzőnk indulhatott. Nyolc éve, a 2008-as pekingi játékok előtt hat judósunk harcolta ki az olimpiai indulás jogát, 2012-ben Londonban nyolcan voltunk, ahol a mieink két érmet, két ötödik és egy hetedik helyezést hoztak haza!

Szóljon hozzá!